Menu
Forrige artikel

Hjørring på de skrå brædder

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3624

 

Hjørring er Vendsyssels teaterhovedstad. Byens teatre, revyer og sommerspil er anerkendt og præmieret ud over landsdelens grænser. Når teaterlivet i Hjørring har så stor succes, skyldes det ikke mindst byens lange tradition for at lave forestillinger for et begejstret publikum. I anledning af Aprilfestivalen, en teaterfestival for små og store, sætter Vendsyssel Historiske Museum fokus på næsten 200 års teaterhistorie i Hjørring.

I udstillingen ”Hjørring på de skrå brædder” kan publikum gå på opdagelse i teaterhistorier og forestillinger gennem forskellige epoker. Historien starter med borgerskabets lystige forestillinger i byens gamle rådhus og fortsætter med farverige billeder fra forrige århundredeskiftes morsomme teaterbasarer. Her er plads til gæstespil fra både Sovjetunionen og Det Kongelige Teater, Per Pallesens ikoniske revyfigur ”Mathiesen” og moderne egnsteater med lokal kolorit. Gennem museets store samling af teaterplakater kan man samtidigt få genopfrisket minderne om nogle af de store opsætninger, der i årtier har sat et stort aftryk i kulturlivet.

”Vi er meget glade for den store støtte og opbakning vi har fået til udstillingen”, udtaler museumsinspektør Jens-Christian Hansen. Udstillingen er således realiseret med støtte fra Region Nordjyllands Lille Kulturpulje og Eccoprint. Fra det velvillige teatermiljø i Hjørring har museet bl.a. fået mulighed for at låne både moderne kostumer og rekvisitter på Vendsyssel Teater og noget af det autentiske gamle teaterinventar fra Hjørring Teater.

Det har været vigtigt for museet at formidle den store udvikling, der har været indenfor teaterverdenen. Derfor er både den smukke, gamle teatersal på Vendelbohus og den moderne ”black box” på Vendsyssel Teater genskabt i stiliseret form i udstillingen. Her kan man således opleve alt fra de gamle oprindelige kulisser fra 1907, Thorbjørn Egners originaltegninger fra ”Dyrene i Hakkebakkeskoven” til Hamlets læderjakke fra 2017.

Udstillingen åbnes af skuespiller og medlem af Hjørring Byråd, Jørgen Bing fredag den 29. marts for inviterede gæster. Herefter vil den være åben for alle, og i forbindelse med Aprilfestivalen vil udstillingen være ramme om fire forestillinger hhv. fredag den 5. og lørdag den 6. april. Når Aprilfestivalen er slut, bliver udstillingen tilføjet en lille scene, som børn og deres forældre kan stille sig op på og lege skuespiller.

[Historie-online.dk, den 27. marts 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Tilgængelighed i historiske bykerner – nye veje til Viborgs kulturarv
Slotte til idioter
Rejsen til Europas kulturarv