Menu
Forrige artikel

Udvandring fra Lejre

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2381

Eva Nielsen og Vivian Møller fra Lejre Museumsforening har gravet dybt i den lokale historie. Det er lykkedes dem helt tæt at følge nogle af de mennesker, som i slutningen af 1800-tallet udvandrede fra deres små husmandssteder i Lejre til Amerika. I anledningen af Lejre Kulturdage kan man høre om nogle af de mange skæbner på Lejre Museum 21. april kl. 13.

Tusindvis af danskere udvandrede fra midten af 1800-tallet til første del af 1900-tallet til USA for at finde lykken i en tid, hvor Danmark på mange måder var et land i opbrud. Mange flyttede fra landet og et liv som bønder, til byen for at arbejde i industrien. Men for nogle var rejsen til Danmarks største byer ikke nok, for omkring 300.000 danskere rejste videre over Atlanten for at finde lykken i USA. Her valgte mange danskere at tage imod tilbuddet om næsten gratis jord og frem til 1885 søgte de fleste danskere derfor lykken i det amerikanske landbrug. I årene derefter søgte mange danskere lykken i de amerikanske storbyer, hvor der for alvor var kommet fart på industrialiseringen, men også troende, bl.a. kristne mormoner søgte vestover i sin søgen efter et bedre liv.

Landsbybønder med udlængsel

Eva Nielsen og Vivian Møller fra Lejre Museumsforening, som i flere år har arbejdet med Gl. Lejres nyere tids historie, har også i landsbyfortællingerne fundet udvandrerhistorier, der knytter sig til flere af landsbyens husmandssteder. Her blev nogle af landsbybørnene også fristet af ”Drømmen om Amerika” og udvandrede i 1870 til mormonstaten Utah. I det fundne kildemateriale får man et spændende indblik i deres liv, både først i Gl. Lejre og senere i Utah, og man kan følger dem på rejsen til Utah, næsten time for time.

Eva og Vivian har også undersøgt hvordan det gik resten af udvandrernes familier, der blev i Danmark og har forsøgt at finde nulevende slægtninge herhjemme. I Utah har Eva og Vivian kontakt til tipoldebørn til nogle af udvandrerne og håber at få dem til Lejre på et tidspunkt ligesom de efterkommere, der findes i Danmark, og som vi kender til, vil blive inviteret til arrangementet.

Kom og hør om et spændende stykke lokal udvandrerhistorie på Lejre Museum denne eftermiddag, som begynder med et oplæg kl. 13.

Lejre Museum, Orehøjvej 4, Lejre

Historie-online.dk, den 11. april 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Marie Christensen - Historiens Aktører nr. 14
Sydbank ny sponsor for Årets historiske bog
Sæt tænderne i Danmarkshistorien