Menu
Forrige artikel

Kriger

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 420

 

Udstillingen Kriger tager os med på en intens rejse på tværs af tid og sted og giver indsigt i de genstande, handlinger og ritualer, der skaber en kriger. Udstillingen er skabt i samarbejde med Nationalmuseet og åbner på Moesgaard 22. marts.

Moesgaard Museums kommende særudstilling er en antropologisk undersøgelse af krigere på tværs af tid og kultur:

Det er slående, hvor meget krigere og krig fylder ikke bare i nyhedsfladen i dag, men igennem menneskets historie. Det er vores ambition, at udstillingen her skal bringe indsigt og perspektiv til et tema, der er blevet mere påtrængende, end vi bryder os om,” siger Mads Kähler Holst, direktør på Moesgaard Museum.

I udstillingen møder man fire forskellige krigere: en romersk legionær fra omkring år 100, en japansk samurai omkring 1600, en rituel kriger fra Sepik-området på Ny Guinea i begyndelsen af 1900-tallet og en nutidig dansk soldat. De fire personer har vidt forskellige forudsætninger, men de har ét afgørende vilkår til fælles: De er alle på vej til at blive krigere og skal nu igennem hård fysisk og mental træning.

Vi følger krigerne fra den første udvælgelse, til den målrettede indføring i krigens verden. Vi bevæger os med ind på kamppladsen, hvor tro, magi og mental træning er med til at give styrke og mod. Beskyttet af rustninger, lykkemønter og krigsguder står krigerne nu alle konfronteret med døden – fjendens eller deres egen.

”I udstillingen fremhæver vi nogle af de fælles dilemmaer, valg og konflikter, som krigere på tværs af tid står overfor. Alle samfund har tabuer og regler for at tage menneskeliv, og alligevel træner vi udvalgte personer til netop det. Krigere skal leve med den dobbelthed. Udstillingen her rejser det grundlæggende spørgsmål om, hvad det gør ved et menneske at blive kriger – både før, under og efter kampen,” siger Anders Emil Rasmussen, antropolog og indholdsansvarlig for ’Kriger’.

I 2025 flytter Kriger til Krigsmuseet i København, hvor den bliver en del af den permanente udstilling.  

[Historie-online.dk, den 20. marts 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Historier om Langeland
Moesgaard Skovmølle
Skal den gamle grill på museum?