Menu
Forrige artikel

De danske varulve

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 6062

Af Pernille Røn, cand.mag. 

"Et gammelt batteri på en kollegas kontor skulle føre til en rejse gennem flere arkivers materiale og udmunde i en opklaring af en af besættelsens store mysterier."

Det lyder som en dårlig krimi, men det var præcis hvad der skete for kriminalassistent Erland Leth Pedersen tilbage i 2012. For at kunne skifte batteri i uret, skulle han op på loftet på kollegaens kontor og her fandt han to tomme flaske og han valgte at undersøge de andre loftsrum på samme etage. Dette skulle vise sig at afsløre en glemt del af den danske besættelseshistorie. Nemlig De danske varulve. 

Hvem var de danske varulve, og hvad var deres opgave? Disse spørgsmål stillede Erland Leth Pedersen sig også, men jo mere han dykkede ned i arkivmateriale fra de forskellige arkiver, pressede et spørgsmål sig på. Fandtes varulvenes våbendepoter stadig nedgravet rundt omkring i landet? 

Optegnelserne i rapporterne fra politiet og materiale fra politihistorisk museum og rigsarkivet, påviste at de danske varulve bestod af danske nazister, så som Henning Brøndum, Ib Nedermark Hansen og Kai Henning Bothildsen Nielsen fra Petergruppen, samt tyske nazister sendt til Danmark. 

Arkivmaterialet sendte også Erland Leth Pedersen ud i det danske land sammen med sprængningseksperter fra det danske forsvar, da han fandt optegnelser over nedgravede våbendepoter. Nogle af dem skulle efter sigende aldrig være gravet, mens andre var blevet fjernet under Retsopgøret. 

Selvom Erland Leth Pedersen i indledning skriver, at denne bog ikke er et faghistorisk værk, men en politibetjents og amatørhistorikers genfortælling af optrævling af en glemt del af den danske historie, så kan man sagtens fornemme, at dette er et gennemarbejdet værk, som ikke er blevet sendt på hylderne uden omtanke. 

Skulle man have den mindste interesse i den danske besættelsestids historie, så er denne bog, både pengene og tiden værd.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Øjenvidner til Besættelsen
Der er intet foruroligende for Danmark
I Hitler-Tysklands Skygge.