Menu
Forrige artikel

Spritten skal fredes

Kategori: Arkiv
Visninger: 3698

En virksomhed, hvis produkter alle danskere kender. De Danske Spritfabrikkers produktionsanlæg i Aalborg er netop blevet indstillet til fredning af Det Særlige Bygningssyn. 


De smukke og diskret dekorerede rødstensfacader var Alf. Cock-Clausens værk. Et markant træk er de lodrette vinduesbånd med gule murstensindfatninger og de runde vinduer med sprosser i stjerneform. Foto: Kulturstyrelsen 


Der bliver ikke længere brændt sprit i Aalborg. Selskabet er opkøbt af den norske spirituskoncern Arcus, og i april lukkede den sidste del af produktionen. De kendte snapsemærker som Brøndum og Taffel Akvavit fremstilles nu i Norge.

Kulturstyrelsen har gennem længere tid drøftet fredning og genanvendelse af bygningerne med fabrikkens nye ejere og Aalborg Kommune. Drøftelserne fortsætter, og der er udsigt til en ny, spændende bydel med kunst og kultur som væsentlige elementer.

De Danske Spritfabrikker i Aalborg stod færdig i 1931. Det var dengang landets hidtil største jernbetonbyggeri og på alle måder en mønsterfabrik. Bag byggeriet stod selskabets faste arkitekt, Alf. Cock-Clausen, og firmaets egen ingeniørafdeling.

Placeringen på en strandgrund ud til Limfjorden var dristig. 5000 egepæle måtte rammes ned for at bære de tunge bygninger. Den færdige fabrik var en gennemrationel maskine: I den ene ende blev kartofler hældt ind, i den anden ende læssede man spritflasker på togvogne og lastbiler.

De smukke og diskret dekorerede rødstensfacader var Alf. Cock-Clausens værk. Ikke to bygninger er ens, men de fremstår alligevel uhyre ensartet. Et markant træk er de lodrette vinduesbånd med gule murstensindfatninger og de runde vinduer med sprosser i stjerneform.

Selv om produktionen af snaps og husholdningssprit naturligvis har udviklet sig siden 1931, er fabrikken i Aalborg særdeles velbevaret. Næsten alle originale vinduer og mange døre er f.eks. bevaret.

Fredningsforslaget gælder alle bygninger i produktionsforløbet: fra kartoffelvaskeriet og bygsiloerne over det centrale brænderitårn til aftapningsbygningen. Også den monumentale jernbaneport og administrationsbygningen er med.

I 2007 udpegede den daværende Kulturarvsstyrelse (nu Kulturstyrelsen) 25 nationale industriminder. De Danske Spritfabrikker var iblandt de 25. Fredningsforslaget er i høring frem til 4. September 2015.

(juni 2015)

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Pavesegl fundet i Rynkeby
Læsøs sidste tanghuse reddes
Find 120.000 historier om Aarhus på Sejrs Sedler