Menu
Forrige artikel

Slaget på Grathe Hede

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 5150

 

Lørdag 13. april åbner den største satsning på Blicheregnen i mange år - særudstillingen om slaget på Grathe Hede. Vi fortæller den blodige historie om svig, kongemord og intriger i den tidlige middelalder.

23. oktober 1157 står middelalderens vigtigste slag på Grathe Hede ved Thorning. Her ender den blodige borgerkrig, der hærger landet i midten af 1100-tallet, da kongerne Valdemar og Svend mødes på heden for at afgøre, hvem der skal regere Danmark.

Udefra er riget truet af venderne, der hærger de danske kyster, kejseren truer fra syd, og ærkebiskoppen i Hamburg ønsker at underlægge sig den danske kirke. Indefra er stormændene trætte af borgerkrig og langvarige slægtsfejder. Efter slaget på Grathe Hede lykkes det vinderen, Valdemar den Store, at slå venderne og sikre samarbejdet med kirken og stormændene. Hans søn, Knud den 6., sikrer uafhængighed af kejseren. 

I Kampen om Magten - slaget på Grathe Hede kigger museet nærmere på slaget og de voldsomme begivenheder, der leder hen til det, på slægtsfejder, kongemord og blodgilde. Få historien om Grathe Kapel, som arkæologerne opdagede var en kirke, og oplev kirkerummet, som det kan have set ud under Svend, Knud og Valdemar. 

Udstillingen giver et indblik i den danske middelalder med aldrig tidligere udstilllede genstande og prægtige indlån fra nær og fjern. 

Lørdag 13. april åbner særudstillingen for offentligheden kl. 14.15. 

Kampen om Magten - slaget på Grathe Hede

Den 23. oktober 1157 står middelalderens vigtigste slag på Grathe Hede ved Thorning. Her ender den blodige borgerkrig, der hærger landet i midten af 1100-tallet, da kongerne Valdemar og Svend mødes på heden for at afgøre, hvem der skal være konge i Danmark.

Udefra er riget truet af venderne, der hærger de danske kyster, kejseren truer fra syd, og ærkebiskoppen i Hamburg ønsker at underlægge sig den danske kirke. Indefra er stormændene trætte af borgerkrig og langvarige slægtsfejder. Efter slaget på Grathe Hede lykkes det vinderen, Valdemar den Store, at slå venderne og sikre samarbejdet med kirken. Hans søn, Knud den 6., sikrer uafhængighed af kejseren. 

Kimen til borgerkrigen

Slægstfejden og kimen til borgerkrigen går langt tilbage. Da landets sidste vikingekonge, Svend Estridsen, dør i slutningen af 1000-tallet efterlader han sig fem sønner, der bliver konger én efter én. Det er deres efterkommere, der kæmper i den blodige borgerkrig, hvor hærene mødes igen og igen. To af gangene ved Thorning. Svend, Knud og Valdemar, som kæmper indædt om tronen, er alle tre oldebørn af Svend Estridsen. 

Svend, Knud og Valdemar

Knud og Svend bliver begge valgt til konger i Danmark i 1146, Valdemar er endnu for ung. Efter mange slag og Knuds voldsomme død under Blodgildet i Roskilde, mødes to hære på Grathe Hede. Valdemar leder en hær, der bliver større dag for dag, mens Svend leder den skånske ledingshær. Svend taber, og den årelange borgerkrig er slut.

Kilderne beretter, at Valdemar besejrer Svend på Grathe Hede. Svend stikker af og overfaldes af lokale bønder, hvorefter han begraves i den lokale kirke. Valdemarstiden begynder, og riget stabiliseres i forhold til kejser, kirke og den vendiske trussel. Kongemagten styrkes, og Dannebrog falder ned fra himlen.

Hvor stod slaget på Grathe Hede?

Vi ved ikke, hvor slaget stod. Saxo er den mest detaljerede kilde, men han oplyser ingen stednavne udover Grathe Hede. Saxo nævner en å og en by i nærheden, men om det er Haller Å eller Karup Å eller en helt tredje, ved vi ikke. Andre kilder beretter, at Svend bliver begravet i Grathe Kirke, og den ved vi, hvor lå. Det er her mindesmærket har stået siden slutningen af 1800-tallet. 

Blicheregnen, Blichersvej 30, Thorning, 8620 Kjellerup

Museum Silkeborgs hjemmeside

[Historie-online.dk, den 2. april 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
I skyggen - de første kvindelige fotografer
En skat til Danmark
Sporvejsmuseet i juli