Menu
Forrige artikel

Oversvømmede bopladser i Aarhusbugten

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 789

 

For mere end 6000 år siden blev et stort antal bopladser i Aarhusbugten og i Nordsøen oversvømmet af vand, da havet gradvist steg, og befolkningen måtte flytte længere ind i landet.

Indtil 31. maj foretager Moesgaard Museum arkæologiske undersøgelser på en stenalderboplads i Kalø Vig ved Aarhusbugten. Bopladsen lå oprindeligt på land, men blev oversvømmet af havet og ligger i dag på ca. syv meters dybde.

Dykkerundersøgelsen bliver den første af flere, som udføres som led i projektet SUBNORDICA, der i efteråret modtag en EU-bevilling på 97 millioner kroner. I projektet, som løber over de næste seks år, skal Moesgaard Museum og en række partnere undersøge stenalderens bopladser på havbunden i Aarhusbugten, to områder i Nordsøen og et farvandsområde i Nordtyskland.

Tag med marinarkæologen på arbejde

Undersøgelserne i Aarhusbugten er en videreudvikling af et tidligere forskningsprojekt, hvor Moesgaard Museum afdækkede spor efter en stenalderkystboplads fra Maglemosekulturen i Aarhusbugten.

På museets hjemmeside kan du se eller gense tre videoer med marinarkæolog og projektleder på SUBNORDICA, Peter Moe Astrup, hvor han tager dig med rundt i de forskellige dele af en marinarkæologs arbejde. Hør ham fortælle om de spor, man ledte efter, da man i 2017 påbegyndte undersøgelser af stenalderfolkets liv ved kysten, og hvad de spor fortæller om fortiden.

[Historie-online.dk, den 15. maj 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Påske på M/S Museet for Søfart
Museum på rejsen 2: Wien
Lyntoget på Dansk Jernbanemuseum