Menu
Forrige artikel

Teatergrevens dagbøger

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 638

 

Nu kan du selv gå på opdagelse i Teatergrevens dagbøger.

Teatermuseet i Hofteatret har opbygget en helt ny digital platform teatergreven.dk, hvor du selv kan læse uddrag af dagbøgerne fra ende til anden eller søge i dem på www.teatergreven.dk

Frits Ahlefeldt-Laurvig (1870-1947) har i historien fået øgenavnet ”teatergreven”. Han var lensgreve på Tranekær og forfatter. Hele sit liv havde han en passioneret interesse for den danske og europæiske kultur- og teaterverden, og han havde ressourcerne til at forfølge disse interesser i hele Europa. Som en velhavende mand havde han en betydelig indflydelse inden for dansk teater.

Frits Ahlefeldt-Laurvig levede i en interessant periode af dansk kultur- og teaterhistorie med store forandringer.

Han gennemlevede både Estrup-tiden, 1. og 2. Verdenskrig. Det betyder på den ene side, at han oplevede skuespillerne fra guldalderens Danmark på deres ældre dage i 1890’erne og de unge stjerner på teatret i 1930’erne og 1940’erne. På den anden side betyder det også, at han både oplevede flere møder med den franske kejserinde Eugénie (1826-1920) og tyskernes besættelse af Danmark i 1940-1945. Dermed var der en stor spændvidde i de begivenheder, han var øjenvidne til.

Fra 1888 og til sin død førte Frits Ahlefeldt-Laurvig konsekvent en detaljeret dagbog. Hans dagbøger er fyldt med vidnesbyrd om Danmarks og Europas kultur- og teaterhistorie. Det er et enestående arkiv bestående af 38 dagbøger, som ikke tidligere har været benyttet.

På platformen www.teatergreven.dk offentliggøres nu uddrag af dagbøgerne. Man kan under tidslinjen læse i dagbøgerne fra ende til anden. Du kan også selv søge i dem, enten som fritekstsøgning, søgning på emne, sted eller årti.

Der er fri adgang til platformen www.teatergreven.dk, og det er nemt, hvad enten man sidder med en computer, en tablet eller en smartphone. Den digitale platform rummer også en stærk billedside. Platformen opdateres jævnligt, og du kan allerede på forsiden se, om der er blevet lagt nyt indhold på siden.

[Historie-online.dk, den 11. maj 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Emil Holm - Historiens Aktører nr. 41
Nordjyske Museer holder historisk festival
Sydbank ny sponsor for Årets historiske bog