Menu
Forrige artikel

Årets mest opsigtsvækkende arkæologiske fund

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3775

 

Sammen med landets museer kan Slots- og Kulturstyrelsen igen i år præsentere en spændende Top 10 over de mest spektakulære fund fra årets arkæologiske undersøgelser rundt omkring i landet.

En tegners rekonstruktion af det hesteskoformede voldanlæg i hjertet af det tidligste København. Tegning: Nis Nielsen.

Slots- og Kulturstyrelsen kan i dag for 11. år i træk offentliggøre Top 10 over arkæologiske fund i 2020, som de arkæologiske museer rundt omkring i landet har bragt frem i lyset. 

De unikke fund, der har fundet vej til Top 10-listen, kaster på hver deres måde nyt lys over danmarkshistorien og gør os klogere på, hvordan vi som folk har udviklet os fra at være samlere og jægere til et samfund med bønder, der dyrkede jorden og skabte den historiske baggrund for det moderne samfund, vi kender i dag.

Kulturminister Joy Mogensen siger: 

"Det er utroligt, hvordan vi år efter år kan blive overrasket, når nye arkæologiske fund afslører historier om, hvordan vi som folk levede for flere hundrede år siden – ja, måske tusinde år siden. Fundene giver os et sjældent indblik i, hvordan vores samfund og kultur har ændret sig gennem tiden. Fundene og fortællingerne er vi fælles om at eje. Der er desværre stadig mange danskere, som alt for sjældent eller slet ikke går på museum. Dem skal vi have bedre fat i. Mange museer er i fuld gang, og med årets Top 10, venter der museernes gæster et væld af nye, spændende fortællinger om vores fælles historie." 

I år har der været stor variation i de arkæologiske fund, og på museerne har man kunnet glæde sig over overraskende opdagelser af blandt andet en sagnomspunden ødekirke ved Bjerringbro, en vikingeborg på Falster, et stort teglværk fra middelalderen i Gammel Estrup, et mægtigt grav- og kultanlæg fra stenalderen på Fyn og nye fund af mystiske helleristninger på bornholmske klippeflader. 

Samlet set viser de forskellige typer af fund på årets Top 10 et mangfoldigt aspekt af det liv, der har kendetegnet hverdag, krig, fest og død gennem danmarkshistorien for den fredelige fisker og fromme kirkegænger over driftige handelsfolk og teglproducenter til fortidens kradsbørstige krigere.

Top 10 i ikke-prioriteret rækkefølge: 

·         Usædvanligt fund giver fingerpeg om jægerstenalderfolkets fiskevaner.

·         Sagnomspunden ødekirke dukker op af den jyske muld.

·         Byggeboom i renæssancen gav Gammel Estrup kæmpe teglværk.

·         Metaldetektorfører finder gravfyldt helligområde i Himmerland.

·         Havsmarken på Ærø var vikingernes Hjallerup Marked.

·         Bornholmsk højdedrag afslører 43 nye helleristningsskibe.

·         Fæstningsanlæg på Falster var vikingetidens højborg.

·         Gådefuldt voldanlæg i København skaber tvivl hos arkæologer.

·         Velbevarede grave fortæller historien om Svendborgs unge år.

·         Bondestenalderfolk tog opgør med massegrave. 

For at komme i betragtning til Top 10 er det en betingelse, at fundet er fremkommet ved en arkæologisk udgravning eller på baggrund af nye videnskabelige resultater fra det forgangne år. Der skal også være tale om et fund, der tilfører betydelig, ny viden til arkæologien og danmarkshistorien. 

Top 10 er udarbejdet af Slots- og Kulturstyrelsen på baggrund af museernes egne indberetninger af fund fra det forgangne år. Listen angiver fundene i vilkårlig rækkefølge. Der var i 2020 i alt 22 stærke kandidater til årets Top 10.

Læs de spændende historier om alle 10 fund

Top 10 - Årets fund 2020 (slks.dk)

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Jose Martí - Historiens Aktører nr. 1
Nationens og historiens grænser – grænser og national identitet i historieundervisningen
Forhistoriens migrationer