Menu
Forrige artikel

Trap Danmark 21 Odsherred, Holbæk, Kalundborg

Kategori: Bøger
Visninger: 2829

 

Af Per Ole Schovsbo

Det er ganske imponerede og helt enestående. J. P. Trap: Danmark er ved at udkomme i en ny og meget ændret udgave, der er planlagt til 34 bind i fornemt udstyr suppleret med såkaldte kommunebøger og et digitalt univers på adressen Trap Danmark | lex.dk – Om lex.dk

Bind 21 beskriver på 292 sider i stort format Odsherred, Holbæk og Kalundborg kommuner, der blev dannet af 13 ældre kommuner ved strukturreformen i 2007. Bindet er resultat af Narayanas grafiske arbejde og indbinding, der simpelt hen ikke kan gøres bedre. Der er vel næppe heller trykfejl, misforståelser og andet, der vil kunne udsætte bindet, redaktionen og de mange medarbejdere for kritik.

Ved strukturreformen i 2007 blev Odsherred kommune med administrativt center i Nykøbing Sjælland dannet af tre tidligere kommuner, Dragsholm, Nykøbing-Rørvig og Trundholm. Områdets særlige natur præger det spændende landskab med Veddinge Bakker og Lammefjorden med landets største landvinding (5.600 ha). Fjorden blev fuldstændigt tørlagt helt ned til 7,5 m under den nuværende havoverflade i løbet af 71år og omdannet til frugtbart landbrugsland. Odsherred er derfor ikke længer en halvø men Sjællands korn- og grøntsagskammer, med Fårevejle Stationsby som den laveste station i Danmark, henved 3 m under havets overflade. Man gyser lidt når man kører over den mægtige dæmning ved Avdebo. Tænk hvad et dæmningsbrud kan medføre!       

Odsherreds rige historie er beskrevet, og bronzealderens solvogn fra Trundholm mose med rette gengivet på kommunens våbenskjold. Ud over storstensgravene og middelalderkirkerne fremhæves Dragsholm Slot, hvis berømteste fange, jarlen af Bothwell (1534 -1578) fortsat ligger i Fårevejle kirkes krypt. Arne Jacobsens sommerhus ved Gudmindrup Lyng fra 1937 er fredet, mens familien Swanes Malergaarden i Plejerup er bevaret som museum. Der gøres rede for erhvervslivet og arbejdsmarkedet og kommunens fremtidsplaner. Det hele er holdt indenfor 77 store velfungerende 3-spaltede rigt illustrerede sider.

Holbæk Kommune blev 2007 dannet af fem kommuner: Holbæk, Tølløse, Jernløse, Svinninge og Tornved. Også her redegøres der for historien, geografiske og geologiske forhold, landskaber, søer og kyster med perlen Orø ved indsejlingen til Holbæk Fjord. Den hårdt restaurerede kirke i Tveje Merløse er opført af frådsten i 2. halvdel af 1100-taller. Andre lokaliteter er Knabstrup teglværk, Brorfelde observatorium, fiskeriet, landsforeningen Bedre Byggeskik fra 1917, det imponerende Torbenfeldt og meget andet, der afsluttes med Kumbels Hyldest til Holbæk.

Kalundborg kommune i Vestsjælland er 2007 dannet af Kalundborg, Bjergsted, Hvidebæk, Gørlev og Høng kommuner. Den meget varierende topografi er rester af istidens moræner. Natur og landskaber er mærket af den mislykkedes tørlægning af Saltbæk Vig, den spændende Tissø og halvøerne Røsnæs, Asnæs og Reersø ved kommunens vestkyst. Kalundborgs middelalderby, hvoraf den 5-tårnede kirke endnu står som et markant minde om en rig middelalder. Man husker endnu Carmen Curlers, blændes af Lerchenborg der ligger alt for tæt ved Danmarks største olieraffinaderi, samt Novos insulinfabrik og Novozymes enzymfabrik, hvortil kommer det lige så imponerede Asnæsværk og meget meget mere.

Bindet afsluttes med en oversigt over bogværkets redaktion, faglige råd, fagkonsulenter, kommunekonsulenter, fageksperter, mv. der sikrer at læserne er i gode og sikre hænder. Til gengæld er stednavne- og navneregistrene lidt fattige, når man nu ikke har den systematik i værket, som var de ældre udgavers væsentligste egenskab. 

Trap: Danmarks 5. udgave, der udkom i årene 1953-1972, førte jo den økonomiske-topografiske systematik ajour fra de tidligere udgivelser. Den anvendes endnu af kulturhistoriske og administrative institutioner der har kirkesognene som mindste enhed. Sognene blev for nyligt anvendt af regeringen i forbindelse med Corona-pandemien. Landets jorder bliver fortsat skødet, tinglyst og beskattet efter det gamle system, der som bekendt er resterne af den middelalderlige inddeling af landet i ejerlaug, sogne, herreder og amter.  

Trap: Danmarks 6. udgave bruger de moderne 98 kommuner og 5 regioner som rammerne for alt det flygtige stof, der beskriver landskaber, befolkning, erhverv og kultur frem til 2021. 6. udgaves hovedtekst burde have været en (tiltrængt) ajourføring af tidligere udgavers systematiske del, mens de brede beskrivende tekster om tidstypiske og dynamiske forhold, sammen med andre aktuelle tekster og databaser kunne henvises til det digitale univers. Her kunne man virkelig boltre sig og revidere og tilføre nye oplysninger således, at værket ikke i løbet af kort tid ville lide bogdøden og havne på støvede hylder som andre egnsbeskrivelser, der blev forældet før den sidste tryksværte var blevet tør.

[Historie-online.dk, den 1. december 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Vejle Fjord – Historie, natur, mennesker, kultur
Den moderne by
1915 – Da kvinder og tyende blev borgere