Menu
Forrige artikel

Jul på Gammel Estrup

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2654

 

Julen står for døren – også på herregården Gammel Estrup, hvor man kan være med, når både herskab og tjenestefolk gør sig klar til jul som på den sidste greves tid for hundrede år siden.

”I året 1918 kunne Christen greve Scheel fejre sin første jul på Gammel Estrup. Det var en tid, hvor der stadig var herskab og tjenestefolk, og hvor der endnu blev ført stort hus på herregården, ikke mindst i julen, hvor familien samledes, og man havde mange overnattende gæster. For herskabet gik juledagene med juleballer med nabogodserne, jagter, kaneture, middage, julelege osv., mens tjenestefolkene havde travlt med at gøre rent, redde senge, bære brænde og fyre op i de mange ovne, slæbe vand til værelserne til vask og bad, servere og meget andet. I køkkenet skulle der både slagtes, brygges øl, bages og meget andet fra slutningen af november, så man havde travlt”, forklarer museumsinspektør på Gammel Estrup, Marie Aaberg Andersen.

Alle disse juleforberedelser kan man følge igennem hele december, hvor Gammel Estrup er pyntet op til jul. I Spisestuen står julemiddagen klar på grevens bord, og i Riddersalen stråler juletræet. I stuerne kan man se, hvor grevefamilien drak kaffe efter middagen, før juletræet blev tændt, og hvor børnene efter juletræsdansen nød deres gaver, og familien samledes om flygelet og sang julesange. I Folkestuen, er der dækket op til tjenestefolkenes julemiddag. Og i Herregårdskøkkenet kan man møde husjomfruen, der laver julebag som for hundrede år siden.

Levende jul i weekenderne
I alle adventsweekender er der særligt gang i juleforberedelserne. I Herregårdskøkkenet bliver der lavet gammeldags julesul som grisetæer i gele, medister og blodpølse på det store brændekomfur. I julebageværkstedet kan børn kreere deres egne peberkagefigurer efter Gammel Estrups hundrede år gamle opskrift, og man kan hjælpe stuepigerne med at klippe historisk julepynt i herregårdenes stuer. Man kan også få sig en dans om det store juletræ i Riddersalen og være med til at synge julen ind. I alle adventsweekenderne er der også mulighed for at købe gaver i museets butik, juletræer og julepynt, julesnaps og hjemmelavede æbleskiver.

Der er Jul på Gammel Estrup 1.-23. december. Tirsdag-søndag kl 10-16.
Alle dage kan man opleve juleudstillingen Jul for herskab og tjenestefolk og besøge Husjomfruen i Herregårdskøkkenet.
I weekenderne er der klejnekogeri/bageværksted, juleklip, kaffestuer, juletræssalg mm.

Se hjemmeside med program

Historie-online.dk, den 7. november 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Sun Yat-sen - Historiens Aktører nr. 26
Årets historiske bog 2021
Museum på Rejsen 28: Antalya Museum, Tyrkiet