Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 22, 2024

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 358

 

I denne uge er der to udsendelser om kvinder i politik, og der er to portrætudsendelser om kendte skuespillere, dels i USA – Clint Eastwood – dels i Danmark – Over Sprogøe. Og landstræner Richard Møller Nielsens trængsler og glæder skal vi også opleve. Vi er med på flugt fra Nordkorea, og Christina Rosendahls spillefilm fra 2020 om Henrik Kaufmann, ambassadør i USA under 2. verdenskrig behandler bestemt historisk stof. OK, Inspector Morse er ikke rigtig en udsendelse med historisk indhold – men historisk er serien dog – den holder stadig vand. God fornøjelse!

 

Fra stemmeret til statsminister

DR2, 29. maj, kl. 21:30

Dansk dokumentar fra 2015 Den 5. juni 1915 fik kvinderne stemmeret i Danmark. Men et er retten til at stemme og stille op til folketinget, noget ganske andet var at skabe egentlig ligestilling mellem mænd og kvinder. Med udgangspunkt i arkiv og interviews fortælles historien om nogle af de mest markante kvinder, der de sidste hundrede år har været med til at bane vejen og skabe grobund for den ligestilling, vi kender i dag. Kvinder der kunne, ville og turde bryde den mandlige dominans, og som stadig gør det.

 

Clint Eastwood - Den sidste legende

DR2, 30. maj, kl. 19:05

Fransk dokumentar fra 2023. (Clint Eastwood - The Last Legend) Han er en af de største filmstjerner i verden. Clint Eastwood har, siden hans 70 år lange karriere begyndte i 1950'erne, spillet et væld af forskellige kultroller i enhver tænkelig genre - og har medvirket i mere end 70 film og instrueret over 40. Få hele historien om légenden og hans imponerende karriere - fra tv-skuespiller til kynisk spaghetti-western-cowboy. Fra bister Dirty Harry til respekteret filmskaber.

 

Store danskere - Ove Sprogøe

DR2, 31. maj, kl.  21:20

Han er en af de skuespillere, der har været med i flest film og tv-serier og teaterforestillinger - den mest flittige. Men fra starten tegnede det helt håbløst for den unge Ove Sprogøe. Han fik flere afslag på at blive skuespiller og hans fremtoning; en lille mand med en fremstående hage var der ikke mange førsteelsker-roller til. Men alligevel blev han en af tidens største skuespillere. Tilrettelæggelse: Anne Røgilds.

 

Fordi du er kvinde: Hvem gider lytte til en skrigeskinke?

DR2, 1. juni, kl. 20:45

I 2011 får vi Danmarks første kvindelige statsminister. Kampen om ligestilling mellem mænd og kvinder er forbi. Eller er den? I denne serie tager vi på en historisk rejse fra kvindernes indtog i Folketinget og frem til i dag sammen med historikere og politikerne Ritt Bjerregaard, Grethe Fenger-Møller, Sophie Løhde og Johanne Schmidt Nielsen, der fortæller om alt det, du skal finde sig i - fordi du er kvinde.

 

Vores mand i Amerika

DR1, 1. juni, kl. 21:00

Dansk spillefilm fra 2020. 9. april 1940 angribes Danmark af det nazistiske Tyskland og regeringen overgiver sig efter få timer og indleder herefter samarbejde med nazisterne. Men på den anden side af Atlanten sidder Danmarks ambassadør i Amerika, vovehalsen og verdensmanden Henrik Kauffmann, der er villig til at sætte alt på ét bræt. Han nægter at føje de tyske krav og iværksætter i stedet en rebelsk plan for at besejre Hitler og give den danske befolkning friheden tilbage. Medvirkende: Ulrich Thomsen, Mikkel Boe Følsgaard, Esben Dalgaard, Søren Sætter-Lassen, Denise Gough, Zoë Tapper m.fl. Manuskript og instruktion: Christina Rosendahl. Produktion: Nimbus Film i samarbejde med bl.a. DR.

 

Flugten fra Nordkorea

DR2, 2. juni, kl. 22:15

Amerikansk prisvindende dokumentar fra 2023. (Beyond Utopia) En mor, der desperat vil genforenes med sit barn. En familie med små børn og en bedstemor, der prøver at krydse Kinas dødsensfarlige bjerge. Nordkorea er et af de meste undertrykkende lande i verden, selvom regimet prøver at overbevise indbyggerne om, at det er et paradis. Nordkoreanere, der prøver at flygte, risikerer dødsstraf. Efterladt familie risikerer også at blive straffet. Alligevel er de villige til at risikere livet for at opnå frihed. (Dokumania)

 

Inspector Morse: Mordet på cricketbanen

DR1, 3. juni, kl. 15:25

Engelsk krimi fra 1989. (Inspector Morse: Deceived by Flight) Da et crickethold kommer til byen, er det ikke selve spillet, men gensynet med gamle studiekammerater, der optager Morse. Da en af spillerne findes myrdet, har Morse mistanke om, at morderen skal findes blandt hans medspillere, og kriminalassistent Lewis får chancen for at vise sine evner på en cricketbane, da Morse får sat ham ind på holdet som erstatning for den dræbte. Morse: John Thaw. Lewis: Kevin Whately. Dr. Russell: Amanda Hillwood. Instruktion: Anthony Simmons.

 

Ricardo - verdens bedste træner: Ydmyget
DR1, 4.juni, kl. 21:25

Landstræneren laver en indskiftning, der få minutter senere sender Danmark sensationelt videre til semifinalen ved EM 1992 i Sverige. I spillerbussen giver Richard Møller Nielsen pludselig los - og viser sider af sig selv, som han ellers har holdt skjult efter en række ydmygelser på sin vej til landstrænerjobbet.

[Historie-online.dk, den 28. maj 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 39, 2023
TV-tips, uge 03, 2024
TV-tips, uge 51, 2023