Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 51, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 717

 

Det er ikke, fordi det flyder med historisk relaterede tv-udsendelser i ugen omkring jul, men der er dog blevet plads til en dokumentarserie om den britiske kongefamilies privatliv, legenden om Fabergé-æggene og dokumentar om at redde Venedig fra vandet.  Julen er repræsenteret en Husker du Julespecial og en udsendelse om danske julesange. Og så er der den skønne julefilm ”Love Actualy”, men er man mere til spaghettiwesterns, så er der også mulighed for det – ligesom det store danske krigsdrama om Flammen & Citronen plus en engelsk krigsfilm om en planlagt bortførelse af Winston Churchill . God fornøjelse og god jul!

 

Den britiske kongefamilies privatliv (1:3) - Lord Mountbatten

DR2, 20 december, kl. 17:35

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Private lives of the Windsors) For næsten 70 år siden fik det britiske kongehus en ny monark. Kroningen fandt sted med pomp og pragt, men tre personer blev problematiske for den nye majestæt. Dronningens uregerlige lillesøster, prinsesse Margaret. Dronningens mor, der ikke længere selv var dronning. Og hendes mands onkel, den opportunistiske Lord Mountbatten. I dette program skal vi se, hvordan han gik fra at være en outsider til en helt central figur. Anden del – om Prinsesse Margaret – følger umiddelbart efter.

 

Redningsaktion Venedig

DR2, 21. december, kl 18:40

Italiensk dokumentar fra 2022. (Saving Venice) Venedig er en af de mest ikoniske byer på planeten. Hvert år besøger 20 millioner turister den på grund af dens skønhed, arkitektur, kunst og kanaler. Men nu er byen truet. Klimaforandringer får vandstanden til at stige, så byen bliver oversvømmet og murene smuldrer. Kan forskere udvikle nye løsninger, der kan redde byen fra vandet?

 

Legenden om de kejserlige Fabergé-æg

DR2, 22. december, kl. 17:00

Fransk dokumentar fra 2021. (Fabergé, The Making of a Legend) De er verdens mest ekstravagante æg. Overdådige og fantasifulde kunstværker, der blev skabt til den russiske zarfamilie og blev eftertragtede af velhavere og samlere i hele verden. I over et århundrede har Huset Fabergé designet de legendariske juvelbesatte æg, men også et væld af andre genstande. Her dykker vi ned i historien om den berømte guldsmed Carl Fabergé, der forvandlede markedet for smykker og skabte en exceptionel industri.

 

Love Actually

DR1, 22. december, kl. 21:30

Britisk romantisk komedie fra 2003. Kærlighedens veje er uransagelige og ikke altid lige praktiske. Det opdager en række meget forskellige londonere i tiden op til jul. Fra skoleknægten, der brænder varm på klassens kønneste pige, til den nyudnævnte premierminister, der falder pladask for sin unge assistent. Medvirkende: Hugh Grant, Liam Neeson, Emma Thompson, Laura Linney, Keira Knightley, Martine McCutcheon, Bill Nighy, Rowan Atkinson, Colin Firth, Billy Bob Thornton, Alan Rickman m.fl. Instruktion: Richard Curtis.

 

Flammen & Citronen

DR2, 23. december, kl. 15:00

Dansk krigsdrama fra 2008. København, 1944. Modstands-makkerparret Flammen og Citronen likviderer danske stikkere. Efter ordre fra deres chef siger de ja til også at likvidere tyskere. Men da Flammen beordres til at henrette sin kæreste, den gådefulde kurér Ketty, kommer han i tvivl om de udstukne ordrer. Og hvem er Ketty egentlig? I kampen for landets frihed er zonerne grå, og det bliver mere og mere uklart, hvem der er frihedskæmper, og hvem der er terrorist. Medvirkende: Thure Lindhardt, Mads Mikkelsen, Stine Stengade, Peter Mygind m.fl. Instruktion: Ole Christian Madsen.

 

Dansk Musiks Bedste: Julesange

DR1, 23. december, kl. 20:00

Lyden af jul. Danske klassikere som "Det Jul, det' cool", "Gnags julesang", "Drømte mig en lille drøm" kører i høj rotation hele december. Hvad er hemmeligheden bag de største danske julehits? Det fortæller nogle af dansk musiks bedste i dette program. Mød blandt andre MC Einar, Sharin Foo, Ida Corr, Peter A.G., Malthe Ebert, Remee og Martin Brygmann i et konfektorgie af skønne julesange og musikalske juleanekdoter.

 

Husker du ... Julespecial

DR2, 24. december, kl. 12:30

Jul gennem tiden. Nissepiger og julemænd, flæskesteg og rødkål, gaver og grantræer, julesure og juleglade. Nogle vil ønske at den varede helt til påske, andre rejser hellere væk. Lige meget hvad, så har alle en mening om julen og dens betydning. Som det meste af landet har Danmarks Radio holdt jul år efter år. I aften er der gensyn med de bedste øjeblikke. Mød en gnaven Dan Turèll, en veloplagt Magnus Tagmus og en masse andre danskere, der alle har noget at sige om julen gennem de sidste 50 år.

 

Hævn for dollars

DR2, 25. december, kl. 17:30

Italiensk western fra 1965. (Per qualche dollari in più) To dusørjægere slår sig sammen for at fange Indio, der med sin bande gør klar til at røve banken i El Paso. De to dusørjægere har forskellige grunde til at være efter Indio, men kan de overhovedet stole på hinanden? Medvirkende: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volonté, Klaus Kinski m.fl. Instruktion: Sergio Leone.

Og dagen efter, den 26. december kommer Sergio Leones ”Den gode, den onde og den grusomme”, kl. 17.05.

 

Ørnen er landet

DR2, 26. december, kl. 14:50

Engelsk krigsfilm fra 1976. (The Eagle Has Landed) I 1943 udtænker den tyske efterretningstjeneste en plan om at kidnappe Winston Churchill, der skal tilbringe en weekend i en landsby i det østlige England. Faldskærmssoldaten Kurt Steiner sættes i spidsen for operationen. Medvirkende: Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall m.fl. Instruktion: John Sturges.

[Historie-online.dk, den 19. december 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 06, 2024
TV-tips, uge 38, 2023
TV-tips, uge 14, 2024