Menu
Forrige artikel

Museumsnumre 47 - Chatol

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2179

 

Chatollet, eller som det engang hed på dansk skatollet, er et møbel, som dukkede op herhjemme i 1700-tallet. Det er et meget funktionelt møbel, som ikke optager så meget plads og på samme tid opfylder to funktioner ved at være gemmemøbel og skrivebord. Det er samtidig et møbel i den fine ende af fortidens møblementer. Hverken fæstebonden eller arbejdsmanden havde et chatol. Den slags var forbeholdt præster, lektorer, læger, godsejere, godsforvaltere, købmænd og andre med pen og papir og skriverier som vigtigt i deres arbejde.

Det almindelige chatol var et skuffemøbel med tre-fire skuffer samt en klap, der kunne slås ned og fungere som skrivebord. Skufferne kunne rumme diverse linned. Møblet kunne aflåses, fordi det skulle gemme værdisager. Karakteristisk for de ældste chatoller er bærehåndtagene på siden, akkurat som man finder dem på tidens kister. Et sådant chatol fra Ribe i barok stil med bærehanke i siden ejer Sydvestjyske Museer. 

En anden type chatol kom til, nemlig skabschatollet, som havde en høj overdel med låger og var beregnet til forskellig opbevaring. Skabet kunne være bogskab eller rumme glas og fajancer og kunne fungere som en vitrine, når lågerne var med glas. Disse skabschatoller bestod af to dele, som sattes sammen.

 Kvinde skrivende ved chatol, maleri af P.F. Nybo, privateje

De første chatoller kom frem i Norditalien i barokken, i 1600-årenes slutning. Som andre møbler var chatollet genstand for modens skiftende stilarter og efter barokken kom rokokoen, så Louis Seize, så empire og dernæst biedermeiertiden, hos os Chr. d. VIIIs stil.  

Barokkens og rokokoens chatoller havde svejfet front og toppen af overskabet var også svejfet, mens Louis Seize og empire havde møbler med glatte kantede fronter. Med biedermeierstilen kom de svungne linjer tilbage og klappen blev erstattet af et cylinderformet jalousi.

 Barokt chatol med overskab, Ringkøbing-Skjern Museum

 Odense Bys Museer har en god samling af chatoller bl.a. dette rokokochatol med overskab udført i egetræ.

Marketteri - dvs. indlægning af træ - blev ofte brugt som udsmykning, og en stjerne eller kompasrose ses ofte på chatoller i Sønderjylland. Helt i en særklasse med hensyn til marketteri er de langelandske Blomsniderchatoller og -dragkister fra midten af 1700-tallet. De er overdådigt udført med blomsterranker, papegøjer og figurer indlagt. Frederiksborgmuseet og Nationalmuseet har et par dragkister fra mester Jørgen Nielsens værksted i Rudkøbing, og Langelands Museum ejer et chatol og to dragkister.

 Louis Seize chatol fra Odense Bys Museer.

Heldigvis er en del pragtmøbler landet på vores museer,og dér kan man glæde sig over dem i udstillingerne. 

Der er desuden bevaret mange fine møbler rundt omkring i privat eje. På godset Bidstrup sydvest for Randers fandtes et usædvanligt rokokomøblement bevaret, formentlig anskaffet til slottet i 1749 af storkøbmanden Gert Hansen de Lichtenberg fra Horsens. Men dette unikke og komplette møblement med et chatol formentlig udført af hofsnedkermester Mathias Ortman  kom under hammeren i 2022.

 Blomsniderchatol, senbarok, solgt på auktion, privateje.

Kun få chatoller kan dateres. Det gælder et chatol fra Ringkøbing-Skjern Museum dateret 1780. Det har glat forside og en skriveklap med fylding, stilen er klassicisme. I Maribo findes på museet et fint chatol fra Guldborgsund dateret 1812 og Vesthimmerlands Museum har et chatol af egetræ, som angiveligt er købt på auktion i Rold 1818.

Forskellige træsorter som eg, elm, birk, frugttræ m.m. blev benyttet. I 1800-tallet blev mahogni den foretrukne træsort og et chatol blev anskaffet til mange borgerlige hjem. Fyrretræschatoller var som regel bemalede og fra 1700-tallet findes chatoller bemalet med kineserier i stærke farver som gul og rød. Senere benyttedes ådring, som imiterede mahogni.

Gammelt grønmalet chatol fra Marstal, Hammerichs Hus, Ærø Museum

Hemmelige rum findes af og til i et chatol i den del, som har små skuffer og plads til blæk og skrivetøj.

Fra omkring 1820 blev klappen erstattet af en cylinderformet klap og herunder var en skriveplade, som kunne trækkes ud. Overskabet deltes i tre, dvs. en midtersektion og to fløje og hele møblet fik en anselig størrelse. Disse møbler var ofte mahognifinerede.

 Mahognichatol i biedermeierstil. Lektor i dansk og litteratur ved Sorø Akademi B.S. Ingemann og hans hustru Lucie Mandix rykkede i 1822 ind i et lille hus på akademiet og fra deres hjem stammer chatollet. Lucie var embedsmandsdatter og måske har hendes far spenderet, da der skulle anskaffes møbler. Sorø Museum

Chatollerne var prydmøbler og snedkerarbejde af høj standard. Måske af den grund har mange overlevet til vor egen tid, hvor de dog ikke er i høj kurs fordi mahogni er umoderne.

Til søs blev små robuste chatoller brugt. De fandt plads i skipperens kahyt agterude i sejlskibene. I chatollet lå skibets målebrev, logbøger, ladningspapirer og toldsedler godt forvaret.

I 1800-tallet dukkede chatoller også op på bondegårdene. Interessant er et chatol fra Billund Museum. Det stammer fra en gård i Vorbasse og er angiveligt et huggehusarbejde fra 1840. I køkken eller bryggers kunne sommetider stå et chatol, et bemalet husflidsarbejde. Overmaling af gamle chatoller forekom også. Man ønskede at pynte lidt op på det slidte gamle chatol med maling. Til eksempel har Hjerl Hede Frilandsmuseum et chatol, som er dekoreret i almuestil i 1926 af en landsbymaler.

 Chatol angiveligt huggehusarbejde, Billund Museum

Chatoller blev i 1900-tallet udført i egetræ og i en enkel klassisk stil. De blev stadig fremstillet i snedkerier på bestilling. Efter 1950 blev mange chatoller fremstillet af danske møbelproducenter i teaktræ og palisander og ofte efter tegning af tidens danske møbeldesignere.

En nyskabelse i chatollets klassiske form var B & O s Master de luxe i 1939. Møblet indeholdt radio, pladespiller og højtaler. BBJ Museum

Kvindemuseet har et chatol købt i 1968 af giveren for en pengegave, hun modtog, da hun havde arbejdet i 25 år som tjenestepige. Chatollet erstattede en kommode, som kvinden havde købt i 1934.

 Chatol i moderne stil købt 1968, Kvindemuseet.

Chatollet er stadig et glimrende møbel. Møbelgiganten Ikea har produceret nye chatoller. Men skønt retro- og kvalitetsmøbler har fået et ”comeback”, så har chatollet endnu ikke været en del af den nye retrobølge. Måske kommer chatollet tilbage og indtil da skulle man formode, at prisen på et ældre chatol vil være opadgående i en tid, hvor godt håndværk er en mangelvare.  

Ole Mortensøn

Se de øvrige artikler i serien ”Museumsnumre” her

[Historie-online.dk, den 29. august 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 39 - Ølflaske
Museumsnumre 9: Madpakke og madkasse
Museumsnumre 62 - Lokkeænder