Menu
Forrige artikel

Arkiv.dk med nye funktioner

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 5016

 

Arkiv.dk er navnet på den stærkt populære hjemmeside, som 580 danske lokal- og stadsarkiver bidrager til med billeder og andet materiale. Netop nu er siden blevet udvidet med flere nye funktioner, der gør det endnu lettere at søge i kulturskattene

Kunne det være sjovt at se billeder fra din skoletid? Eller ville det være super interessant at finde en gammel dagbog fra et familiemedlem?

Begge dele åbner hjemmesiden www.arkiv.dk mulighed for. Her ligger en kulturskat, som er Danmarkshistoriens største digitale scrapbog med blandt andet knap to millioner billeder og en million breve, kort, film og lyd. Landets 580 lokalarkiver har bidraget til siden med masser af materiale fra deres områder, og siden er yderst populær med 94 millioner sidevisninger, siden hjemmesiden gik i luften i 2015.

Det glæder Dorthe Søborg Skriver sig over. Hun er direktør i Arkibas, der er ejet af Sammenslutningen af Lokalarkiver og som står bag arkiv.dk. "Det er helt fantastisk at opleve, hvordan folk har taget imod arkiv.dk og bruger den så aktivt. Hvor de førhen måtte rejse tværs over landet for at lede i de fysiske arkiver, kan de nu sidde hjemme i sofaen og søge i dokumenter og billeder. Det gør en kæmpe forskel."

Gem favoritterne

Torsdag den 7. februar bliver siden udvidet med flere nye funktioner, som gør det endnu nemmere at dyrke sin interesse for slægtsforskning eller bare kunne opsnuse billeder fra sin skoletid eller måske finde oldemors gamle dagbog frem i en digitaliseret form.

Funktionen ’Mit arkiv.dk’ er en ny selvbetjeningsfunktion på www.arkiv.dk. Her har brugerne mulighed for at gemme favorit-billeder og dokumenter, købe billeder i høj opløsning, abonnere på en søgestreng og kommentere egne og andres registreringer, som vi kender det fra Facebook.

En anden ny funktion er en kildeviser, som blandt andet kan vise de gamle vejvisere, som blev omdelt i alle postkasser før i tiden.

"De nye funktioner er med til at åbne arkivernes samlinger endnu mere end tidligere og gøre dem tilgængelig for almindelige mennesker. De får en oplevelse af, at arkivet er deres og kan bruges til noget," siger Dorthe Søborg Skriver.

Se de nye funktioner på www.arkiv.dk.

Den udvidede arkiv.dk præsenteres torsdag den 7. februar 2019, kl. 14

Læs mere om Sammenslutningen af Lokalarkiver på www.danskearkiver.dk

Udsnit af en dansk politimands dagbog fra koncentrationslejren Buchenwald januar 1945 – nu digitaliseret til arkiv.dk. (Odense Stadsarkiv)

Ill. på forsiden: Nakskovpræsten Anders Pedersen Perlestikker førte 1618-27 denne private regnskabs- og optegnelsesbog, Perlestikkebogen, der nu er digitaliseret og bliver tilgængelig på arkiv.dk. (Nakskov Lokalhistoriske Arkiv)

[Historie-online.dk, den 6. februar 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Svenskerne - nabovenner eller arvefjender?
Museumsnumre 15: Chiffonniere
Jeanette Varberg bliver ny museumsinspektør på Nationalmuseet