Menu
Forrige artikel

Julen på danske museer

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3697

Gammel jul – meget for børn På Museet Herregården Hessel

Lørdag d. 25. november og søndag d. 26. november 2017 Kl. 10.00-16.00

Den 300 år gamle herregård slår igen dørene op til en stemningsfuld og hyggelig juleweekend for børn og voksne med levende musik, masser af smagsprøver og herlige dufte.

Børn kan vælge at blive klædt ud, hvis de har lyst, som børn i 1800 tallet – så er stemningen lagt!. Højdepunktet er dansen om det smukt pyntede juletræ i storstuen! Sammen med gårdnissen og forældre kan de være med til at skabe hygge og stemning med sang og julemusik, når de danser om træet. Duften fra julebag vil vise næsen frem til det gamle køkken i stuehuset, hvor køkkenpigelauget har smagsprøver af julesmåkager – nogle kan også købes. Ligeledes vil der dufte af hjemmebrygget øl i bryggerset, hvor øllauget arbejder. Her vil der også være mulighed for en smagsprøve, og ved siden af i folkestuen vil snapselauget sidde og fortælle om forskellige kryddersnapse og give smagsprøver. Der vil være smukt pyntede juletræer i stuerne, hvor kniplet julepynt og gammeldags julepynt vil veksle med julepynt fra Kop og Kande i Farsø i nogle af rummene. Som noget nyt dækker Kop og Kande også op i Dagligstuen og Havestuen med porcelæn og duge fra nutiden! Også Nutidsmuseet har udstillinger om jul forskellige steder. I det gamle pigekammer huserer strømpenisserne og overalt er der pyntet op til en gammeldags jul på landet.

Børnene kan også smede i smedjen eller være med hos trædrejerne, hvis der skal laves snurretoppe eller håndtag til sjippetov

I laden er der et børneværksted, hvor man kan være med til at snedkerere et lille juletræ i træ. Børnene kan også lave en lille juledekoration, støbe et lille lys eller lave et reb som i gamle dage – evt. til sjippetov. I laden er der også de hyggeligste juleboder med alskens lækkerier og sjove jule- ting som f.eks hjemmelavet syltetøj, honning, nisser, strikkede og hæklede ting, læder, børstenbinder, kalenderting, kranse, og meget mere. Man kan også nyde det store juletræ, som i år er pyntet af spejderne fra Strandby.

I det gamle køkken i forvalterboligen kan børn lave duftende mandariner med nelliker i, og i det nye køkken vil Farsø bageri friste med brød og kager. I skolestuen er man heldig hvis man slipper forbi chokolader og andre lækkerier, og her vil der også som noget nyt være en bod med små drivtømmerhuse. På loftet i forvalterboligen er vævestuen og her kan man se fine vævede ting og bogbinderi. Det er også her årets julehistorie starter!! Nissekonen sidder i det lille rum på loftet og indleder historien om gårdnissen Laurits – resten af historien skal læses op af forældre eller bedsteforældre, mens de går rundt i stalde og rum på gården.

I cafeen kan der bla. købes flæskestegsmad, sildemad, ris a la mande, gløgg og selvfølgelig æbleskiver.

Herregården Hessels hjemmeside

Så er det endelig jul på Spøttrup Borg

Første søndag i Advent åbner det hyggelige og traditionsrige julemarked på den gamle Borg.

”Og der er garanteret julehygge, da mange af salene er taget i brug, og folk virkelig har gjort meget ud af de ting, de sælger”, oplyser de lidt ældre nissedamer Lene og Lisbeth fra Spøttrup Borg.

Gerhard Mark vil spille julemusik så englene jubler, og bagerens juleklejner ligger bare rigtig godt i maven. Til dem som tit får kolde fødder, er der mulighed for at købe uldne sokker, mohair sokker og rigtige julestrømper. Folkene fra Rødding Æblets By sælger most, og hvis du er gammel nok er der måske lidt ekstra godt i glasset. I de mange boder sælges der fine lædervarer, portvin og vin, honning, karameller, juledekorationer, strik, kranse og meget mere.

I Café Borgen er der tændt op i ildstedet, og her serveres der æbleskiver med gløgg.

Og forhåbentlig drysser sneen stille og blidt ned over den gamle Borg, når der igen er julemarked.

1.søndag i Advent, den 3. december kl. 10.00-16.00

Spøttrup Borg, Borgen 6A, 7860 Spøttrup

Foto: Tommy Bay

Spøttrup Borgs hjemmeside

Andelslandsbyen Nyvang:

Til juletræ i forsamlingshuset

Ved Andelslandsbyens julemarked afholdes juletræ i forsamlingshuset, som man gjorde det for 75 år siden. I begyndelsen af november har førstelæreren udvalgt de artige elever, der har fået lov at gå fra dør til dør og ”tegne juletræ”, altså notere, hvilke familier, der kom til årets juletræ, og hvor meget de ville donere til arrangementet. Der er altid rift om at få lov at tegne juletræ, men førstelæreren forstår at udvælge de børn, der har kunnet holde sig i skindet hele året og ikke kun den sidste tid inden udvælgelsen.

Så samles juletræskomitéen for at gøre de første forberedelser til juletræet. Der er meget, der skal ordnes og indkøbes, og førstelæreren sidder med ved bordet og ser til, at alt går som det bør, og som det plejer. Det er skam en meget betroet post at sidde i komitéen, som kun er seks af landsbyens fruer beskåret ad gangen, og man kan kun deltage i det vigtige arbejde efter personlig anbefaling.

Først og fremmest skal der købes ind til godteposerne, og man sikrede sig, at indkøbene blev fordelt så ligeligt mellem byens handlende så muligt. Der skal også købes et juletræ af den helt rette størrelse og ordentlige proportioner.

Endelig oprinder dagen, hvor dørene slås op til forsamlingshuset og alle strømmer ind i varmen. Snart hænger der et væld af vinterfrakker i garderoben, og de ivrige børn har smidt deres støvler, som de næste falder over. Ind myldrer de i salen og benoves over det smukke juletræ med lys og spraglet pynt. Så går det løs med dans om træet, julehistorier og dejlige julelege for både børn og voksne. Efter den sidste sangleg går det hjemad med godteposerne knuget i små børnehænder. det blev igen jul i den gamle landsby – trods smalhals og rationering.

 Julemarked i Andelslandsbyen Nyvang 25., 26. & 29., 30 november, 2. & 3. december kl. 10-16.

Andelslandsbyens hjemmeside

Den ægte herregårdsjul findes på Gammel Estrup

I december måned inviterer Gammel Estrup – Herregårdsmuseet inden for til jul hos herskab og tjenestefolk. Her kan man være med i tjenestefolkenes juleforberedelserne, når grisen er slagtet og tilberedes, når småkagerne skal bages, og når sale og stuer skal pyntes op til jul.

”Vi vil gerne vise, hvordan man holdt jul på herregården for omkring 100 år siden. Mange af traditionerne kender vi fra vores egen jul i dag, men der er også flere ting, som var anderledes. Først og fremmest var det før i tiden et kæmpe arbejde at gøre klar til jul – ikke mindst i en stor husholdning, som den på en herregård. Alene madlavningen tog flere uger, fra man slagtede grisen og til alt julesul og julebag var fremstillet. Der skulle også brygges øl og gøres rent, og når så selve juledagene kom, så kom slægtninge fra nær og fjern på besøg og blev ofte helt frem til helligtrekonger. Julen var en festlig tid, men huset må også have været på den anden ende i december måned”, forklarer Marie Kirstine Elkjær, som er museumsinspektør på Gammel Estrup – Herregårdsmuseet.

I hele december måned frem til lillejuleaften, kan man opleve særudstillingen ’Jul for herskab og tjenestefolk’ i herregårdens sale og stuer. Overalt er der pyntet op til jul. I Spisestuen står julemiddagen klar på grevens bord, og i Riddersalen stråler juletræet. I stuerne kan man opleve, hvor grevefamilien drak sin kaffe efter middagen før juletræet blev tændt, og hvor børnene efter juletræsdansen nød deres gaver, og familien samledes om flygelet og sang julesange. I Herregårdskøkkenet er husjomfruen i fuld gang med juleforberedelserne, og ved siden af i Folkestuen er der dækket op til tjenestefolkenes julemiddag.

Jul for hele familien i adventsweekenderne

I weekenderne op til jul er der særligt gang i juleforberedelserne. I Herregårdskøkkenet bliver der lavet gammeldags julesul som grisetæer i gele, medister og blodpølse på det store brændekomfur. I julebageværkstedet kan børn og barnlige sjæle selv kreere deres egne peberkagefigurer efter Gammel Estrups hundrede år gamle opskrift, og man kan hjælpe stuepigerne med at klippe historisk julepynt i herregårdenes stuer. Man kan også få sig en dans om det store juletræ i Riddersalen og være med til at synge julen ind.

Formålet er at fortælle historien om herregårdsjulen og samtidig give folk en god oplevelse, som de kan være sammen om: ”Det er måske ikke så tit i den travle hverdag, at man slukker sin mobil og sætter sig ned som familie og laver noget sammen. Det vil vi gerne give folk muligheden for, når de kommer her. Vi vil gerne give familier et pusterum fra den daglige trummerum, hvor de for eksempel bare kan sidde sammen om bordet i stearinlysets skær og klippe julepynt, mens de drikker kaffe eller en kop varm kakao”, siger Marie Kirstine Elkjær.

I alle adventsweekenderne er der også mulighed for at købe gaver i museets butik, juletræer og julepynt, julesnaps og hjemmelavede æbleskiver.

Der er ’Jul på Gammel Estrup’ 2.-23. december. Tirsdag til fredag kl 10-15 – lørdag og søndag kl 10-16. Alle dage kan man opleve juleudstillingen ’Jul for herskab og tjenestefolk’ og besøge Husjomfruen i Herregårdskøkkenet. I weekenderne er der klejnekogeri/bageværksted, juleklip, kaffestuer, juletræssalg mm.

Stuepigerne gør klar til jul. I Riddersalen står det store juletræ og alle adventsweekender inviteres publikum til at synge julen ind og få sig en dans om træet. Foto: Gammel Estrup – Herregårdsmuseet

Gl. Estrups hjemmeside

Den Gamle By

Oplev julen 18. november-30. december som danskerne har fejret den i århundreder. Vi har juleudstillinger for børn og voksne, historiske butikker og julemarked. Find gaver og nyd en stille stund med julemad, godter og varme drikke.

Julen i Den Gamle By er en skildring af julens historie og den måde, vi har fejret julen på. Oplev hvordan julen har set ud de seneste 400 år i de julepyntede historiske huse.

Se juleprogram i november

Se juleprogram i december

Fx Mørkningstid i Eilschous Boliger
Gæster bliver inviteret indenfor i præsteenkens stue. Her holdes mørkningstid i stunden mellem dag og aften. Man kan lade roen falde på sig efter en lang dag og høre om, hvordan man holdt skumring i 1800-tallet. To aktører styrer slagets gang, mens man oplever mørket i rummet og stemningen fra det ene lys, der tændes. Der fortælles julehistorier og synges julesalmer sammen med gæsterne – alt i alt en meget stemningsfuld oplevelse. Varighed: Cirka 20 minutter.

Det foregår i perioden 20. november-22. december

Tidspunkt: 
Mandag-fredag (20.-30. november) klokken 16.30
Mandag-torsdag (1.-22.december) klokken 16.30
Fredage i december klokken 16.30 og 17.30.

Alletiders Julemarked på Middelaldercentret 2.-3. december

Julen er en tid for samvær med venner og familie, for hygge, glæde og traditioner. Gode traditioner skal der værnes om og derfor inviterer Middelaldercentrets støtteforening Guldborgsund Gildet igen i år indenfor til Alletiders Julemarked!

Det er, hvis vi selv skal sige det, årets hyggeligste julemarked, hvor Sundkøbings huse fyldes med julepynt, julesang, julegaver, juleguf og ikke mindst 100 % julehygge.

Husene danner ramme for den traditionelle ”gode gamle jul” med bindingsværk, stråtage, gran, masser af julehjerter, julelys og nisser – ja selv julemanden kommer forbi!

I husene er der forskellige nisseklædte folk, der sælger ud af lokale varer, italienske specialiteter, kryddersnaps, trælegetøj, kunsthåndværk, smykker og pandekager – kort sagt noget for enhver smag, til store og til små.

Her er inspiration til julebordet, til gaverne og til juletræet. På torvet kan købes lidt godt til ganen i form af varm kakao, glögg, kaffe, te, pølser, æbleskiver og risengrød.

Gæstgiveriet ”Den Gyldne Svane” har åbent og byder indenfor til middelalderhygge og julemad. Reservation er en god idé, da der er rift om pladserne. Reservation kan ske til forpagter Jan Bang på tlf. 53816555.

Åbent lørdag 2. december og søndag 3. december fra kl. 10:00-16:00


Middelaldercentrets hjemmeside

Kom til en alletiders jul på Bundsbæk Mølle ved Skjern

“Julen er gammel og julen ny, julen er aldrig den samme…” heller ikke på Bundsbæk Mølle, hvor julen i år bliver alletiders! Og Ringkøbing-Skjern Museums Grønne Skovnisse glæder sig, for når kalenderen siger december og det igen er tid til “Jul på Bundsbæk Mølle”, så flytter Pyrus, Bertramsen og alle de andre fra julekalendersuccesen “Alletiders Jul” ind på den gamle vandmølle i udstillingen “Alletiders Juleudstilling” - og Pyrus selv kommer også på besøg.

Jul på Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle er en idyllisk gammel vandmølle fra midten af 1600-tallet og år efter år i december forvandles den til et eventyrligt julelandskab, smukt dekoreret med julelys og granguilander. Der er masser af aktiviteter børnene kan prøve, mens deres forældre går på opdagelse blandt de mange boder, i den gamle købmandshandel og i laden på møllen, hvor der er spækket med smagsprøver på lækre juledelikatesser.

Mød Pyrus og oplev en Alletiders Juleudstilling

Og der bliver gang i den, sang i den, mere ramasjang og tjubang i den, når nissen Pyrus underholder lørdag den 2. december til Jul på Bundsbæk Mølle - og hvis man er heldig, kan man også få hans autograf!

På Bundsbæk Mølle har man før kunne opleve en udstilling om “The Julekalender” - og hvor Gertrud Sand tidligere havde pyntet, pyntet og pyntet op, har rigsarkivar Bertramsen og arkivnissen Gyldengrød overtaget.

Som noget nyt i år åbner udstillingen “Alletiders Juleudstilling” hvor rekvisitter, originale kostumer, billeder og meget mere fra julekalenderhittet “Alletiders Jul” udstilles. Det er første gang man kan opleve en udstilling om Pyrus og I kan blandt andet glæde jer til at opleve Gyldengrøds tryllebøger, stole fra Nissebo og selvfølgelig Pyrus’ kasketnissehue! Derudover genudsendes “Alletiders Nisse” hver dag i december på TV2.

Den Grønne Skovnisse skal på Nisseversitet

Pyrus måtte på Nisseversitet for at lære at blive en rigtig nisse og sådan var det også for Den Grønne Skovnisse på Ringkøbing-Skjern Museum. Nu er skovnisserne uddannet og kan nu lære alle børn, hvordan de bliver rigtige grønne skovnisser, for i år åbner Det Grønne Skovnisseversitet. På Nisseversitet kommer børnene til at opleve den levende historie, når en verden af historie og jul åbner sig for dem. Sammen med Den Grønne Skovnisse skal børnene gennemgå en række forskellige opgaver, inden de kan få deres diplom og kalde sig ægte grønne skovnisser. Nisseversitetet er støttet af Nordea-fonden.

Julen er gammel og julen er ny

Selvom meget i år vil være nyt til “Jul på Bundsbæk Mølle” vil meget også være lige præcis som det plejer - sådan som det skal være, når det er jul. I kan som altid gå på opdagelse i de hyggelige boder, nyde et glas gløgg og en æbleskive i laden og lade børnene prøve nogle af de mange aktiviteter. I kan gå på opdagelse i den gamle mølle og hilse på møllerne eller kigge forbi smedjen, hvor der hamres og bankes på livet løs.

Hestevognen vil selvfølgelig også stå klar til at fragte store og små rundt på området. Præcis som det plejer at være - på en helt ny måde!

Dato: 2. og 3. december og 9. og 10. december kl. 10.00-16.30

Underholdning med nissen Pyrus: 2. december kl. 14.00 ved laden ved Bundsbæk Mølle

Sted: Bundsbæk Mølle, Bundsbækvej 27, 6900 Skjern

Ringkøbing-Skjern Museums hjemmeside

Historie-online.dk, den 19. november 2017

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 9: Madpakke og madkasse
TV-tips, uge 08, 2024
Frederikshavn Bedding