Menu
Forrige artikel

Julearrangementer på museerne

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1491

 

DET HYGGELIGE JULEMARKED VED TADRE MØLLE ER TILBAGE

Efter en pandemipause i 2020 kan Tadre Mølles Venner og ROMU igen i år invitere til det stemningsfulde julemarked ved Sjællands smukkeste vandmølle. Det sker den 5. december.

Det’ sørme, det’ sandt, det’ meget snart december! Og første søndag i december genoptages en af julens fineste traditioner for alle, som er til julemarkeder i stemningsmættede omgivelser.

Familier og venner, voksne som børn kan få den hyggeligste adventssøndag med oplevelser for alle, når Tadre Mølles Venner og ROMU atter kan invitere til det årlige julemarked ved den gamle mølle.

Markedsboderne vil bugne med alskens håndlavede og unikke kvalitetsprodukter, mens duften fra gløgg, vafler og andet mundgodt spreder sig på møllegårdens område.

En søvnig møllegårdsnisse bliver vækket op til jul 2019. Han har sovet næsten lige siden, så det må være tid til at få ham vækket igen, mener Tadre Mølles Venner og ROMU, som inviterer til julemarked. Foto: Bent Gottfredsen

Væk nissen og tag en tur i hestevogn

Der er værksteder til børnene, åbent i Café Maries Minde og hestevognsture i Tadre Skoven med julestemning til op over begge ører. Og så bliver der naturligvis også mulighed for at være med til at vække nissen - som det sig hør og bør, når julen nærmer sig på Tadre Mølle:

”Den gamle møllegårdsnisse har hvilet sig helt siden forrige jul, så det er på tide, at vi får ham ud af fjerene!”, siger Isabella No’omi Fuglø, som er ROMUs museumsinspektør ved Tadre Mølle.

Hun ser frem til igen at kunne invitere til julemarked og er samtidig opmærksom på, at det fortsat er vigtigt at tage sine forholdsregler:

”Vi kommer til at bede om coronapas og holder selvfølgelig nøje øje med myndighedernes udmeldinger i den kommende tid, så vi kan sørge for, at alle trygt kan besøge julemarkedet”, forklarer hun og garanterer samtidig gode gaveidéer, stemningsfulde smagsindtryk og julens allerbedste dufte.

”Vi glæder os til at byde julen velkommen på den gamle vandmølle i den eventyrlige og naturskønne Elverdamsdal”, smiler museumsinspektøren.

Det er muligt at betale med kontanter og MobilePay. Der er begrænset parkering på området.

Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, Hvalsø, 5. december kl. 10-16

 

Nissesammenkomst på Vildmosemuseet

Træd indenfor i en magisk verden, når nisserne holder én af deres sjældne sammenkomster d. 20. og 21. november på Vildmosemuseet i Brønderslev.

Årets julearrangement på Vildmosemuseet har titlen VILDnisseT. Her kan børn og voksne opleve forfædrene til nutidens julenisse, der ikke var helt så gavmilde og godhjertede som de nisser, vi kender i dag. Mød bl.a. kirkenissen, der fortæller spøgelseshistorier, møllenissen, der taler i ordsprog, den lalleglade skovnisse og den utilregnelige bjergnisse. Følg i gårdnissens fodspor, hjælp skibsnissen med at undgå skibbrud, og opdag, hvor sætternissen har været på spil.

 

Det mangfoldige univers af nisser udfoldes gennem gådeløsning, fortællinger, kreative workshops, drama, leg, sang og dans. Alle børn vil desuden få mulighed for at blive målt på museets særlige ”nissebarometer”, der fortæller hvilken nissetype, de er. Museet samarbejder med patchworkholdet fra Aktivitetscenteret Grønningen, der har produceret særlige nissehuer. Huerne repræsenterer de forskellige nissetyper, og børn, der bliver målt på nissebarometeret, kan tage deres helt egen nissehue med hjem fra VILDnisseT.

VILDnisseT byder også på julelækkerier og noget varmt at drikke.

VILDnisseT kan opleves d. 20. og 21. november på Vildmosemuseet, Nørregade 35 i Brønderslev, begge dage kl. 10-16. Entréen er 40 kr. Se mere på museummoss.dk

Oplevelsen i VILDnisseT kan også kombineres med en teaterbillet til Brønderslev Amatørscenes juleforestilling ”Jul i Nød”. Herved opnås en rabat på 25 kr. pr. billet. Rabatbilletten koster 90 kr. og kan købes på basbio.dk.

 

Glade hjul på Sporvejsmuseet

I weekenden 11.-12. december genoptager Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm en mangeårig tradition, når museet afbryder vinterpausen og sætter julepyntede sporvogne i trafik ude i det hvide eller grønne – alt efter, hvad vejret har tænkt sig. Corona-pandemien betød i 2020, at museets julearrangement måtte aflyses.

Sporvejsmuseets julearrangement byder på kørsel med julepyntede sporvogne, salg af friskskovede juletræer ved museumssporvejens endestation i Højbjerg Skov, og der bydes på musikalsk underholdning, gløgg og æbleskiver eller andre varme eller kolde drikke i den særlige julecafé.

Den forestående jul sætter præg på museets udstilling og på butiksudstillingerne i den lange museumsgade med det uofficielle - men ganske passende - navn Valby Langgade. Mon ikke, der er mobiliseret en hel del nisser og snelandskaber, modeltog og andet, sådan som børn og barnlige sjæle kunne studere det i butiksudstillingerne i 1940erne, 1950erne og 1960erne?

Sporvejsmuseet samler på mange store og små rariteter. Deriblandt fine gamle julekalendere i mange tredimensionale udformninger, kravlenisser og andre ting, som var en del af julen i de gamle sporvognes storhedstid. Disse ting bliver hentet frem til de to særlige åbningsdage i december. Mange af museumsgæsterne har gjort et julebesøg på Sporvejsmuseet til en skattet tradition. Julesporvognene kørte første gang i 1990.

 

Sporvejsmuseets leddelte sporvogn fra Düsseldorf var på prøve i København i vinteren 1957-1958. Med vognnummeret 2412 gav folkeviddet den hurtigt kælenavnet ”Juleaften”. Vognen kom til Sporvejsmuseet i 2002, da den blev pensioneret fra hjembyen.

 

I år bliver det Alletiders Jul på Det Grønne Museum

Julemarked, juleudstilling, digital juletur og en gave fra undervisningsafdelingen til skoler og institutioner: I år bliver det Alletiders Jul på Det Grønne Museum, Gl. Estrup.

Fra den 20. november starter en tætpakket og helt igennem hyggelig jul på Det Grønne Museum, Gl. Estrup. Der er både marked, julehistorie og en gratis gave til skoler og institutioner. Det kalder vi Alletiders Jul på Det Grønne Museum.

Julemarked

Æbleskiver, gløgg, julemusik og et hav af gode handler i de mere end 50 boder, som er at finde til julemarkedet, 27. – 28. november, kan skabe julestemning i selv den koldeste vinter. Og sådan bliver det heldigvis igen i år. Efter en ufrivillig pause er vi nemlig meget glade for at kunne invitere til julens hyggeligste julemarked for 29. gang med alt, hvad julehjertet kan begære. Udover de mange boder kan du også møde en stor del af museets frivillige laug. Fx serverer bryggerlauget juleøl, slagterne laver julemedister og så kan du gå på opdagelse hos museets kreative torvelaug.

Vi overholder de til enhver tid gældende coronarestriktioner. For at komme ind på julemarkedet skal man derfor vise et gyldigt coronapas. Følg med på vores hjemmeside for informationer om de aktuelle coronarestriktioner på museet.

Alletiders jul

Når støvet har lagt sig fra julemarkedet, står det julepyntede museum stadig rankt – for selvom Alletiders Jul måske ikke varer helt til påske, varer den måneden ud. Alle dage kan gæster opleve pop-up udstillingen og den digitale juletur om 300 års julehistorie. Turen går rundt om det juleudsmykkede museum med stop i 1700-, 1800- og 1900-tallets jul og ved historierne om juletræet, julemaden og dyrene i laden. Indenfor er julepynten naturligvis inspireret af historien. Den traditionelle halmpynt pryder væggene, og så har vi skabt en lille juletræsskov; et perfekt habitat for gårdboen, som vi krydser fingre for vil flytte ind i december.

I Madens Hus kan du dykke ned i julegrødens historie fra nissemad til risalamande. Og besøger du museet i weekenden, skal du bare følge din næse –den liflige duft stammer fra Hüttemeiers brunkager, der netop er kommet ud af ovnen i Historisk Værksted. Giver en smagsprøve dig lyst til mere, kan du for 20 kr. bage din egen portion, som naturligvis skal med hjem i et kræmmerhus. Hvis de altså ikke er spist inden.

GRATIS gave fra undervisningsafdelingen

Som rosinen i pølseenden har de to museumsformidlere Rasmus og Torben været i gavesækken og fundet et skønt gratis gavesæt til skoler og institutioner: Fra den 22. november til 17. december kan de komme gratis på museum og på egen hånd opleve den digitale juletur Alletiders Jul. Vil man udvide dagen, kan man for 300 kr. tilkøbe et ekstra skud julehygge med risengrød, saftevand og julens bedste historier fra formidlerne, der også svarer på alle de spørgsmål, der måtte opstå undervejs.

Både det gratis tilbud og den udvidede julepakke skal bookes på 86 48 34 44 eller info@dgmuseum.dk.

Alletiders Jul på Det Grønne Museum, Randersvej 4, Gl. Estrup, 8963 Auning

20. november – 30. december, Åben tirsdag - søndag kl. 10-16. Lukket 24. – 27. december.

 

Se Jul på danske museer 2021 - 2

[Historie-online.dk, den 17. november 2021]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kropumulig Kroputrolig
Jernalderhøvdings gård udgraves i Svenstrup
Niels Finsen - Historiens Aktører nr. 22