Menu
Forrige artikel

Genforeningsbussen

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2179

 

I 2020 får alle landets folkeskoler og gymnasier en enestående mulighed for at lære om Genforeningen, demokrati og historie, når Museum Sønderjyllands Genforeningsbus ruller ud hele Danmark og Sydslesvig. Projektet har længe været undervejs, men er nu en realitet takket være millionstøtte (1.8 mio. kr.) fra Nordea- fonden og Slots -og Kulturstyrelsens Genforeningspulje.

Et roadshow om den vigtigste begivenhed i det 20. århundrede

Genforeningsbussen er en farverig ombygget turistbus, der kommer til at rulle ind i skolegårde landet over. Bussen byder på mange forskellige former for undervisning - alle med udgangspunkt i Genforeningen. Der er eksempelvis forløb til matematik, hvor eleverne skal beregne stemmeprocenter eller til billedkunst, hvor der arbejdes med de mange valgplakater og genforeningspropaganda.

Demokrati, folkestyre og national identitet er helt centrale begreber, når man taler Genforeningen. Derfor er al undervisning også tilrettelagt med vægt på inddragelse og diskussion med eleverne. Elevernes output fra de forskellige forløb vil løbende blive samlet og delt på Genforeningsbussens sociale medier og lægger dermed også op til en videre debat. ”Genforeningen var den vigtigste begivenhed i Danmark i det 20. århundrede og derfor er den også yderst relevant at kende og diskutere, selv den dag i dag. Med afsæt i fortællingen om Genforeningen kan vi tale med de unge om identitet, sprog og forholdet mellem flertal og mindretal – emner, som er højaktuelle også i dagens Europa, siger Axel Johnsen”, chef for Viden & Samlinger hos Museum Sønderjylland.

Kulturen ud til folket

Genforeningsbussen vil i 2020 ikke kun møde skoleelever landet over, men også deltage i en bred række folkelige begivenheder, hvor almindelige borgere vil have mulighed for at besøge bussen og se elevernes arbejde og debattere Genforeningen. Nordea- fonden, støtter projektet med 1,5 mio. kr. ”Genforeningsbussen gør historien nærværende både fysisk og mentalt. Den vil øge kendskabet til vores fælles rødder, og få flere til at reflektere over nutidens demokrati og europæiske sameksistens, siger Henrik Lehmann Andersen”, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Genforeningsbussen deltager til den officielle åbning af genforeningsåret den 10. januar og ruller herefter ud i landet og slutter sin turné til den store Folkefest på Dybbøl Banke den 11. juli 2020.

Museum Sønderjyllands hjemmeside

[Historie-online.dk, den 11. september 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museumsnumre 6: Briller
1968. Plakater fra et oprør
HistorieLabs undervisningsforløb