Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 13, 2024

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 521

 

Fra musik i Hollywood til maleren Edward Hopper. Man kan komme langt omkring i ugens flow-tv. Og så har vi endda ikke nævnt danske programmer om Kejserinde Dagmar og om eng og overdrev i Mols Bjerge. Påskeugen er ellers domineret af en masse film, og hver har vi peget på ”Naboerne” fra 1966 – den huskes som hylende morsom, et autentisk drama om Gød og Gokke – og en britisk film med udgangspunkt i den hollandske tulipanboble i 1600-tallet. Endelig en dokumentar om tre norske søstre, der søger sandheden om deres families historie. God påske.

 

Naboerne

DR2, 27. marts, kl. 20:25

Dansk farce fra 1966. Tandlæge Gormsen og fabrikant Sandelund har købt sommerhus ved siden af hinanden i det idylliske landskab. Men det, der kunne have været afslapning og godt selskab, udvikler sig til et decideret fjendskab, og en veritabel nabokrig går i gang. Medvirkende: Ebbe Rode, John Price, Hanne Borchsenius m.fl. Instruktion: Bent Christensen.

 

Eng og overdrev på Holmegaard

DK4, 28. marts, kl. 23:30

Eng og overdrev hørte tidligere til de fleste gårde. Gården Holmegaard er fra 1801 og ligger i Nationalpark Mols Bjerge. Gården drives økologisk og er en såkaldt Arkegaard med gamle husdyrracer fx Jysk kvæg. I filmen vises overdrev og enge, der hører til gården og hvordan disse forsøges reetableret og drevet som i gammel tid. I filmen ses høslæt med le på engen og vi besøger den gamle bondeskov. Vært: Flemming Nielsen, Forstkandidat og formand for Nordisk Kulturlandskabsforbund. Øvrige medvirkende: Verner Nielsen, Holmegaard samt deltagere ved høsletarrangement på Holmegaard. Se også de to andre film om heden og om overdrev og enge på Holmegaard. Filmene er produceret i 2022 for Nordisk Kulturlandskabsforbund af Bombusfilm (www.bombusfilm.dk) med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

 

Tulipanfeber

DR1, 29. marts, kl. 13:55

Britisk drama fra 2017. (Tulip Fever) I 1600-tallets Amsterdam bliver den forældreløse Sophia tvangsgift med den rige handelsmand Cornelis Sandvoort. Snart indleder hun en affære med den unge maler Jan, der er blevet hyret til at portrættere hende. I håb om at slippe ud af Sandvoorts greb sætter de elskende alt på højkant og kaster sig over det hektiske marked for tulipanløg. Håbet er, at det rette løg vil indtjene dem en formue og købe deres frihed. Medvirkende: Alicia Vikander, Christoph Waltz, Dane DeHaan m.fl. Instruktion: Justin Chadwick.

 

Den danske kejserinde

DR2, 30. marts, kl. 16:30

Dansk program fra 2006 Dagmar, prinsessen fra Danmark. Hun var født som dansk prinsesse men blev kejserinde i Rusland. Da den russiske revolution kom, stod hun midt i katastrofen, mens verden brasede sammen omkring hende. Hun mistede mere end de fleste: Hendes søn - den sidste zar - og hendes fem børnebørn blev myrdet. En tragedie hun nægtede at se i øjnene.

 

Edward Hopper - et amerikansk ikon

DR2, 31. marts, kl. 20:05

Britisk dokumentar fra 2022. (Hopper: An American Love Story) Kreativ, talentfuld og en enspænder. Edward Hopper var en af USA's største kunstnere i det 20. århundrede. Banksy, Alfred Hitchcock, David Lynch og The Simpsons er alle blevet inspireret af ham. Efter en tidlig karriere som illustrator opnåede han kunstnerisk og kommerciel anerkendelse. Men hvem var han? Og hvordan var ægteskabet til Josephine Hopper, der opgav sin egen lovende kunstkarriere for at blive hans manager?

 

Miraklet i Gullspång

DR2, 31. marts, kl. 22:15

Svensk-dansk prisvindende dokumentarfilm fra 2023. Et tegn fra Gud får to norske søstre til at købe en lejlighed i den lille svenske by Gullspång. Da de tropper op på ejendomsmæglerens kontor for at underskrive købskontrakten, får de et mindre chok. Foran dem sidder en fremmed kvinde, som ligner deres ældre søster på en prik - en søster, som begik selvmord 30 år tidligere. Hvad der begynder som en utrolig historie om en families genforening bliver snart en Pandoras æske, da alle tre kvinders liv kommer ud af kontrol i jagten efter sandheden. (Dokumania)

 

Filmperler: Gøg & Gokke

DR2, 1. april, kl. 20:00

Britisk autentisk drama fra 2018. (Stan & Ollie) Gøg & Gokke, verdens mest berømte komiske par, begiver sig ud på en varietéturne gennem Storbritannien. Året er 1953. Parrets fremtid er usikker, for deres dage som komediekonger ligger bag dem. Turen bliver dog et hit, men Gøg & Gokkes partnerskab trues af fortidens spøgelser og af Gokkes vaklende helbred. Nu må parret forsøge at genopdage, præcis hvor meget de betyder for hinanden. Medvirkende: Steve Coogan, John C. Reilly, Shirley Henderson m.fl. Instruktion: Jon S. Baird.

 

Vilde vinyler - historien om A&M Records (1:2)

DR2, 2. april, kl. 23:10

Amerikansk musikdokumentarserie fra 2022. (Mr. A & Mr. M: The Story of A&M Records) De skabte magi. I begyndelsen af 1960'erne grundlagde musikeren Herb Alpert og forretningsmanden Jerry Moss pladeselskabet A&M Records i en garage i Hollywood. Og på kort tid voksede det til at omfatte store stjerner som Joe Cocker, Carole King, The Police, Supertramp, The Carpenters og Janet Jackson.

[Historie-online.dk, den 26. marts 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 41, 2023
TV-tips, uge 06, 2024
TV-tips, uge 49, 2023