Menu
Forrige artikel

Turen går til Vikingetiden

Kategori: Bøger
Visninger: 7492

Af Anders Ellegaard, cand. jur.

”Turen går til” er en serie af rejseguider, som er udkommet siden 1952. I 1950´erne fik danskerne efter Anden Verdenskrig igen mulighed for og råd til at rejse til udlandet. Serien var fra starten en mulighed for på dansk at orientere sig om det sted, hvor rejsen gik hen. Bøgerne har drejet sig om lande, regioner og storbyer, men der er også kommet bøger med andre emner. I 2015 udkom Turen går til Besættelsestidens København og nu kommer Turen går til Vikingetiden.

Bogen er i det kendte lommeformat, og den er til dels redigeret efter samme princip som de tidligere rejseguider. Den første del af bogen er på 44 sider og består af korte kapitler, som er skrevet på et letlæst dansk. Bidragsyderne er seriøst og professionelt arbejdende arkæologer, historikere og museumsfolk, hvilket borger for kvaliteten og troværdigheden af indholdet. Bogen udgives i samarbejde med blandt andre Vikingebuen, som repræsenterer 16 vikingedestinationer i Danmark. Bogens 22 kapitler, som hver fylder 1-2 sider, har som hovedemner: Vikingetiden i dag, Historie, Vigtige årstal, Befolkning og samfund, Kunst og kultur, Mad og drikke og Natur og geografi.

Med dagens debat om nationalisme/nationalstat eller ej i baghovedet er det interessant at overveje, hvornår danernes område blev til Danmark. Det ældste Danevirke anslås at være bygget i 500-tallet. Kanhavekanalen på Nordsamsø blev bygget ca. 726. Der må have været en form for centralmagt for at gennemføre sådanne bygningsværker. Det helt afgørende for vikingetiden er imidlertid brugen af sejl på både og skibe, som indtil da skulle roes. Med sejlet kunne skibene udvikles fra kystsejlads til havsejlads. Uden sejl ingen vikingetid.

Bogens anden del er en guide til små og store attraktioner med relation til vikinger og vikingetiden i Danmark. Den viser vej til museer, ringborge, gravhøje, skibssætninger, runesten, vandreruter samt levendegjorte vikingemarkeder og -havne, hvor man kan komme tæt på vikingetiden. Landet er i bogen delt op i syv regioner, som hver er forsynet med et kort, hvor de forskellige seværdigheder er afmærkede. Hvert sted er beskrevet med indhold, eventuel åbningstid, billetpriser, butik, spisemulighed mm. Kort og tekster er forsynet med symboler for indhold og muligheder. I denne del af bogen er der en række faktabokse med relaterede emner. Bogen er udover kortene illustreret med mange fotos.

Mangler der noget? Denne anmelder savner et dobbelt opslag med tegninger af og navne på de forskellige skibstyper, eventuelt tegnet over en tidslinje for skibstypernes oprindelse. Et andet dobbelt opslag kunne være billedeksempler på de stilarter i vikingekunst, som ellers er beskrevet udmærket i teksten.

Bogen er i samme udstyr og i samme udførelse som de tidligere bøger i serien. Det betyder blandt andet, at læsere må være indstillet på små typer i teksten og små symboler i tekst og på kort. I svagt lys og ved synsnedsættelse kan ekstra lys og forstørrelsesglas anbefales.

Denne bog kan læses som fuld tilstrækkelig orientering om vikingetiden, men også som inspiration til nærmere fordybelse i nogle af emnerne. Som guide til vikingetidens steder og aftryk i Danmark er den uundværlig.

Historie-online.dk, den 7. november 2017

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Asmild Kirke og Kloster
Oldtidssagaerne, bind 8
Franciskanerklostret i Svendborg