Menu
Forrige artikel

Den anden verdenskrig

Kategori: Bøger
Visninger: 8290

Af Kristian Hansen, historiker.

For mindre end en uge siden fejrede verden 60 året for afslutningen på den anden verdenskrig i Europa. Om få måneder er det 60 år siden, at japanerne måtte overgive sig til de allierede. Det er derfor ikke så besynderligt, at vi i de sidste år har set en sand strøm af nye værker om den sidste store krig. Det er skam også afgørende at bevare erindringen om denne globale konflikt, der kostede så mange mennesker livet, at det næsten ikke er til at begribe.

For nylig udkom endnu en bog om perioden, under titlen ”Anden verdenskrig”. Der er i grunden tale om et temainddelt opslagsværk, der på sine egne vilkår dækker de afgørende begivenheder i forbindelse med krigen. Fra optakten, med nazismens og fascismens opblomstring til den endelig sejr arbejder de tre forfattere med emner som, lynkrigen i 1939 til 1941, den globale krig, vendepunkterne og de allieredes store afsluttende offensiver. Bogen gennemgår således de betydningsfulde og afgørende begivenheder i en kronologisk form. De enkelte kapitler er godt opbyggede og illustrerede med fotos, kort og tegninger af krigens mange grusomme instrumenter. Kapitlerne er tillige forsynet med overskuelige tidslinjer, der sætter lokale begivenheder ind i den globale kontekst. Fra tid til anden suppleres dette med personlige breve og dagbogsuddrag, der er med til at sætte personligheder på konflikten.

Den anden verdenskrig er unægtelig et enormt emne. Et emne der er skrevet utallige titler om. At samle et så stort emne i ét værk er i sagens natur en omfattende udfordring. Bøger af denne typer er ikke en nyhed, der er en lang række af dem i handelen og på bibliotekerne. Alle lider de under et stort handikap, de er overfladiske. Heri mener jeg, at de aldrig formår at komme til bunds i de enkelte emner. I stedet skøjtes der hen over så mange sider af krigen som muligt, hvor der sjældent er plads til andet end en rå gennemgang af selve begivenhederne. Det samme gør sig gældende for denne udgivelse. Derfor er det meget svært at se, hvad bogen skal gavne. Den er utilstrækkelig til nogen som helst form for undervisning, mest af alt fordi den ikke kommer langt nok ned i emnerne. Dette kunne delvist udbedres ved at have et noteapparat, der kunne give læseren adgang til mere detaljerede værker. Det er dog ikke at finde i denne bog.

Et andet irriterende moment ved bogen er tendensen til at presse så meget som muligt ind. Således suppleres emnerne med meget korte indstik om de mindre afgørende begivenheder, hvor få overfladiske linjer forsøger at kaste lys over en detalje, der enten skulle have sit eget kapitel eller helt være undladt. Kort og godt har vi her en bog, der for mig virker ganske overflødig. Så overfladisk at den knapt nok kan fungere som opslagsværk. Jeg har forsøgt at bruge indekset til tilfældige opslag, men må erkende at nytten er meget begrænset.

Alligevel er jeg sikker på, at bogen nok skal sælge. Frem for alt fordi den bejler til hobbyhistorikeren. Den typiske læser vil ganske givet være en, der kan lide militærhistorie, men som ikke vil investere for meget tid i det. Bogen kan da også tjene som en appetitvækker, hvor læseren kan finde emner fra krigen, der interesserer ham eller hende. Til dette skal det siges, at bogen er flot. Den ser godt ud på kaffebordet, og i reolen. Der skal være plads til denne slags bøger, da der er læsere nok, og så længe denne type værker kan holde den historiske interesse for den anden verdenskrig ved lige blandt ikke-historikere, ja så har den udført sin egentlige opgave. Således kan jeg se denne bog som en oplagt gave til drenge i alle aldre, der holder af at læse om den globale konflikt uden at tage nogen som helst form for stilling til emnet, eller at arbejde videnskabeligt med det. Den er desuden læservenlig og godt formuleret. Dette skulle efter min opfattelse have været en del af en indledning. I stedet har forlaget og forfatterne valgt at skrive et resumé af krigen på knapt en side.

Bogen skal nok finde sin plads i læserskaren, men for mig falder den ind i en nærmest endeløs strøm af uoriginale gentagelser. For det er, hvad den er. Der er intet nyt under solen her. Forfatterne har ganske simpelt overfladisk sammenfattet, hvad andre har skrevet før. Dette på en måde, som andre har gjort før. Det er en flot billedbog, men heller ikke andet.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Holocaust
Ardenneroffensiven
Slaget om Kursk