Menu
Forrige artikel

Skattejagt

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 4872

 

Af Poul Ulrich Jensen

Ved Canadas Atlanterhavskyst nær Nova Scotia ligger Egeøen, hvor der gennem mere end 200 år har udspillet sig en intens skattejagt. Adskillige fund, bl.a. en over 50 meter dyb skakt, har holdt liv i rygterne om, at her har sørøvere eller måske endda Tempelridderne gemt deres bytte. Utallige ingeniører, minefolk og kapitalstærke selskaber med avanceret udstyr har forsøgt at løse mysteriet, men foreløbig har det kun resulteret i et morads af opgravninger og borehuller, der har slugt adskillige millioner dollars uden at give noget tilbage. Jagten fortsætter imidlertid, og det gør den også mange andre steder på kloden. Klaus Aarsleff, der er forfatter til talrige bøger om store gamle kulturer, myter m.m. og selvfølgelig medlem af Eventyrernes Klub, har samlet historierne om de stædige skattejægeres mange og ofte forgæves bestræbelser.

Det er spændende beretninger, der fører læseren vidt omkring tidsmæssigt og geografisk – fra ægyptiske faraoer til bjærgsomme nazister og fra Sydamerikas jungle til den australske ørken. Den største udfordring gennem tiden og det mest massive potentielle skatkammer er naturligvis Cheops pyramiden, bygget til en af Ægyptens mægtige faraoer. Stenkolossen har hidtil nægtet at afsløre sine hemmeligheder trods avancerede teknologiske undersøgelsesmetoder, så det er stadig Howard Carters fund af Tutankamons gravkammer i Kongernes Dal for snart 100 år siden, der har bragt det mest håndfaste bevis for det gamle Ægyptens rigdomme. Arkæologer vurderer, at man kun har opdaget en fjerdedel af de skatte, der blev gemt under rigets årtusindlange storhedstid.

Det samme gælder for Syd- og Mellemamerika, hvor mayaer, aztekere og inkaer gennem århundreder havde opbygget mægtige samfund og samlet enorme rigdomme. Templer og kongelige skatkamre bugnede af guld og sølv, indtil Christoffer Columbus opdagede den nye verden. Hans ankomst i 1492 blev snart fulgt af spanske conquistadorer på jagt efter ædle metaller. Det blev katastrofalt for den indfødte befolkning, og de gamle stormagter bukkede under for dristige plyndringstogter. Byttet stod dog langt fra mål med beretningerne, så det meste blev åbenbart bragt i sikkerhed. Men hvor? Det er et mysterium, der har pirret fantasien hos et utal af skattejægere og sendt dem på forgæves ekspeditioner til uvejsomme jungler og bjergområder.

Det var også langt fra altid, det røvede gods nåede hjem til Spanien. Det caribiske hav og Floridas kyst blev den utilsigtede endestation for mange galeoner, der forliste under orkaner med lastrummene fyldt med guld og sølv. De mange vrag er i dag genstand for bjærgningsforsøg fra skattejægere ombord på skibe forsynet med scannere, computere og robotter, der kan undersøge store områder af havbunden på relativ kort tid. Det har gennem de seneste 20 år ført til mange spændende fund, men det er ikke altid nok at hente kostbarhederne op fra dybet. Der venter ofte et kompliceret retsligt efterspil med krav på byttet fra gamle rederier og tidligere kolonimagter.

Søstærke skattejægere er også aktive i de danske farvande, hvor havbunden rummer over 10.000 registrerede forlis, men desværre lever resultaterne sjældent op til forventningerne. Således kostede hævningen af en tysk ubåd, der den 5. maj 1945 blev sænket ved Anholt, 23 mio. kr., men den havde ikke som antaget under nazismens sidste krampetrækninger forladt flådebasen i Kiel med guld eller andre kostbarheder. Til gengæld måtte man fjerne seks ton ammunition og en del torpedoer med stor forsigtighed.

Mange skattejagter bygger mere på fantasifulde teorier end faktiske oplysninger, og Klaus Aarsleff beskriver både de seriøse og mere bizarre tilfælde i et levende sprog og med en tydelig fortællerglæde. Og selv om de mange aktører ikke lige som arkæologerne higer og søger for at blive klogere på fortiden, er der også i bogen blevet plads til at opridse historierne bag de skjulte skatte. Skulle læseren efter beretningerne om de mange tons guld og andre kostbarheder, der stadig venter på at blive fundet, få lyst til selv at gå i gang, er der også en skattejægerens værktøjskasse. En effektiv metaldetektor, der kan skelne guld- og sølvmønter fra rustne søm og ølkapsler, og en grundig research angående potentielle fundsteder øger chancen for succes, og 14.400 stk. danefæ, indleveret til Nationalmuseet i 2017 viser, at der stadig er meget at hente i den danske muld og på havbunden.

Bogen om skattejagt er fornøjelig læsning, hvor et spændende stof er kommet i hænderne på den rette forfatter, og så er den rigt forsynet med fine illustrationer. Den kan varmt anbefales.      

Historie-online.dk, den 24. oktober 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Minerydning Skallingen
LANGFART, LÆNGSEL OG LIDERLIGHED
Tingenes fortællinger – om at lære det gode liv