Reality på museum

Hvad sker der, når nutidens unge skal leve, spise og bo som de unge i 70’erne? Uden skærm og sociale medier, men hvor telefonen har drejeskive og ledning, og hvor musikken kommer fra en pladespiller.
Det vil Den Gamle By forsøge at give et svar på og derfor leder man nu efter deltagere til den ultimative tidsrejse. Nærmere bestemt unge mellem 18 og 27 år, som har lyst til at bo i museets 70’er-kollektiv i fire dage – fra 11. til 14. september.
Deltagerne kommer til at leve og være til, som de unge i 70’erne. Hele kollektivet bliver deres hjem, og tøj, mad og underholdning bliver som dengang.
- Eksperimentet skal skubbe til museumsbegrebet og udvide forståelsen for, hvad Den Gamle By også er. Det fortæller museumsdirektør Julie Rokkjær Birch.
- Kollektivet er både en udstilling og en lejlighed på samme tid. Ved at aktivere rammerne med unge mennesker, kan vi genskabe en helt unik 70’er tidslomme, som for både deltagerne men også museets gæster, kan sætte gang i debat og erkendelser om, hvordan vores liv ser ud i dag kontra hvordan det har set ud før.
Hun forventer, at mange vil gribe muligheden og søge om en plads, men også at gæster og andre interesserede vil følge med på sidelinjen, da museet løbende dokumenterer forløbet.
Gratis adgang
Den Gamle Bys eksperiment kommer til at udspille sig i uge 37 i forbindelse med den landsdækkende K7 kampagne, der hele ugen giver unge op til 27 år gratis adgang til mange af landets museer og udstillingssteder.
Initiativet vækker stor glæde hos K7 projektleder Astrid Marie Dahm Sperling.
- Hele formålet med K7-ugen er at gøre danske kulturinstitutioner mere tilgængelige for det unge publikum. Gerne på en spontan og tilgængelig måde. Derfor synes vi det er et prisværdigt initiativ, som Den Gamle By sætter i søen her. Det vil helt sikkert være med til at skubbe til de unges lyst til at forstå den verden, de er en del af.
Et helt 1974-bykvarter
Kollektivet er en del af Den Gamle Bys store 1974-kvarter. En tid præget af frisind, kvindebevægelse og eksperimenter med nye boformer. Her er alt lige fra en gynækolog til minimarked og fra en kernefamilie til en grønlandsk studielejlighed.
Og mon ikke deltagerne kommer til at lære mere om både hønsestrik, tøjlapning, atomkraftdilemmaer, Otto Leisner quiz og andre 70’er tiltag?
Den Gamle By modtager videoansøgninger frem til 16. juni.
Læs mere på dengamleby.dk/kollektiv
[Historie-online.dk, den 27. maj 2025]