Menu
Forrige artikel

Herregårdens hushold

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1902

 

Dansk Center for Herregårdsforskning har netop igangsat et post.doc projekt om herregårdens indendørs hushold på 1700-tallets herregårde. I spidsen for projektet står ph.d. Kristine Dyrmann, som i marts 2021 forsvarede sin ph.d.-afhandling om 1700-tallets herregårdskultur.

Det nye forskningsprojekt, der har titlen Herregårdens hushold – Tjenestefolkenes herregård 1725-1800, skal undersøge organiseringen af det indendørs hushold på 1700-tallets herregårde og beskrive tjenestefolkenes liv og arbejde på herregården.

Kristine Dyrmann, som i sit ph.d.-projekt har arbejdet med at skrive kvinderne i 1700-tallets elite ind i den politiske historie, glæder sig til at afdække tjenestefolkenes historie, og dermed sætte fokus på en anden gruppe mennesker, som hidtil har været underbelyst i forskningen. ”Langt de fleste af herregårdens mennesker var jo arbejdende folk – både udenfor i landskabet og indenfor på selve herregården. Alligevel findes der ikke ret meget dansk forskning om herregårdens ansatte. Jeg er derfor meget glad for nu at få mulighed for at undersøge herregårdens hushold – at dykke ned i tjenestefolkenes forskellige funktioner i arbejdet på herregården, og de vilkår og den hverdag, tjenestefolkene på herregården oplevede for 250-300 år siden. Det er på tide, at vi får herregårdens arbejdende folk med i fortællingen om 1700-tallets herregårde”, siger Kristine Dyrmann og forklarer, at herregårdens ansatte ikke kun får en plads i forskningen. Projektets resultater skal nemlig danne grundlag for formidling af tjenestefolkenes hverdag i den permanente udstilling på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Ph.d. Kristine Dyrmann har netop påbegyndt et forskningsprojekt ved Dansk Center for Herregårdforskning. Projektet undersøger de ansattes liv og arbejde på 1700-tallets herregårde med udgangspunkt i to af datidens fremtrædende herregårde; Gammel Estrup på Djursland og Brahetrolleborg på Fyn. Her ses Kristine Dyrmann i Kammerpigens værelse på Gammel Estrup. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

[Historie-online.dk, den 7. april 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fashioned from Nature
En skat til Danmark
Balletten danser