Menu
Forrige artikel

Hirsch' kartotek over danske og norske officerer nu søgbart

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3286

 

Hirsch' kartotek over danske og norske officerer, 1648 – 1814, er et omfattende, håndskrevet kartotek, der blev udarbejdet af J. C. W. Hirsch (1842-1922) og hans søn Kay Hirsch. Kartoteket omfatter 45 foliobind med over 5.000 sider. Værket blev aldrig udgivet, men erhvervet af Det Kongelige Bibliotek. Også Rigsarkivet har kartoteket liggende i håndskrift på Arkivalier Online.

Kartoteket er ordnet efter officerernes efternavne og kan derfor søges på officernavne. Men på grund af håndskriften og manglende transskribering, har det hidtil ikke være muligt at søge generelt i teksten på de 5.000 sider.

Nu har Slægtsforskernes Bibliotek udviklet programmet Transkribus til at genkende den specifikke håndskrift, som Hirsch havde. Transkribus, der netop er et system til genkendelse af håndskrift, er blevet oplært i Hirsch’ håndskrift gennem manuel bearbejdning af ca. 100 sider. Dernæst er resten af siderne blevet automatisk genkendt med forbavsende høj kvalitet (men dog ikke fejlfri).

Hirsch’ kartotek over danske og norske officerer er en vigtig kilde for både historikere og slægtsforskere, og med den nye søgbare version, er anvendeligheden blevet øget betydeligt til glæde for alle.

Slægtsforskernes Bibliotek er en del af den almennyttige forening Danske Slægtsforskere. Biblioteket er et specialbibliotek for historikere, slægtsforskere og andre med historisk interesse. Det indeholder værker, der er en del af vores fælles kulturarv, blandt andet omfattende slægts-, lokal- og personalhistorie. De ældste værker er udarbejdet i slutningen af 1500-tallet, og bestanden rækker frem til nutiden.

Bibliotekets side: bibliotek.dis-danmark.dk Søg med ”Hirsch officerer” for en oversigt over samlingen.

[Historie-online.dk, den 1. december 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 20: Lustre
De mange myter om Nero
Bjørn Karbo - Historiens Aktører nr. 18