Menu
Forrige artikel

Danske brevkort og postkorts historie 1871 - 2006

Kategori: Bøger
Visninger: 7651

Af Karin Conradsen, arkivar, Vejle Byhistoriske Arkiv & Stadsarkiv

Fin bog om postkortets historie.

En gang imellem dukker der bøger op, hvor man tænker, at en sådan burde der da have eksisteret i forvejen. Det er tilfældet med denne bog om postkortets historie. Når man forestiller sig, hvor mange postkortsamlere, der findes over det ganske land, kan man virkelig undre sig over, at bogen ikke er lavet før. Der er uden tvivl et marked, og der er uden tvivl en ekspertise på området, som kan komme rigtig mange til gode. Og nu er den her så! Bogen der kronologisk gennemgår postkortets historie med en tematisk afrunding på.

Forfatteren tager udgangspunkt i almindelig posthistorie og får efterhånden de forskellige korttyper koblet på. Bogens første to tredjedele redegør for udviklingen af post og billeder gennem tiderne, brevkortets tidligste historie i Europa og USA, en ny postlov fra 1. oktober 1988 og meget, meget mere. Den sidste tredjedel er den tematiske del. Steffen Riis har valgt otte temaer ud, nemlig: Topografi (København), topografi (provinsen), Danmarkshistorie, Besættelsen 1940-1945, politik, Kongehuset, livet på landet og til sidst: Jule- og nytårskort.

Det er en flot bog Steffen Riis har fået lavet. Den præsenterer sig smukt, og han har været god til at finde fine postkorteksempler frem. Jeg er sikker på, at postkort-samlere vil kunne få mange gode diskussioner indbyrdes om vægtningen af de forskellige temaer o.l.

Nu er jeg ikke selv postkortekspert eller samler. Men som billedarkivar står jeg ganske ofte med postkort mellem hænderne, og jeg synes det var på høje tide, at der kom noget, der lignede et opslagsværk til hjælp til datering og almindelig kulturhistorisk opdatering. Efter at have pløjet mig igennem samtlige 300 sider, står jeg tilbage med en lidt blandet følelse. Jeg er blevet klogere på visse områder, men jeg er også lettere forvirret. Det som indledningsvist forekom som en god disposition fra forfatterens side, forekommer nu alligevel lidt tilfældigt. Og så savner jeg gode opslagsmuligheder. Der er så mange – gode - illustrationer i bogen, at teksten nærmest drukner.

Endelig er bogen tydeligvis skrevet con amore! Lidt mere distance fra forfatterens side kunne have været ønskeligt.

Når alt dette er sagt, vil jeg stadig fastholde, at det er en ganske fin bog. Man skal ikke forvente den store overskuelighed eller videnskabelig behandling af stoffet, men glæde sig over de flotte illustrationer og de til tider ret interessante perspektiver. Jeg kan godt forstå, hvis forfatteren har haft problemer med at sortere i billedmaterialet. Motiverne er simpelthen skønne!

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Oral history i Danmark
De danske vittighedsblades historie
På lige fod En krønike om kvinder, satire og kampen for valgret