Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 17, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 965

 

Ugens TV har flere interessante tilbud med historiske træk. Personer, vi skal møde er møbelarkitekten Børge Mogensen, sangskriveren Brian Wilson og topnazisten Adolf Eichmann. Vi skal til Tyskland i 1977, og også i 70’erne er fri sex i kollektivet. Foråret i Prag oplevet af en dansker, og historien om den kristne tro i Danmark er der også. Spændende synes også en britisk dramadokumentar om højreekstremismen, ligesom vi på forhånd ved, at den årlige PhD Cup er uhyre interessant. Så god fornøjelse med det hele.

 

Topnazistens tilståelse (1:3)

DR2, 26. april, kl. 21:00

Amerikansk dokumentarserie fra 2022. (The Devil's Confession: The Lost Eichmann Tapes) Adolf Eichmann var arkitekten bag det nazistiske Endlösung-program. Efter 2. verdenskrig flygter han til Argentina. Her optager nazijournalisten Willem Sassen en række interview med ham, hvor han praler om sin rolle i Holocaust. Men da Eichmann bliver stillet for retten i 1960'erne i Israel, nægter han alt. Den israelske statsanklager Gideon Hausner går på jagt efter båndoptagelserne, så han kan bevise topnazistens grusomme forbrydelser.

 

Verdens brændpunkter: Tyskland 1977

DR2, 27. april, kl.  14:00

Verdenshistorie set gennem DR's udsendte. I efteråret 1977 bliver formanden for den tyske arbejdsgiversforening Hanns Martin Schleyer bortført af terrogruppen Rote Arme Fraktion DR's nye korrespondent Svend Erik Tychsen vil gerne gøre op med danskernes gamle fordomme om Tyskland, men han er kommet på det værst tænkelige tidspunkt. For efter Schleyers bortførelse sætter den tyske stat hårdt mod hårdt. Det fører til en omfattende menneskejagt og skrappe antiterrorlove, der indskrænker borgerlige rettigheder.

 

PhD cup 2023

DR2, 28. april, kl. 21:30

Hvem brænder bedst igennem med kompleks og specialiseret viden inden for vidt forskellige fagområder? Vær med når fem af Danmarks bedste forskere dyster i at formidle deres forskning foran et publikum og dommerpanel. I år har forskerne fået hjælp af fem kendte DR-værter, der lever af at brænde igennem foran kameraet. Vært: Peter Lund Madsen.

 

Kærlighed og kaos i kollektivet (1:5)

DR2, 29. april kl. 12:30

Fri sex. Kollektivet Felicia på Amager var indrettet til åbne forhold, ingen par måtte bo på værelse sammen, heller ikke på samme etage. Når der var flere seksuelle trekanter i huset var det smart med 3 etager. På mændenes initiativ havde de fået fælles soverum, men flere kvinder udviklede angst overfor rummet. I kollektivet Kana i Nordsjælland var idealet også det åbne forhold, og børn overværede de voksne have sex. Det var mest mændene der boltrede sig i den seksuelle frigørelse - kvinderne følte sig presset, men sagde ikke fra af frygt for at få prædikatet snerpet.

 


Møbler til tiden - en film om Børge Mogensen

DR2, 29. april, kl. 19:00

Børge Mogensens møbler er ikke bare møbler. Det er stilren møbelkunst, som med signifikante, raffinerede og tidløse detaljer har skabt Mogensen et internationalt følge af dedikerede beundrere og samlere. Historien om manden bag designklassikerne er historien om både designeren, håndværkeren og privatpersonen - og om et Danmark, der i årtierne efter anden verdenskrig oplevede et uset økonomisk opsving, som afspejlede sig i kultur og livsstil. Hans livshistorie oprulles blandt andet af hans søn, Thomas Mogensen, der bringer os tæt på historier, der aldrig har været fortalt før, og som tilføjer nye facetter af Børge Mogensen liv igennem en helt unik adgang til hele hans omfattende arkiv af billeder, tegninger og - ikke mindst - møbler. Instruktør: Casper Høyberg

 

1000 års tro: Kongens kamp mod kirken

DR2, 30. april, kl. 15:00

Historien om kristendommen i Danmark er en dramatisk fortælling om brutale magtkampe, folkeoprør og spirende demokrati fra vikingetiden og frem til i dag. I dette program undersøger værten Cecilie Nielsen, hvad der skete under reformationen, da Kong Christian d. 3. tog magten fra den katolske kirke og forandrede danskernes tro for altid?

 

Brian Wilson: Geniet bag The Beach Boys

DR2, 30. april, kl. 22:00

Amerikansk dokumentar fra 2022. (Brian Wilson: Long Promised Road) Han er en af de største kunstnere i vores tid. Den legendariske sangskriver og medstifter af The Beach Boys - Brian Wilson. Kom med på roadtrip gennem ukendte demobånd, hjemmevideoer, ikoniske hits og et hav af kendte musikere, når vi dykker ned i hans liv, karriere og kamp mod psykisk sygdom.

 

Min Verdenshistorie - Maren og foråret i Prag

DR2, 1. maj, kl. 17:35

Dansk dokumentarserie fra 2013 Maren Balle er ganske ung, da hun får sin første udstationering for Udenrigsministeriet. Det er forår og 1968, da hun flytter til Prag i Tjekkoslovakiet. Forventningerne er høje og befolkningen i Prag har frihedsfornemmelser. Men det varer ikke længe før de sovjetiske tanks ruller ind i hovedstaden

 

Infiltrator (1:5)

DR2, 2. maj, kl. 20:00

Britisk autentisk dramaserie fra 2022. (The Walk-In) I 2015 er højreekstremismen i fremgang i Storbritannien, hvor der er optræk til brexit-afstemning. Aktivisten Matthew Collins frygter især den nynazistiske gruppe National Action, der ønsker at starte en regulær racekrig. Matthew beslutter sig for at finde en mand, der kan infiltrere gruppen for at forhindre uhyrligheder. Imens tiltrækkes en ensom ung mand af den yderliggående gruppe. Del 2 følger umiddelbart efter.

[Historie-online.dk, den 25. april 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 14, 2023
TV-tips, uge 47, 2023
TV-tips, uge 02, 2024