Menu
Forrige artikel

Krig og vegetarisme

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2938

 

Kom og hør om sammenhængen mellem kød og krig, når Pernille Henriette Wiil, der er postdoc på museets forskningsprojekt Kampen om maden 1914-18 holder foredrag d. 25. oktober.

Kødløst

”Kødspisning kan føre til krig” - dette mente mange vegetarer omkring 1. verdenskrig. At dræbe et dyr var det første skridt, var tankegangen. Vegetarerne anså kødspisning for at være fråseri og desuden usundt og skadeligt for mennesker. Som modpol til dette synspunkt stod de almindelige danskere, der op til 1. verdenskrig havde haft et stigende kødforbrug og som ikke brød sig om at undvære kødet. De var ikke begejstrede for verdenskrigens mangelsituation, der betød, at det blev nødvendigt for dem at spise om ikke kødløst, så i hvert fald kødfattigt.

Hindhedes rolle
Midt imellem står den omstridte læge og ernæringsforsker Mikkel Hindhede, der i krigsårene blev ansat af regeringen til at udforme en ernæringspolitik baseret på et mindre kødforbrug. På sit ernæringskontor udførte Hindhede forsøg, der viste hvor lidt kød den menneskelige organisme egentlig havde brug for.

Vegetarisk Tidsskrift 1916

Hindhedes resultater blev hyldet af vegetarer over hele verden. Mange vegetarer så 1. verdenskrig som en unik mulighed for at udbrede deres ideer. Foredraget peger på, at vegetarismen ikke blot er et nutidigt fænomen, men har en lang historie, hvori bl.a. sammenhængen mellem kødspisning og krig blev sat til debat.

Fyraftensforedrag i efteråret

Efteråret igennem markerer vi 100-året for freden og afslutningen på 1. verdenskrig med en foredragsrække med en bred palet af spændende emner om 1. verdenskrigs betydning for Danmark og danskerne. Foredragene falder på udvalgte torsdage ved fyraftenstid og foregår i museets infirmeribygning. Vi trakterer med kaffe ad libitum, alt imens du bliver klogere på alt fra krigstidens spioner, behovet for rationering og på, hvad vi danskere lærte af 1. verdenskrig.

Læs mere om fredsjubilæet
Find information om foredragsrækken på museets hjemmeside www.mosedefort.dk. Læs også her om museets event på 100-års dagen for våbenstilstanden d. 11. november, hvor der dagen igennem vil være foredrag og omvisninger en gang i timen, mad og musik fra tiden og mulighed for at tage en tidsrejse med veterantoget godt underholdt af folk iklædt tidens dragter.

Mosede Fort, Mosede Strandvej 87A, 2670 Greve, torsdag den 25.oktober kl.16.30 -17.30 Pris: 30,- inkl. kaffe.

Foto på forsiden: Odense Kreaturslagteri o. 1900. Det grønne Museum

Historie-online.dk, den 16. oktober 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Anbragt
Tyske flygtninge i Danmark 1945
Jens Winther og Jørgen Lønborg Friis - Historiens Aktører nr. 25