Menu
Forrige artikel

I Tove Ditlevsens fodspor

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1169

 

Som optakt til årets Golden Days Festival i september åbner Danske Digterruter og Københavns Museum en ny digterrute i form af lydvandringen ”Tove Ditlevsens Vesterbro”. Her kommer du tæt på digteren og forfatteren Tove Ditlevsens barn- og ungdom på mellemkrigstidens Vesterbro.
Du kan også komme med til lanceringen af ruten onsdag 31. august kl. 16-17 på Københavns Museum, gratis adgang.

”Toves forfatterskab har altid betydet meget for mig, og som tidligere socialborgmester har hendes liv og beskrivelser sat sig spor hos mig. Det giver så god mening med en lydvandring gennem Tove Ditlevsens gader. En vandring, der vil fortælle om livet i arbejderklassen i mellemkrigstiden og sætte perspektiv på nutidens hippe Vesterbro. Det glæder jeg mig til at opleve,” siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV).

”Jeg er din barndoms gade,

jeg er dit væsens rod,

jeg er den bankende rytme

i alt hvad du længes mod”

Musikeren Anne Linnet gjorde disse linjer kendte i kæmpehittet ”Barndommens gade” i 1986, men det var Tove Ditlevsen (1917-1976), der helt tilbage i 1942 skrev dem. I de seneste år er Tove Ditlevsens forfatterskab blevet genstand for stor interesse i USA, hvor hendes erindringer, samlet i ”The Copenhagen Triology”, er blevet rost til skyerne af anmelderne. Men hvem var hun, og hvordan var det Vesterbro-miljø, hun kom fra?  

Om Istedgade i romanen Barndommens gade:

“Gaden ligner en pige, der ligger på ryggen med hovedet ved Enghaveplads, ungt og uskyldigt... Men ved Gasværksvej spreder benene sig og strækkes lange og letsindige ned mod banegården...”

Dette er blot en af Tove Ditlevsens mange karakteristikker af Vesterbro, forfattet i et sprog, som, typisk for hende, er både enkelt og underfundigt. Opvæksten i arbejdermiljøet på Vesterbro gav hende stof gennem hele forfatterskabet, ligesom hun har skildret sit liv med op- og nedture med ægtemænd, elskere, misbrug og kriser i noget af dansk litteraturs smukkeste poesi. Hun regnes i dag for en af dansk litteraturs mest betydningsfulde forfattere.

Digterruten Tove Ditlevsens Vesterbro

Lydvandringen begynder i digterens barndomsgade, og tager dig med rundt til ni steder på Vesterbro, hvor du får et indblik i kvarterets karakter i mellemkrigstiden i Tove Ditlevsens barn- og ungdom, samt hvordan hun brugte sine erindringer om det som forfatter. Du kan bl.a. høre om, hvordan det var at være barn i et til tider barskt miljø i de mørke baggårde omkring Hedebygade, hvor kun et ”lille stykke himmel” var synlig. Ruten går også forbi det lumre kvarter ved Hovedbanegården med det dødsensfarlige værtshus Café Charles, Istedgade 25 – hvor hun dog alligevel vovede sig ind. Hendes komplicerede forhold til kærlighed og mænd kan du høre om ved Tove Ditlevsens Plads med henvisning til kærlighedsdigtet ”De evige tre”. Ruten slutter ved Kristkirken på Enghave Plads, hvor hun blev begravet fra.

Scan QR-koden i vedhæftede foldere, som fås på Københavns Museum og danskedigerruter.dk, eller copenhagen.dk og lyt til de ni fortællinger, mens du går turen. Du kan også lytte til de ni fortællinger fra der, hvor du ellers befinder dig.

På Københavns Museum kan du desuden blive klogere på brokvarterernes historie i udstillingsrummet ”Den grænseløse by”.

Lanceringen af digteruten Tove Ditlevsens Vesterbro finder sted onsdag 31. august kl. 16 -17 på Københavns Museum i Stormgade 18 som optakt til festivalen Golden Days, der i år har temaet Queens. Der vil være velkomst ved Vivi Lena Andersen, formidlingsleder på Københavns Museum og tale ved Johs. Nørregaard Frandsen, prof. emeritus, leder af Danske Digterruter. Kunstnerisk tilrettelægger Helle Solvang vil afspille uddrag af fortællingen, som åbner den vandrernes øjne for historiske og poetiske lag af bydelen, hvor Tove Ditlevsen voksede op. 

”Tove Ditlevsens digte, romaner, erindringer udtrykker alle steder et sugende begær efter lyset, lysglimt, der kan skabe genkendelse og varme. Begæret rummer imidlertid ofte samtidig dæmoniske kræfter, for ilden kan skabe selvfortæring og ødelæggende brand. Vi er i Danske Digterruter stolte over denne rute, som skildrer en af Danmarks helt store digtere, der udfolder Vesterbro som et fantastisk bylandskab”.

Johs. Nørregaard Frandsen, prof. emeritus, leder af Danske Digterruter

”I Danske Digterruter søger vi at skildre sammenhængen mellem digter, litteratur og landskab. Det har i Tove Ditlevsens tilfælde været det rene slaraffenland, for det hele er så tæt sammenvævet i hendes tilfælde. Barndommen på Vesterbro var en evig kilde til hjerteskærende fortællinger. Og så kan vandreren også glæde sig til at opleve Tove Ditlevsen som humorist på turen rundt i hendes livshjul fra fødsel til grav.” 
Helle Solvang, - kunstnerisk tilrettelægger af digterruten om Tove Ditlevsen

Om Danske Digterruter

Projektet Danske Digterruter er et net af landsdækkende ruter, der inviterer danskerne ud i naturen for at opleve litteraturen. Det sker i samarbejde mellem forskere fra SDU og digterhjem, museer, foreninger og selskaber. Idémanden bag projektet er prof. emeritus Johs. Nørregaard Frandsen, SDU. Lydfortællingerne er kurateret, fortalt og produceret af Helle Solvang i samarbejde med Københavns Museum og Danske Digterruter. Nordea-fonden har støttet projektet med 5,7 millioner kr. www.danskedigterruter.dk

Fotos:

Susanne Mertz/Scanpix Denmark
Peer Pedersen/Scanpix Denmark

Stemmer: 

Karen Duelund Guastavino: Tove 

Helle Solvang: Fortæller og guide

Produktion:

Karen Duelund Guastavino: Sang og komposition

Jakob Ranum: Studie- og lydarbejde

Helle Solvang: Kunstnerisk tilrettelæggelse, instruktion og manuskript

[Historie-online.dk, den 24. august 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
God vurdering til Museum Vestsjælland
Merry Freakin' Jul
Stamsteder