Menu
Forrige artikel

Historisk dyrskue på Bundsbæk Mølle

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2656

Ringkøbing-Skjern Museum har i mere end 20 år afholdt Historisk Dyrskue, hvor veterantraktorer og historiske dyreracer stiller op til skue i ringen. I år bliver det afholdt på Bundsbæk Mølle søndag d.18. juni, og der sættes særligt fokus på malkekvæg gennem tiden.

Gamle hestekræfter giver nye oplevelser

Lirekassemanden spiller op, og de mange heste, kvæg, får, geder mv. står fredeligt og gumler på høet. Så den gamle markedsstemning kommer atter live, når man går rundt mellem dyrene og de flotte og aldrende veterantraktorer og -maskiner. Her kan I se udviklingen i landbrugets maskiner, og forskellen fra tidligere tiders små maskiner med få hestekræfter til vor tids kæmpe maskiner. Det historiske dyrskue er en oplagt oplevelse for både familiens store og små, hvor bedstefar kan mindes sine unge dage i marken og familiens yngste kan sidde på de gamle traktorer. De mange historiske dyreracer trækkes rundt i ringen, og bedømmes af kyndige dommere - selvfølgelig med hvide kitler, stok og bowlere.

En ko er ikke bare en ko… - årets tema er “Malkekvæg gennem tiden”

Gennem århundreder har mennesker fremavlet kvægracer med de egenskaber, de ønskede, hvilket har medført at racerne har været under konstant forandring. I Danmark er nogle racer udnævnt til at være “bevaringsværdige” for deres rolle i den danske landbrugshistorie. Der er dog også andre kvægracer, der har spillet en afgørende rolle i dansk landbrug, som ikke kan pryde sig med den særlige udnævnelse. Med årets tema “Malkekvæg gennem tiden” ønsker Ringkøbing-Skjern Museum at sætte fokus på forskellige racers udvikling og anvendelse. Som gæst vil du kunne høre dommerne fortælle om racerne, fordybe dig i en miniudstilling og ikke mindst se og klappe de forskellige racer - for i år har museet samtidig åbnet op for at flere kvægracer kan udstilles.

“ Landbrugshistoriens kvægracer er mangfoldige. Ved kun at udstille de racer, der officielt er udnævnt som bevaringsværdige afskæres en del af historien om det danske kvæg. Nu hvor vi har åbnet op for andre racer, kan vi på det Historiske Dyrskue vise en mere helstøbt fortælling om kvæg i den danske landbrugshistorie,” udtaler formidlingsinspektør Per Lunde Lauridsen.

Programmet er spækket med levende historie

● Tag med på gratis hestevognstur i området omkring Bundsbæk Mølle hele dagen.

● Børnene kan ride på ponyer, køre på små veteran-pedaltraktorer og boltre sig i almbunken.

● Se hvem der får ærespræmierne og hvem der vinder museets bevaringspris.

● Hør regionsrådsmedlem Bent Dyrvig (V) holde årets dyrskuetale

● Besøg både den gamle mølle fra 1640. Mølleren maler korn, bageren har tændt op i stenovnen og

smedene arbejder i essen. Se også den nye udstilling “Rakkerpak” om de udstødte rakkere.

● Gå en tur i Bundsbæk Naturpark og mød rakkeren Mette Mus, der fortæller historier i rakkerhuset.

● Hør gamle melodier blande sig med hestenes vrinsken, når lirekassemanden spiller op.

● Se når der bliver slået hø med le på møllerens eng og tærsket korn som i gamle dage.

● Besøg boderne med historisk håndværk, historiske bøer, lokal honning mv.

● Vær med til at pynte og hejse Midsommerstangen sammen med Foreningen Norden

● Tag danseskoene på og vær med til folkedans og se Ringkøbingegnens Opvisningshold danse til de lystige toner af spillemandsgruppen RAS.

Ringkøbing-Skjern Museum · Bundsbækvej 25 · 6900 Skjern · www.levendehistorie.dk

 

Historie-online.dk, den 5. juni 2017

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Vejle Stadsarkiv 50 år
Merry Freakin' Jul
Den første tur med SELANDIA