Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 21, 2024

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 292

 

I denne uges flow-tv skal vi igen, igen til det engelske kongehus, men også høre om et andet imperium, The Kardashians. Eddie Murphy bliver portrætteret, og vi går i Grundvigs fodspor sammen med Liv Thomsen. Anden Verdenskrig er naturligvis med i form af tredje sæson af Das Boot, svenske piloter i den finske vinterkrig og jagten på de nazistiske krigsforbrydere. Endelig jager Eske Willerslev DNA fra de tidligste amerikanere. God fornøjelse!

 

I Grundtvigs fodspor - med Liv Thomsen (1:3)

DR2, 22. maj, kl. 17:35

De fleste danskere kender Grundtvig fra højtiderne og når der døbes, giftes og begraves. Han skrev 1600 salmer og fornyede ikke bare salmedigtningen, men også hele den danske kirke. Sammen med en række Grundtvigforskere fortæller Liv Thomsen om Grundtvigs idéer, der banede vejen for den folkekirke, vi har i dag.

 

Eddie Murphy - Fra standup til superstjerne

DR2, 23. maj, kl.  18:55

Fransk dokumentar fra 2023. (Eddie Murphy - Hollywood's Black King) Han har filmbranchens mest berømte latter. Stand-up-superstjerne og skuespiller Eddie Murphy var 1980'ernes groveste komiker. Han ramte tidsånden, fejrede lige store triumfer på tv og i film og opnåede verdensberømmelse. Men trods sin succes holdt han aldrig op med at kritisere det racistiske amerikanske samfund. Her dykker vi ned i Murphys liv og karriere og ser, hvordan han nu fejres som en pioner, der åbnede dørene for kommende generationer og ændrede sorte mænds omdømme.

 

Das Boot III (1:10)

DR2, 24. maj, kl. 22:15

Tysk krigsdramaserie fra 2022. Ehrenberg er tilbage i Kiel, hvor han deltager i et officielt arrangement sammen med den tidligere ubådskaptajn Wilhelm Hoffmann og dennes datter Hannie. De unge kriminelle Pauli og Harri indrulleres til ubådstræning. Ehrenberg arbejder på den nye ubåd U-949. Mens Gestapochefen Forster ankommer til Lissabon på hemmelig mission.

 

Imperiet Kardashian (1:3)

DR2, 25. maj, kl.  20:05

Britisk dokumentarserie fra 2023. (House of Kardashians) Kardashian imperiet begyndte med én kvinde. Kris Houghton. I 1960'erne drømmer hun om et liv i sus og dus i Beverly Hills. Hun gifter sig med den velhavende advokat Robert Kardashian og ser ud til at have opnået alt, hvad hun ønsker sig. Men efter ti års ægteskab har hun en affære med en yngre mand, og ægsteskabet med Robert ender i en grim skilsmisse. Kort tid efter gifter hun sig med den amerikanske OL-guldvinder Bruce Jenner. Nu tager hendes drømme fart.

 

Vinterkrigens piloter og dobbeltspioner (1:3)

DR2, 26. maj, kl. 16:25

Svensk dokumentarserie fra 2022. (F 19 - Flygaress och dubbelspioner) Da Sovjetunionen angriber Finland i efteråret 1939, vælger tusindvis af svenskere at støtte nabolandet og kæmpe for broderfolkets sag. Nogle af disse er veluddannede og dygtige piloter. De udgør den frivillige eskadrille F19, som skal forsvare hele det nordlige Finland under den lange Vinterkrig mod de sovjetiske styrker, der er overlegne i antal og har langt bedre udrustede og hurtigere fly. For nogle ender missionen i katastrofe.

 

Nazisternes storhed og fald IV (1:3)

DR2, 26. maj, kl. 19:15

BBC-dokumentarserie fra 2023. (Rise of the Nazis) Efter 2. verdenskrig går nogle af historiens værste krigsforbrydere under jorden. Mange får nyt navn, og de mest eftersøgte flygter til Sydamerika. De allierede indleder en menneskejagt for at opspore dem og finde beviser for deres forbrydelser. I alt bliver 22 ledende nazister anklaget for krigsforbrydelser ved straffedomstolen i Nürnberg. Men ved starten af retssagen nægter de sig alle skyldige. De allieredes anklagere må nu kæmpe for at bevise deres skyld.

 

DNA Detektiven - Eske Willerslevs vilde opdagelser (3:3)

DR2, 27. maj, kl. 23:35

Dansk dokumentar fra 2015. Professor Eske Willerslev har siden sin barndom været dybt fascineret af de nordamerikanske indianere, og har altid drømt om at sekventere et genom fra de tidligste amerikanere. Han forsøger ihærdigt at få fingre i urgamle knogler fra Amerika, men det mislykkes gang på gang. Da han endelig inviteres til at udvinde DNA af et 12.600 år gammelt barneskelet fundet i Montana, viser opdagelsen sig at være så revolutionerende, at Eske må konfrontere sin barnedrøm og rejse ud til Montanas indianerstammer for at modtage deres kritik af de genetiske analyser, han har lavet på deres forfaders knogler.

 

Virkelighedens The Crown (1:5)

DR2, 28. maj, kl. 18:20

Britisk dokumentarserie fra 2023. (The Real Crown) I 1970'erne er Storbritannien i grebet af en brændstofkrise, strejker og inflation. På denne baggrund skal prins Charles krones som prins af Wales - det første skridt på hans rejse mod at blive konge. Men det er en sti præget af fare. Walisiske nationalister har anbragt fire bomber, der hvor ceremonien finder sted. Og Charles kæmper med det dilemma, som alle kongelige står over for; kærlighed eller pligt.

[Historie-online.dk, den 21. maj 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 35, 2023
TV-tips, uge 10, 2024
TV-tips, uge 23, 2023