Menu
Forrige artikel

Erik Westerby-prisen 2024

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 230

 

Erik Westerby-prisen går i år til Nationalmuseets seniorforsker Anne Pedersen for hendes mangeårige forskning i Jelling, som for nyligt resulterede i den hidtil mest omfattende forskningsudgivelse om stedet.

Anne Pedersen modtager Erik Westerby-prisen 2024, fotograferet i Nationalmuseets festsal. Foto John Fhær Engedal Nissen Nationalmuseet

Den største pris inden for arkæologi i Danmark, den prestigefyldte Erik Westerby-prisen, går i år til Anne Pedersen, ph.d. og seniorforsker på Nationalmuseet, som i mange år har forsket i særligt Jelling-komplekset.

Med prisen følger 100.000 kroner som anerkendelse for hendes enestående indsats, der for nyligt resulterede i tre store forskningsværk om netop Jelling.

”Prisen er en stor overraskelse, som jeg naturligvis er både meget glad og beæret over at modtage. Det er en stor anerkendelse af mit arbejde, så det betyder utrolig meget for mig,” siger Anne Pedersen.

Selvom hun har beskæftiget sig med Jelling i et kvart århundrede og netop udgivet det hidtil mest omfattende forskningsværk om stedet, er hun sikker på, at det sidste punktum om Jelling langtfra er sat endnu.

Dengang vi begyndte på Jelling-projektet, blev vi fra flere sider mødt med tvivl, om vi egentlig ville finde noget nyt og blive klogere på stedet, for monumenterne har jo været undersøgt af arkæologer i 200 år. Men det viste sig hurtigt, at der var meget at komme efter, og jeg er overbevist om, at vi også i fremtiden vil udvide vores forståelse af stedet. Jelling-komplekset skal ikke ses isoleret, men sættes i en større ramme, og jo klogere vi bliver på vikingetiden, desto mere vil vi også forstå af Jelling. Men det er jo netop det, der gør arkæologi så spændende,” siger hun.

Prisen blev overrakt i Nationalmuseets festsal, hvor Rane Willerslev, der er direktør for Nationalmuseet og formand for Erik Westerby-fondet, holdt tale.

Anne Pedersen fortjener prisen, fordi hun med stor dygtighed og kløgt har ledt Nationalmuseets omfattende og mangeårige forskningsarbejde om Jelling, der spiller en nøglerolle i vores historie som nation,” siger Rane Willerslev, der i sin tale også havde en overraskelse.

Her afslørede han, at Anne Pedersen også modtager Nationalmuseets særlige bronzemedalje, slået i 2007 i anledningen af museets 200-årsjubilæum. Medaljen er kun uddelt 23. gange, og Anne Pedersen bliver således den 24. modtager.

Medaljen er slået af Den Kgl. Mønt og bærer på forsiden en afbildning af Solvognen og teksten ”NATIONALMUSEET 1807 – 2007”. På bagsiden ser man en hånd, der holder en bog med teksten ”INDSAMLING – BEVARING – FORSKNING – FORMIDLING”.

Fokus på Jelling og vikingetid

Anne Pedersen (f. 1955) blev ph.d. fra Aarhus Universitet i 1996 med en afhandling om vikingetidens grave med våben og hesteudstyr. Siden 1991 har hun arbejdet på Nationalmuseet med særligt fokus på vikingetiden og herunder Jelling, hvor hun var med til at etablere den første udstilling på Kongernes Jelling, der blev indviet i år 2000.

Hun var en af de ledende kuratorer ved Nationalmuseets internationale udstilling Viking i 2013-2015 og bidrog til særudstillingen Togtet i 2021. I 2017 var hun medarrangør af den internationale 18th Viking Congress, der blev afholdt i København og Ribe.

Hun har desuden i mange år beskæftiget sig med behandling og publicering af danefæ, særligt inden for vikingetiden og den ældre middelalder. Fundene har givet et meget større kendskab til datidens materielle kultur, end vi havde tidligere, og de rummer et stort forskningsmæssigt potentiale.

[Historie-online.dk, den 5. juni 2024]
 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Københavns Museum åbner 8. februar 2020
Slægtsforskernes Bibliotek unikt online-bibliotek
Jens Winther og Jørgen Lønborg Friis - Historiens Aktører nr. 25