Menu
Forrige artikel

Museum på Rejsen 6: Mjellby Konstmuseum

Kategori: Temaer
Visninger: 7843

 

Kunstmuseer har stor søgning i disse år. Det er der flere grunde til. En er naturligvis den voksende interesse for gode og overraskende oplevelser ved mødet med malerier, skulpturer og installationer. En anden er det sociale og rekreative aspekt. Mange kunstmuseer er dygtige til at skabe nogle rammer for kunsten, som er indbydende og rare. Det startede i Danmark for mange år siden med Louisiana ved Øresundskysten, men rundt omkring i Europa finder man store og små kunstmuseer med samme vellykkede koncept, nemlig at kunsten skal have smukke rammer og gæsterne skal føle sig veltilpasse. Hvordan gør man det? Tjah i alt fald ikke ved at efterligne det bybillede, som med voldsom biltrafik og parkerede biler overalt presser mennesker og stjæler ro og koncentration. Kan man lukke sig inde bag nogle mure og gerne med en gammel have, så er man straks på rette vej. Eller man kan flytte ud af byen, derud hvor landskabet er åbent og himlen er stor. Et sådant dejligt museumsmiljø er der i Mjellby Konstmuseum der ligger lidt uden for Halmstad i Halland.

Mjellby Konstmuseum

Man kan sige at Mjellby Konstmuseum er et græsrodsmuseum. I 1980 købte Vivekan Bosson, datter af kunstmaleren Erik Olson, den nedlagte skole i Mjellby og indrettede stedet til kunstudstillinger. Vivekan Olson havde en samling af malerier af kunstnere fra den såkaldte Halmstadgruppe, hvortil hendes far hørte. I 1997 donerede hun kunstgården og hendes samling af Halmstadgruppens kunstværker til Halmstad Kommune. Kommunen tilbyggede en udstillingshal med garderobe og café og kunstgården blev til Mjellby Konstmuseum. 

Det er venlig atmosfære, som hilser gæsten velkommen med billetsalg, hvor man giver sig tid til lidt information, en lille café og museumsbutik med kunstbøger og mange gode sager – ikke importeret asiatisk billigkram. Kaffe med påtår og en småkage kan indtages ude i den fredelige lukkede gårdhave. For børn er der et kunstværksted og for familier arrangeres særlige kunstsøndage. 

Museets kerne er udstillingen af Halmstadgruppens værker. Det var Halmstadgruppen, som var med til at bringe modernismen til Sverige. Gruppen opstod i 1929 med deltagelse af seks unge kunstnere fra Halmstad, nemlig Erik Olson, Axel Olson, Esaias Thorén, Sven Jonson, Stellan Mörner og Waldemar Lorentzon. De havde rejst i Europa, uddannet sig i Berlin, Paris m.fl. steder, var inspireret af Pablo Picasso og Fernand Legér og eksperimenterede med at male abstrakt. Konkretisme, kaldte de det. Det var pionerarbejde og op ad bakke i en svensk billedverden, som var præget af store naturalister som Anders Zorn og Carl Larsson. I 30-erne begyndte gruppens malere også at male surrealistiske billeder og adskillige af gruppens medlemmer deltog i udstillingen Kubisme=Surrealisme i København i 1935. En af de tidlige surrealister, der inspirerede, var danske Wilhelm Freddie, som kom til Halmstad og blev ven med flere af gruppens malere. Erik Olson bosatte sig en tid i Tårbæk og malede en karikatur af Hitler, hvilket tvang ham til at flygte, da han kom på Gestapos sorte liste. Halmstadgruppens surrealisme har et originalt præg –  det nordiske lys og de hallandske motiver som f.eks. fiskeredskaber, ankre, muslinger ol.

  Axel Olson, Hamn 1939. Axel var bror til Erik Olson.

Museet har også løbende særudstillinger. Den udstilling vi så var Bauhaus Situasionist 1960 – 1975. Drakabygget blev kunstretningens hjemsted og fremtrædende kunstnere var Jørgen Nash, hans bror Asger Jorn, Jens Jørgen Thorsen og Harald Strid fra Halmstad. Bauhaus-situationisterne var internationalister og anarkister og de dyrkede leg, happenings og provokation. Man anså kunstværket som et middel til socialt engagement og social kritik og ikke som en hellig unik genstand. Bemærkelsesværdig er også situationisternes eksperimenterende brug af film.

Jørgen Nash, Rigsvåben 1970

I Mjellby Konstmuseum lægger man vægt på at vise banebrydende kunst. Efterårets udstilling bliver af Gorilla Girls, en feministisk gruppe, som inden for kunstverden har sat fingeren på den manglende feministiske kunst med udstillinger i New York, London og Bilbao. Pt er Hallands Konstförenings vårsalong netop åbnet og den ophængte kunst kan ses til 5.maj.

Javist Mjellby Konstmuseum er et perfekt udflugtsmål, hvis man er på besøg i Halmstad eller et glimrende ”pitstop” på rejsen nordpå fra Helsingborg.

Ole Mortensøn

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 9: Nordcypern
Museum på Rejsen 8: Buchheim Museum i Bayern
Museum på Rejsen 8: Buchheim Museum i Bayern