Menu
Forrige artikel

Bovrup-kartoteket gøres tilgængeligt

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 16335

 

I årtier har der været diskussion om adgangen til det arkiv over medlemmer af DNSAP under 2. verdenskrig, som modstandsfolk afskrev fra Frits Clausens medlemskartotek i Bovrup (deraf også navnet Bovrup-kartoteket).

Modstandsbevægelsen udgav i 1946 to bøger med en udgave af denne liste, der var afskrevet inden den 5. maj 1945. Det er denne afskrift, der nu er basis for en elektronisk udgivelse af en del af kartoteket – nemlig de personer, der ifølge listen er fødte for mere end 110 år siden.

Det er Danske Slægtsforskere og Slægtsforskernes Bibliotek, der har digitaliseret materialet og nu udgiver den nævnte del af listen online, så det bliver tilgængeligt for alle interesserede. Materialet er en vigtig kilde til forståelse af nazistpartiet og for slægtsforskere en vigtig kilde for den personalhistoriske forskning

I den nævnte udgivelse findes der i alt 22.795 personer. Den offentliggjorte liste omfatter 5.265 af disse, som er født i 1908 eller tidligere.

Listen kan downloades her:

Eksempler på personer på nazistpartiets liste:

 Byretsdommer Christian Junior, København

 Flyverkaptajn Erik Lærum, København

 Hjalmar Edvard Jensen, forretningsfører på politistationen Glostrup

 Journalist Carl Lindenborg Kjersgaard, København

 Musikdirektør A.P. Andersen, Århus

 Premierløjtnant og direktør Carl Bock (likvideret den 18. juli 1944 på sit firmakontor)

 

Danske Slægtsforskere vil i den kommende tid udvide listen gennem research af partimedlemmernes fødselsdatoer og dødsdatoer. Ifølge databeskyttelsesloven kan oplysningerne offentliggøres, når personen har været afdød i 10 år.

 

Historie-online.dk, den 6. november 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Anbragt
Primavera
April måneds helgen: Sankt Kjeld af Viborg