Menu
Forrige artikel

Kvinder der forandrede Danmark

Kategori: Bøger
Visninger: 8309

Af Inger Hartby

Kvinder der forandrede Danmark. Ildhu, vilje og engagement fortæller mere end 40 kvinders historie. Kvinder, der levede lige fra 1100-tallet og op til vore dage; begyndende med Dronning Dagmar og sluttende med Helle Thorning-Schmidt og Anja Andersen. Danmarkshistorien er fuld af beretninger om store mænd og deres liv og gerninger, men den er knap så fuld af store kvinders livshistorier. Denne bog råder bod på dette forhold ved at fortælle om kvinders kampe, deres bedrifter, trængsler, ofre, sejre og nederlag, idet den fortæller om kvinder, der kæmpede for bedre vilkår, stemmeret, ligestilling og indflydelse. Det var kvinder, der ville vise, hvem de var, hvad de kunne, de ville høres, og op gennem århundrederne forsøgte de at sætte deres fingeraftryk på institutioner, tankegang og politik.

Bogen portrætterer som nævnt mere end 40 kvinder samt nogle få kvindegrupper (bl.a. Rødstrømperne og Plattedamerne). Den giver læseren megen information om de beskrevne kvinders liv og virke, men den må betragtes som en appetitvækker, naturligvis fordi når man vil beskrive så mange kvindeliv på ca. 300 sider, er der ikke plads til lange, detaljerede livshistorier.

Det ville have været dejligt med et indledende afsnit, hvori forfatteren fortalte efter hvilke kriterier, de portrætterede kvinder er udvalgt. En del af kvinderne har Maria Helleberg skrevet om før i romanform, og herfra stammer måske interessen for at give en mere dokumentarisk beretning om nogle af disse kvinders liv.

Bogen er trykt på smukt papir af god kvalitet og illustrationerne er velvalgte og i fine gengivelser - bogen er en fornøjelse at få i hånden. Bogens kvindehistorier er stadig vedkommende, både dem, der er tidsmæssig stor distance til og til dem, der er og var lige her og nu.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Birgitte Gøye
Kamma Rahbek og livet på Bakkehuset
Farimagsgade