Menu
Forrige artikel

Forever Young

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1890

 

180 arrangementer på 17 dage: Kulturhistorisk festival undersøger, hudfletter og hylder den foragtede og evigt eftertragtede ungdom.

Med årets festival undersøger den kulturhistoriske Golden Days den forvirrende og fortryllende mellemstation mellem barndom og voksenliv. En dannelsesproces af førstegangsoplevelser, hormoner galore, weltschmerz, forelskelse og oprør mod tidligere tiders traditioner og autoriteter – i spændet mellem rosenrødt og tåkrummende pinligt: Ungdommen. Men hvad er ungdom? Hvad har ungdom betydet gennem historien? Og hvad betyder den i dag?

Festivalen går på jagt i historien, i kunsten og i videnskaben for at undersøge ungdomsbegrebet og -dyrkelsen. I samarbejde med 150 partnere indeholder festivalen 180 arrangementer, der på hver deres måde er med til at åbne det højaktuelle og grundlæggende empiriske emne. Over 17 dage kan festivalens publikum bl.a. blive klogere på den til alle tider oprørske ungdom, den unge krop set gennem biologiens briller, sammenstød mellem generationer, livet som ung dengang og nu – og ikke mindst udforske ungdommens gennem kunsten, musikken og litteraturen – fra vidunderbørn og skønhedsidealer til dagbøger og coming-of age værker.

Festivaldirektør Svante Lindeburg udtaler om årets festival:
”I år stiller Golden Days Festival skarpt på begrebet ungdom. Hvad forbinder vi med ungdom – og har ungdommen fået vokseværk i en tid, hvor alle vil være unge? Lider vi af et kollektivt Peter Pan-kompleks, hvor man udsætter sin voksendom, klynger sig til ungdommens frihed og afstår fra at tage ansva? Man fristes til at sige: Er der en voksen til stede? I dag er ungdom efterstræbt, mens ungdommen er udfordret og ansvarstynget. Den dobbeltsidighed kaster festivalen lys over med sine 180 arrangementer.”

Fra Iceage, Lakserytteren og Fridays For Future til Jytte Abildstrøm, Nils Malmros og Jørgen Leth

Med flere end 180 arrangementer byder årets Golden Days Festival på et omfattende og alsidigt program, hvor publikum kan møde så forskellige kulturelle personligheder som influenceren Lakserytteren aka Rasmus Kolbe, Københavns stadsarkitekt Camilla van Deurs, professor i formel filosofi Vincent F. Hendricks, skuespiller Jytte Abildstrøm, forfatter Jørgen Leth, forfatter Ida Holmegaard og Nils Malmros – manden bag coming-of-age klassikerne ’Kundskabens Træ’ og ’Kærestesorger’.

Festivalprogrammet omfatter debatter, udendørs vandringer, filmvisninger, foredrag, koncerter og meget mere. Tag blandt andet med på en vandring i den forbandede og fortryllede unge krop hos Medicinsk Museion, mød modtager af Bogforums debutantpris Amalie Langballe under kirketaget i Nikolaj Kunsthal til en liveindspilning af den populære podcast ’Jeg plejede at tro på for evigt’, hør om ’en forbandet kongelig ungdom’ i Roskilde Domkirke, oplev Bisse fortolke ’Den unge Werthers lidelser’ i det nyrenoverede Bakkehuset, mød dansk malerkunsts egen udgave af ’Klub 27’ i form af 1800-tallets unge døde malere på Den Hirschsprungske Samling eller kom til fejring af 100-års jubilæet for landets yngste og ældste tidsskrift, Hvedekorn, på Hovedbiblioteket.

Pomadehår og billard i ungdomsklubben på Vinkelvej, 1962. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Mød ’Ungdommen nu til dags’ – Millenials, tolvtalspiger, klimatosser eller snowflakes?

I en tid hvor alle vil være unge, retter festivalen også blikket mod nutidens ungdomsgeneration. Nutidens unge bliver skudt en del i skoene – de er pligtopfyldende, idealistiske, skrøbelige og kampklare. Men hvem er det, der repræsenterer den tillokkende og efterstræbte ungdom i dag? Det undersøger festivalen med en række events. Arrangementet ’Ungdommen nu til dags: Millenials, tolvtalspiger, klimatosser eller snowflakes?’ på Kunsthal Charlottenborg den 9. september dissekerer og diskuterer ungdomslivets
muligheder og vilkår anno 2020 samt relationen generationerne imellem. Keynote speaker er økonom, journalist og klummeskribent for The Wall Street Journal, Joseph Sternberg. Sternberg tager udgangspunkt i sin bestsellerbog ‘The Theft of a Decade – How the Baby Boomers Stole the Millennials’ Economic Future’, når han går i kødet på myten om den forkælede millenial-generation. Til arrangementet deltager også repræsentanter fra bl.a. webmagasinet SEIN og Ungdomsbureauet.

Se hjemmesiden

[Historie-online.dk, den 8. september 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Viggo Thorup - Historiens Aktører nr. 40
Liv, død og efterliv
Historisk kalenderservice