Menu
Forrige artikel

Museumsnumre 15: Chiffonniere

Kategori: Artikler
Visninger: 3111

 

En chiffonniere – det er nok et ord, mange ikke kender, men chiffonnieren er et fransk navn for en høj kommode, en ægte antikvitet og et praktisk gemmemøbel og godt håndværk. Som regel er dette møbel udført i mahognifiner, og der er tale om over 100 år gammelt smukt snedkerarbejde. Alligevel må man konstatere, at for tiden er sådanne møbler ikke efterspurgte, og prisen ligger lavt i forhold til de materialer og det håndværk, som ligger i møblet. Plumpe og grove skuffemøbler, ofte importerede fra Asien, sælges til langt højere priser. Men mon ikke chiffonnieren atter bliver mere værd? Kvalitet er og bliver dog kvalitet.  

Chiffonnieren hørte til i de bedre købstadshjem i 1800-tallets første halvdel og den gav plads for linned og beklædningsgenstande især til kvinder. Chiffon betyder på fransk klude, altså det drejer sig om en tøjkommode. Den optager ikke så meget gulvplads som kommoden og er rummelig ved at gå i højden med fem – syv skuffer. Den kunne stå i den fine stue eller i et soveværelse i nærheden af toiletbordet.

Møblet kom frem i slutningen af 1700-tallet i Frankrig. I Tyskland blev det populært i Biedermeier tiden fra 1820-erne, og dette møbel vandt også indpas i Spanien og England. De danske møbler hører til i senempiren. Den gamle By i Århus har et skilderi med en interiørtegning af en stue dateret juni 1854. Og her ses, hvordan en chiffonniere indgår i møbleringen, idet den står midt for en af stuen langvægge flankeret på begge sider af stole.

Mange danske chiffonnierer har et dekorativt topstykke med en hulkehl og har buede hjørner. Skufferne er forsynet med låse med nøgleskilte i ben eller messing. Kirsebærtræ, elm og birk ses også benyttet til dette møbel. Sommetider er der sedler klistret på indvendig som oplyser snedkermesterens navn. Det gælder f.eks. for en chiffonniere i Ålborg Museum: FORFÆRDIGET AF SNEDKERMESTER CHRISTIAN KLEIS I AALBORG, ADELGADEN NR. 12. Møblet var fremstillet til Nicoline Krarup i forbindelse med hendes bryllup i 1853.

Næstved Museum har en typisk dansk chiffonniere, som har stået i skibsbygger Magnus Jacobsens hjem i Karrebæksminde.

En smuk og veldokumenteret chiffoniere befinder sig på Bakkehusmuseet. Den har tilhørt guldalderens kulturelle elite, Kamma og Knud Rahbek. Møblet har syv skuffer med nøglehul og en oval dekorationsplade på toppen. Kommoden blev ved auktionen efter Knud Rahbeks død købt af Adam Oehlenschläger. Senere doneret til Bakkehuset af hans børnebørn, frøknerne Konow.

Nogle chiffonierer har i stedet for et par skuffer en klap, som gør det muligt at benytte møblet til at skrive ved. En praktisk udgave af møblet er fremstillet i to dele, hvor den nederste del har store skuffer, mens overdelen har mindre skuffer.

Selv om chiffonnierer i mahogni gik af mode efter 1900, blev møblet fremstillet langt op i 1900-tallet nu i andre træsorter og i anden stil. Odder Museum har fra byens tekniske skole tegninger til en chiffonniere dateret 1958. Og der er stadig møbeldesignere, som arbejder med chiffonieren.

Moderne chiffonniere i egetræ, designet af Pierre-Francois Dubois.

Ole Mortensøn

Se de øvrige artikler i serien ”Museumsnumre” her

[Historie-online.dk, den 15. november 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 66 - Damesko
Museumsnumre 26: Personlige ure
Museumsnumre 56 - skraldespand