Menu
Forrige artikel

Historien om Luffe

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 2991

Af bibliotekar Lis Eriksen Toelberg

”Historien om Luffe” er en billedbog, der på en enkel og overskuelig måde beskriver havskildpadden Luffes liv fra æg til fossil. Forfatteren Henrik Madsen, der er leder af Molermuseet på Mors, har valgt at personificere bogens hovedperson, skildpaddeungen, ved at kalde ham Luffe. Det virker godt overfor bogens målgruppe, der er de to til fire årige billedbogslæsere. De lidt større søskende, der allerede har knækket læsekoden, kan meget vel være dem, der læser bogen højt for de mindste.

Vi følger skildpadden Luffe fra han kommer ud af ægget og hører om, hvordan han kravler til havs, hvor han spiser og møder flere af havets øvrige levende væsener. Vi aner vulkanerne i baggrunden, ser træstammer i vandet og ser, hvordan forekomsten af alger bliver større og større. Vi hører om, hvordan Luffe vil svømme op til overfladen men ikke kan og dør og synker til bunds, hvor han dækkes af alger og mudder og til sidst bliver til en sten. Vi ser, hvordan havet fryser til is, hører om, at med isens smelten blev landskabet med øer og fjorde dannet. Slutteligt viser bogen, hvordan stenen, hvori Luffe var, blev fundet og flækket.

Der er ingen tvivl om, at bogens små læsere igen og igen vil vende tilbage til det sted i bogen, hvor Luffe dør, og her er det vigtigt, at de voksne forstår at forklare de geologiske sammenhænge enkelt og logisk. At Luffe nu er på Molermuseet og her ”lever” videre til evig tid, vil helt klart trøste bogens målgruppe. Og det er ikke utænkeligt, at de meget gerne vil besøge museet, for selv at se skildpaddeungen.

Bogens tekst er enkel og velfungerende overfor målgruppen, og der er ingen tvivl, at enkelte ord som: tropisk, vulkaner, tarpon og moler, vil pirre målgruppens nysgerrighed og kræve en uddybende forklaring.

Illustrationerne af Mette Elimar Jensen er med rum og dybde, og de er i fin overensstemmelse med indholdet. De er ligeledes i farvevalg naturtro med det, de skal illustrere, hvilket er fint i forhold til de yngstes øjne, der igennem denne bog måske for første gang præsenteres for de mysterier, der gemmer sig i naturens og geologiens verden.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Arkitektens Værktøjskasse
Aziru - Skæbnekniven
Anna fra Rudkøbing