Menu
Forrige artikel

Cykler og modeljernbane på museet

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1424

 

FRIHED PÅ TO HJUL

I dag ved alle, hvordan en cykel ser ud, men den dukkede ikke bare op ud af det blå. Der skulle en hel række af opfindelser til, før vi kom frem til den cykel, vi kender i dag. Det er en rejse, hvor opfindere hele tiden løste de nuværende problemer med en ny type cykel. Men så skabte de til gengæld nogle andre. Det en spændende rejse som du kan du følge i denne udstilling.

I udstillingen ”Frihed på to hjul” kan du se underlige, sjove, seje og fjollede cykler fra de sidste 200 år. Den ældste er en løbecykel fra år 1819 og den nyeste er en cykel fra det danske banelandshold for herrer, da de vandt VM i 2020. Udstillingen giver dig nye perspektiver på en hverdagsteknologi som de fleste af os tager for givet i vores hverdag.

Modeljernbanetræf

Kan du li’ tog? Altså rigtig mange tog i små størrelser? Så kan du ikke komme udenom årets store modeljernbanetræf den 10. og 11. september, hvor hele museet bliver indtaget af modeljernbaner og entusiaster. Der vil være store anlæg med masser af lange togsæt, små baner med mange detaljer og tog så langt øjet rækker. Træffet er en oplevelse for både store og små, så inviter gerne hele familien med.

Danmarkshistorie i miniatureformat

Modeljernbanen er blevet til i et samarbejde mellem museet og en gruppe frivillige, der i ti år har arbejdet på modellen, og nu er de kommet så langt, at de er klar til at vise Danmarks industrihistorie fra 1847 helt op til 1960. Man kan bl.a. se Danmarks første jernbane mellem København og Roskilde, Ellehammers helikopterforsøg, Novo Nordisk første insulinfabrik og Fords samlefabrik anno 1924.

Du kan også opleve de bedste modeltog fra museets samlinger, heriblandt den berømte ”Krokodille” som Märklin producerede i mellemkrigstiden. Den anses i dag for at være et af de fineste togmodeller, der nogensinde er produceret og er et eftertragtet samlerobjekt.

Museets frivillige bygger stadig på modellen, og hver lørdag holder de åbent i værkstedet, så interesserede kan komme og se arbejdet skride fremad.

Se mere på hjemmesiden Velkommen til Danmarks Tekniske Museum - Oplev teknologiens historie (tekniskmuseum.dk)

[Historie-online.dk, den 31. august 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 2: Skibskister
En dimension mere på Sporvejsmuseet
Museumsnumre 12: Slavevåben