Menu
Forrige artikel

Mors Dag i Danmark

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 16585

 

"Mors Dag" kom til Danmark i 1929. Initiativet blev taget af et medlem af "De Allieredes Danske Vaabenfæller"

Den, der introducerede dagen i Danmark var rigsdagsbetjent Christian Svenningsen (1896 - 1979). Han var oprindeligt vendelbo, men i 1911 udvandret til U.S.A. Som soldat i den amerikanske hær havde han havde deltaget i 1. verdenskrig. Foreningens medlemmer havde, ligesom Svenningsen, kæmpet i krigen, og hørte på denne måde om den nye mærkedag fra deres amerikanske soldaterkammerater.
Svenningsens idé var, at der på dagen kunne indsamles penge, og at disse skulle anvendes til støtte for krigsenker og mødre, der havde mistet en søn. Senere blev det "Mødrehjælpen", der nød godt af støtte fra komiteen og Mors Dag-arrangementerne.

Første arrangement
Den første Mors Dag i Danmark blev således søndag den  12. maj 1929, hvor Mors dag komitéen" og "De Allieredes Danske Vaabenfæller" deltog i en blomsterudstilling i Forum. Op til dagen havde foreningen omdelt 1.100 Mors dag plakater i København. Svenningsen havde sommerhus i Dragør gennem en årrække, og her skaffede hans iver for den nye helligdag ham tilnavnet "Mors Dreng", hvilket imidlertid ikke generede. Tværtimod var han angiveligt stolt af øgenavnet.

Sidste majsøndag i Norge
I Danmark holdes Mors Dag den anden søndag i maj, ligesom i USA. I Sverige og Norge valgte man andre dage, nemlig hhv. den sidste maj-søndag og den anden søndag i februar. Blandt de nordiske lande var det nordmændene, der var ført ude. De indførte Mors Dag i 1919 på initiativ af en kristen lærerinde. Når man i Norge valgte at lægge dagen allerede i februar, var det bl.a. for at undgå at kollidere med 17.maj, der jo er nordmændenes nationaldag.

Platterne
Også i Danmark blev dagen snart genstand for reklame, og markedsføring af specielle Mors Dag -produkter. Blandt de kendteste er måske de platter, der siden 1969 er fremstillet af porcelænsfirmaet Bing og Grøndahl. Der er tale om en samleserie, ligesom juleplatterne der startede i 1895. Platterne, der stadig fremstilles,  forestiller en dyremor med unger og er udført i koboltblå underglasurfarve.

Den første Mors Dag-plakat. (Begge billeder er Lånt fra Dragør Lokalhistoriske Forenings hjemmeside)

Videre:
Lokalhistorisk Forening i Dragør har udarbejdet en side om Chr Svenningsen og Mors Dag i tilknytning til en udgivelse. 
Dragør Lokalhistoriske Forenings side om Mors Dag >

Charlotte S.H. Jensen

Forrige artikel
Se relaterede artikler
"Mors Dag"-moderen
Mors Dag og blomsterne
Grundlæggeren af Mors Dag