Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 22, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 836

 

Af personer byder ugens flow-tv både på Dan Turell, Prins Andrew og John Lennon. Tre kendisser, der har gjort sig bemærket på meget forskellige måder. Vi skal også høre om politifolk, der måtte agere bødler i retsopgøret efter 2. verdenskrig – og om en kvinde, der vidne i sin egen mordsag. Fra kunstverdenen skal vi til oprør på Kunstakademiet – og høre om Fabergé-legenden. Endelig den fantastiske krigsfilm fra 1979 Dommedag Nu – her i Coppolas final cut. God fornøjelse!

 

Store danskere - Dan Turell

DR2, 31. maj, kl. 21:00

Dan Turell er en af de få danske digtere, der formår at nå alle danskere. Hvad enten det er ved abstrakte digte, Vangede Billeder, klummer eller med den navneløse journalist i Mord-bøgerne. Onkel Danny er en grænseløs provokatør - men Dan Turell er meget mere end det.

 

USA vs John Lennon

DR2, 1. juni, kl. 13:00

Amerikansk dokumentarfilm fra 2006. (The U.S. vs. John Lennon) "Da John fandt Yoko, fandt han resten af sin stemme", siger talsmanden Elliot Mintz. Sandt er det, at John Lennon efter mødet med avantgardekunstneren Yoko Ono bosatte sig i New York og sprang ud som krigsmodstander og fredsaktivist. Han fastholdt dog selv, at han først og fremmest var kunstner, og med enkle budskaber som 'All we are saying/ Is give peace a chance' og 'War is over', fik John Lennon så stor en gennemslagskraft, at han blev opfattet som en alvorlig trussel mod den siddende Nixon-regering. FBI skyggede og aflyttede og forsøgte til sidst at udvise det kontroversielle par. Men John og Yoko besluttede at gå i krig mod den amerikanske regering og fandt i den helt almindelige immigrationssagfører, Leon Wildes, en lidt usandsynlig våbendrager. Foruden de nævnte fortæller bl.a. Angela Davis, Walter Cronkite, Noam Chomsky, Carl Bernstein, Bobby Seale og John Sinclair om kampen mod Vietnamkrigen og Lennons personificering af tidsånden.

 

Skandaleprinsen Andrew (1:2) Charmerende playboy-prins

DR2, 1. juni, kl. 20:00

Britisk-amerikansk dokumentarserie fra 2023. (We Need to Talk About Prince Andrew) Prins Andrew gik fra at være dronning Elizabeth II's yndling og 'Prince Charming' til at blive anklaget for lyssky aftaler og seksuelt overgreb. Vi dykker ned i prinsens liv og opvækst, og det skæbnesvangre venskab med rigmanden Jeffrey Epstein, som blev dømt for sexhandel. Hvad førte f.eks. til et katastrofalt interview med BBC i 2019, hvor prins Andrew efterfølgende fik frataget alle sine officielle forpligtelser?

 

Dommedag nu: Final Cut

DR2, 2. juni, kl. 22:55

Amerikansk krigsfilm fra 1979. (Apocalypse Now: Final Cut) På en hemmelig mission under Vietnam-krigen har kaptajn Willard til opgave at udrydde oberst Kurtz, der er gået amok og har skabt sit eget rædselsregime dybt inde i junglen. På rejsen op ad floden går det op for Willard, at også han har forelsket sig i krigen. Coppolas mesterværk vises i instruktørens genklippede version fra 2019. Medvirkende: Marlon Brando, Martin Sheen, Robert Duvall m.fl. Instruktion: Francis Coppola.

 

Med politiets øjne: Bødler i Statens Tjeneste (1:3)

DR2, 3. juni, kl. 18:55

Efter fem års tysk besættelse kræver politikere og befolkning retfærdighed for de danske landsforrædere. De idømmes den hårdeste straf, dødsstraf. Politiet bliver beordret til at gøre det beskidte job. I årene 1946 til 1950 henretter politiet 46 danskere for landsforræderi. For den enkelte politimand bliver det en oplevelse, der mærker ham for livet. Tilrettelæggelse: Cathrine La Cour og Niels Birkemose. 

 

Kvinden, der blev brændt levende

DR2, 4. juni, kl. 21:30

Amerikansk dokumentar fra 2022. (The Fire That Took Her) Den 2. august 2015 overhælder Judy Malinowskis ekskæreste hende med benzin, og sætter ild til hende bag en tankstation i Ohio. Hun bliver forbrændt på over 90% af kroppen. Mirakuløst overlever hun længe nok til at stoppe med at tage smertestillende medicin - næsten to år. Og det lykkes hende at blive den første person nogensinde, der vidner i sin egen mordsag.

 

Oprør på Akademiet (1:4)

DR2, 5. juni, kl. 17:30

Da en gipsbuste af Frederik V bliver skubbet i havnen af en gruppe anonyme billedkunstnere, skaber det splittelse på den danske kunstscene. Det gør instruktør Anna Martensen nysgerrig. For hvem er 20'ernes nye kulturradikale? Ønsker de virkelig at true det frie kunstneriske udtryk? Og er Anna, som er både hvid og kommer fra den kulturelle overklasse, overhovedet den rigtige til at portrættere en ny generation af kunstnere, der ønsker at nedbryde de gamle magtstrukturer?

 

Legenden om de kejserlige Fabergé-æg

DR2, 6. juni, kl.22:45

Fransk dokumentar fra 2021. (Fabergé, The Making of a Legend) De er verdens mest ekstravagante æg. Overdådige og fantasifulde kunstværker, der blev skabt til den russiske zarfamilie og blev eftertragtede af velhavere og samlere i hele verden. I over et århundrede har Huset Fabergé designet de legendariske juvelbesatte æg, men også et væld af andre genstande. Her dykker vi ned i historien om den berømte guldsmed Carl Fabergé, der forvandlede markedet for smykker og skabte en exceptionel industri.

[Historie-online.dk, den 30. maj 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 16, 2023
TV-tips, uge 10, 2024
TV-tips, uge 17, 2023