Menu
Forrige artikel

Udenfor - En rejsende romafamilie

Kategori: Bøger
Visninger: 6034

Af Winnie Maria Bak, Cand.mag i historie og mellemøststudier

Bogen Udenfor handler om de større eller mindre grupper af udenlandske romaer – eller sigøjnere – som rejste rundt i Skandinavien i 1900-tallet. Sendt fra egn til egn og fra land til land af en restriktiv udlændingepolitik, drog de af sted i deres hestetrukne vogne og levede fra hånden til munden.

Bogen følger én bestemt romafamilie, familien Demitri, der blev udvist fra Danmark til Sverige i 1913. Inden de blev udvist, var de blevet venner med en musiklærer og folkemindesamler i Nordjylland, Johan Miskow. Det er gennem brevene til ham, man får mulighed for at følge deres liv og levned gennem 20 år.

Ditte Goldschmidt er historiker og særlig interesseret i marginaliserede grupper. Hun har tidligere bl.a. skrevet om grønlænderes og samers rettigheder. Bogen om romaerne er blevet til ved hjælp at Dansk Folkemindesamlings arkiver. 

Det er prisværdigt af forfatteren at forsøge at formidle romaernes historie til os. Man bliver bare desværre ikke meget klogere.

Bogen lover at belyse indbyrdes relationer i familien, samt forskellige vilkår ved familiens svære tilværelse og vilkår. Det er dog som om man kun får kradset i overfladen. Måske fordi kildegrundlaget er så tyndt. 

For godt nok er der tale 170 breve, men man får indtryk af, atr det er det samme, der står i alle brevene; hvordan ser det ud med lovgivningen vedrørende fremmede i Danmark? Vi har svært ved at finde arbejde og send flere penge.

Den baggrundsviden, man får om romaernes liv generelt, er meget lille. Man er ikke i tvivl om, at de har haft det hårdt: de har ikke været velkomne særligt mange steder, aviserne har pustet til den offentlige holdning om, at de var tyvagtige og løgnagtige, de levede af at sælge hest og flikke kedler, to hverv der langsomt har gjort det sværere og sværere for dem at få arbejde pga samfundsudviklingen. Alligevel ville man gerne have haft noget mere at vide.

Bogen er et fint lille stykke mikrohistorie, men de lange linjer mangler. Noget mere om deres skikke og traditioner ville have været godt. Ud fra deres breve når man nemlig næsten at blive irriteret på dem, pga den måde de hele tiden beder om penge på, og dette formår forfatterens forsøg på at forklare deres bevæggrund og traditioner med gaveudveksling, desværre ikke helt at ændre.

Alligevel vil jeg gerne anbefale bogen, for det er ikke meget, der er skrevet om romaer i Skandinavien, og det er altid godt at blive husket på, at folks opførsel måske ofte afspejler, at de er trætte af at forsøge at ændre mediernes fremstilling af dem, og derfor nærmest gør en dyd ud af at leve op til fordommene.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Republikken Danmark
Redskaber til ferme hænder
Biologisk antropologi med human osteologi