Menu
Forrige artikel

Angel Wings 7: MiG Madness

Kategori: Bøger
Visninger: 679

 

Af Kresten Søe

Tegneserie om kvindelig pilot i Korea-krigen

I 1950 truede den kolde krig med at udvikle sig til en verdensomspændende atomkrig, da øst- og vestmagterne tørnede sammen ved et nordkoreansk angreb på Sydkorea.

Bag angriberen stod dels Sovjet med våben og udstyr og dels Kina med ”frivillige” piloter og soldater.
Krigen udviklede sig særdeles blodig, og de vestlige styrker var trængt af talmæssigt langt overlegne kinesiske tropper, mens de russiskfremstillede nye velkonstruerede MiG-15 jets med kommunistiske piloter mod forventning viste sig særdeles kapable og reelt teknisk overgik de fleste vestlige fly i luften.

Vor heltinde Angela McCloud gør tjeneste som flyveinstruktør i Florida, da CIA tilkalder og sender hende på en tophemmelig mission som agent i Korea. Her er et amerikansk spionfly netop skudt efter et togt bag den kinesiske grænse. For at gøre sagen endnu værre er der under et forsøg på at ødelægge vraget og dets hemmelige udstyr faldet yderligere to hangarskibsfly i et Mig baghold, hvor den ene pilot må redde sig i faldskærm bag de nordkoreanske linjer.

På hemmelig mission bag fjendens linjer

Angelas opgave er nu at befri to tilfangetagne amerikanske kamppiloter, hvoraf den ene viser sig at være Angelas kæreste Rob Clower fra tidligere bind i serien. Den anden er spionflyets overlevende pilot, som gemmer på vigtige oplysninger. Begge står i fare for tortur, forhør og henrettelse for spionage over Kina.
Operationen, som i den grad bygger på kynisk foul play, forsættes i bind 8, der udkommer efteråret 2024. Men mon ikke vor helt og heltinden som tidligere klarer ærterne?

I forhold til seriens tidligere bind, der er udgivet fra 2017-23, har forfatteren Yann og tegneren Romain Hugault skiftet arena fra luftkrigen under 2. verdenskrig til Korea-krigen 1950-53.

Efter at have afsluttet to eventyr i seriens første 6 bind i blandt andet Burma 1944 tager den yppige Angela med de svulmende former og hendes kæreste således nu læseren med på nye eventyr i jet alderen.

Angela afbildet fra forsiden af seriens første bind Burma Banshees, som foregår i Burma under 2. verdenskrig. Bemærk også den flotte gengivelse af Curtiss P-40 Warhawk flyenes autentisk gengivne bemaling og frontpartier

Flotte farveillustrationer og stor historisk og teknisk autencitet

Seriens force er så afgjort illustrationssiden, hvor atmosfæren er i top både til lands i jungle og bjerglandskaber og i luften med såvel minutiøst gengivne fly, skibe og uniformer.

Således synes Ikke en nagle i krigsflyenes aluminiumbeklædningen at være sat forkert, ligesom alle vinkler er superautentisk gengivne såvel i luften som på jorden på de involverede fly. - Fint repræsenteret af de kendte samtidige typer som fx Lockheed P-2 Neptune, Grumman F9F Panther, North American F-86 Sabre og så selvfølgelig den russiske MiG-15.

Herr tænkes ikke bare med hensyn til streg men også med krigens korrekte bemaling og patina.

Det autentiske historiske element støttes yderligere af en liste med oplysninger om de anvendte militære begreber, flytyper og stednavne samt de virkelige personer, der medvirker. Her skal primært fremhæves den danske Hans Tofte, der korrekt optræder som chef i det datidige nyoprettede CIA, men som også spillede en vigtig rolle som krigshelt i Stillehavet under 2. verdenskrig.

Hvad selve historien angår, virker alt også realistisk med hensyn til såvel samtidens opsigt omkring Angelas emanciperede baggrund og attributter og de deraf følgende problemer med at begå sig og sætte sig i respekt ud fra sine evner som pilot i den mandschauvinistiske militære verden.

Gennem handlingen er både sprogbrug og tidens særdeles kontante racistiske holdninger på den asiatiske fjende så afgjort korrekt og tidskarakteristisk gengivet.  - Take it or leave it.

Hermed skal også samtidigt være sagt, at man som læser hvad selve historien angår ikke i denne sammenhæng skal forvente de store litterære vitaminer men primært kontante replikker, spænding og action for genrens husarer.

Fin videreudvikling fra tegneseriernes guldalder i 1960erne og 1970erne

Handling, indhold og sceneplay har en del til fælles med 1960’ernes Kampflyver (tegne) serier. En serie, der – i øvrigt som mange andre 1960´er tegneserier – har fået fornyet nostalgisk interesse, hvilket også fx fremgår af tilbud om antikvarisk salg på internettet.

Dog står Angel Wings en hel del kvalitetsmæssigt stærkere end 1960er seriens med dennes sort-hvide streg og heltemod.

Anden Verdenskrig har været genstand for adskillige tegneserieudgivelser, mens Korea-krigen her er ret uopdyrket land. Derudover er husarelementet omkring Angela svulmende former relativt uskyldigt og som sådant ikke mere udpenslet afbildet end i samtidige reklamer, pin-ups og plakater.

En force i serien er, at Danmarks nok mest flykyndige ekspert Ole Sten Hansen borger for den tekniske og faglige kvalitet i oversættelse, mens illustrationerne med længder er de bedste, jeg har set i genren.

En velfungerende nostalgisk udgivelse for tegneserie fans og især flyhistorisk interesserede læsere.

[Historie-online.dk, den 20. februar 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fru Jensen og andre vestindiske danskere.
Rejsen til det oprindelige folk
Rejse ind i barndommen