Menu
Forrige artikel

In vino veritas

Kategori: Temaer
Visninger: 2433

 

 

Vi har tidligere været på besøg i Villa Quintili, der ligger på Via Appia Antica. Her er der igennem flere år foretaget nye udgravninger. De er afsluttet, men nu er de videnskabelige redegørelser færdige. Og det er spændende og ganske muntre resultater, man er nået frem til. Hvis man da ikke lige er tilhænger af afholdenhed. Det fortæller historikeren Emlyn Dodd fra ’British School at Rome’ om til historie-online.

Den første søndag i hver måned er der gratis adgang til de romerske museer. Her værdsætter man nemlig kulturen! Det har været en stor succes, nu hvor varmen kan gøre det lidt svært at opholde sig ude. Alligevel er der mange mennesker på via Appia denne søndag hvor temperaturen ligger omkring de 30 grader i skyggen. Folk sætter sig i græsset rundt om og holder picnic. Der bliver drukket meget vand, men naturligvis også vin, fristes man til at sige. ”Salute” hilser de smilende italienere. Mens børnene spiller fodbold.

Vi har tidligere besøgt Villa Quintili. Det kan man læse her: https://www.historie-online.dk/temaer-9/artikler-51-51/det-hemmelige-rom/quintilii-broedrenes-utrolige-villa. Med Romerrigets forfald blev villaen langsomt til en ruin.

Den italienske kunstner Luigi Rossini (1790 – 1857) udgav ca. 1840 bogen ”Viaggio pittoreco da Roma a Napoli” (En pittoresk rejse fra Rom til Napoli), der indeholder en lang række meget smukke graveringer, som nu denne han har lavet af Villa Quintili:

 

Udgravningerne har afdækket et vineri af høj klasse. Et vineri der afslører sider af aristokratiets liv ’på landet’.

 

Når man kigger på grundplanen over de nye udgravninger, skal man lægge mærke til rum A, der er øverst til venstre. Det er rummet, hvortil man bragte drueklaserne efter høsten. De blev båret op ad en stige og hældt ned. Udgravningerne har vist, at dette rum var beklædt med marmorfliser. Her trampede man på druerne for at presse saften ud. Men marmor bliver glat, hvorved arbejderne let kunne falde. Derfor var der bjælker med reb over rummet, så de kunne holde balancen.

Til højre og venstre (B1 og B2) var der mekaniske pressere, der kunne lette arbejdet. Når det var overstået, samlede man resterne – den såkaldte melasse. Saften løb gennem flere kanaler ned i en kælder, hvor den så blev sat til at gære i store kar.

Vinkælderen ligger midt i billedet markeret med et D. Efter denne er der med et E markeret, hvor man sad og nød sin vin fra året før sammen med god mad. Og i øvrigt en smuk udsigt over landskabet. At have sin vinkælder lige ved spisesalen må siges at være en fremragende ide. I selve kælderen havde man ligeledes de såkaldte ”dolia defossa” – nedgravede amforaer eller tønder, så vinen kunne opbevares rimelig køligt. Desværre afslørede udgravninger, at de fleste var blevet ødelagt. Men enkelte gav dog et indtryk af, hvordan det havde været.

 I selve spisesalen fandt man rester af smukke mosaikgulve, hvoraf det er lykkedes at restaurere en del. Blandt andet denne:

 


Det har været et sted af meget høj standard, der kan dateres tilbage til midten af det 3. århundrede.

Det understreger ligeledes, hvor vigtigt det var for en person af høj status at præsentere sin egen vin i luksuriøse omgivelser. Og netop her ved Via Appia boede Roms højeste klasser. I pragtvillaer midt i grønne landskaber.

Skulle man få lyst til at besøge stedet, kan man ved begyndelsen – overfor Quo Vadis kirken – leje cykler – også elcykler – og tage af sted. Men på et tidspunkt kører man på den oprindelige vejbelægning. Det kræver nærmest en akrobat. Så kør ud i rabatten – og kør forsigtigt.

Sommervarmen i Rom kan være meget voldsom. Måske har klimaændringerne spillet ind, for på denne tid sidste år smeltede asfalten næsten. Jeg pakker nu og vender tilbage til det lidt køligere nord - både for at nyde de grønne bøgeskove og de lyse nætter. Noget romerne ikke rigtig fatter eksistensen af.

Ti auguro una splendida estate. Tornerò a settembre. Jeg ønsker alle en herlig sommer. Jeg vender tilbage til september.

 

Oversigt over området. Det nyudgravede er markeret i en sort firkant, Det er også er trukket ud i siden.

Erik Ingemann Sørensen

[Historie-online.dk, 10. maj 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
De mange myter om Nero
Kejser Neros genåbnede pragtpalads
Pompeius og romerske katte