Menu
Forrige artikel

Besøg isenkræmmeren i Den Gamle By

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3249

 

Isenkræmmeren er indrettet som en butik i 1927, og den holder åbent for salg fra påske til nytår. Her kan du købe alt fra blåsøm til Bing & Grøndahl, baljer og børster og værktøj. Udvalget er  bredt, præcist som en isenkrambutik i 1927.

Inventaret stammer fra Borris i Vestjylland, hvor disken og den store skuffereol blev fremstillet i 1908. Forretningen blev drevet af tre generationer Jepsen frem til 2004. I 2006 blev inventaret flyttet til Den Gamle By.

Butikken

Isenkræmmeren opstår sammen med industrialiseringen. Dels er næsten alle varer industrielt fremstillet, dels handler isenkræmmeren med alt det, der skal bruges til livet i den moderne by. Her kan håndværkerne købe værktøj, søm, skruer og beslag, når de skal bygge huse til fabrikkernes ansatte. Her kan familierne købe blå emalje, porcelæn, glas og andet husgeråd til livet i de nye lejligheder. Og her kan børnene drømme om bliklegetøj, dampmaskiner og støbejernskomfurer med bittesmå gryder. Legetøjsfirmaerne fulgte lige i hælene på industrialiseringen. Så snart et nyt produkt kom på markedet, fulgte legetøjsfabrikanterne op med kopier til børnenes brug.

Emaljeret køkkentøj

Det emaljerede køkkentøj rykkede ind i køkkenerne fra slutningen af 1800-tallet. Det skete sammen med gaskomfurerne, og her var de emaljerede gryder, potter og pander langt mere praktiske end brændekomfurernes traditionelle messing- og kobbertøj.
Madam Blå er en serie af blå emalje-kaffekander produceret af den danske virksomhed Glud & Marstrand indtil 1966.

Den gamle Bys hjemmeside

[Historie-online.dk, den 2. august 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Vikinger i krig
Syriske hverdage på Samsø
Flag og følelser