Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 46, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 723

 

Så forskellige forhold som forsvaret af Danmark, seksuelle overgreb i Storbritannien og de jernhårde håndboldkvinder skal vi stifte bekendtskab med i ugens tv. Men også høre om, hvordan ukrainske flygtninge klarer sig i Danmark, smalfilmsoptagelser fra 1920’erne og 30’erne, nazi-tysklands sidste timer og cowboybuksernes historie. Så der er da noget at se til – og fodboldlandskamp og Champion League håndbold er der da også! God fornøjelse!

 

Cowboybuksens historie

DR2, 15. november, kl. 19:05

Amerikansk dokumentar fra 2022. (Riveted: The History of Jeans) Modedesigneren Yves Saint Laurent ville ønske, at han havde opfundet dem. Jeans, slacks, cowboybukser. De er 1900-tallets største globale modehit. Brugt under guldfeberen i Californien og på catwalken i Paris. USA's komplicerede historie er vævet ind i det ikoniske stykke lærred. Hvilken rolle spillede f. eks. slavegjorte mennesker og indigo, det vilde vesten, 2. verdenskrig og hiphop-stjerner i dets popularitet?

 

En hverdag i Danmark for ukrainske flygtninge

DK4, 16. november, kl. 11:50

Hvordan det er at blive tvunget væk fra sin hjemstavn på grund af en krig - væk fra hjem, familie, venner - fra alt, hvad man kender og kun med en enkelt kuffert, der indeholder den allermest nødvendige bagage, er svært at forestille sig, men det er virkeligheden for mange ukrainere. Det drejer sig om ca. 8 millioner mennesker der, ifølge FN, er flygtet fra Ukraine. Ca. 22.000 er kommet til Danmark, og langt størstedelen er kvinder og børn, fordi manden, faderen eller sønnen er blevet tilbage i Ukraine for at kæmpe for sit land. Alle skal finde en hverdag, de kan få til at fungere i Danmark. En hverdag, der skal være så normal som mulig, selv om de lever hvert minut, hvert sekund døgnet rundt med frygten for, at der skal ske deres mænd, sønner eller fædre noget i krigen. Vi møder nogle af dem, der er kommet til Aarhus, hvor de fortæller deres historie - om hvordan de, indtil den 24. februar 2022, ikke troede på, at der for alvor ville udbryde en krig, men måtte sande, at de tog fejl. De fortæller om flugten, om at måtte gemme sig i kældre, om ikke at have mad og om angsten. Og de fortæller om, hvordan det er at komme til Danmark, og hvordan det lykkes at få en hverdag til at fungere.

 

Den sidste sommer med fred

DR2, 17. november, kl. 18:35

Dansk dokumentar fra 2013 Axel Lange er født i 1920, og ved hjælp af sin families unikke smalfilmsoptagelser fortæller han om sin ungdom i 1930'erne og 40'erne.

 

Sådan forsvarer vi Danmark

DR2, 18. november, kl 14:00

Sådan forsvarer vi Danmark - Jonas Schmidt bruger 12,8 mia. på våben sammen med forsvaret. I denne temalørdag sætter våbenaficionadoen Jonas Schmidt sig for at lave en indkøbsliste til det danske forsvar. Hvilke våben har vi til at forsvare Danmark med i dag og hvilke bør vi anskaffe for de 12,8 mia. kroner som forsvaret får tilført over de næste seks år? Hvad kan de, hvordan virker de og hvad koster de? Siden Murens fald har våben og forsvaret nærmest været ligegyldigt i dansk sammenhæng, men et stigende aggressionsniveau fra russisk side, en eskalerende konflikt mellem Nordkorea og USA, samt Donald Trumps krav om øgede udgifter til militæret blandt NATO-medlemmer, har igen sat krig og våben på dagsordenen. Og med udgangspunkt i spørgsmålet: "Hvad nu hvis der var frit valg på alle hylder, hvad ville du så sætte på din indkøbsliste?", tager Jonas ud og møder militærfolk, eksperter og politikere for at blive klogere på, hvad de ville lægge i indkøbskurven - og hvorfor?

 

Russell Brand og kvinderne

DR2, 19. november, kl. 22:15

Britisk dokumentar fra 2023. (Russell Brand: In Plain Sight) Russell Brand har gennem flere år været en af Storbritanniens største komikere. Men nu anklager en række kvinder ham for voldtægt, seksuelle overgreb og psykisk vold. Brand afviser alle beskyldningerne og mener, det er en sammensværgelse mod ham. Her deler kvinderne deres historier.

 

Håndboldens Heltinder - Det store gennembrud (1:3)

DR1, 20. november, kl. 21:25

Det danske landshold for håndboldkvinder var i overhængende lukningsfare, da en ung træner og et kuld ualmindeligt talentfulde spillere tog over. Anført af profiler som Anja Andersen, Janne Kolling, Camilla Andersen, Anne Dorthe Tanderup og Ulrik Wilbek brød "de jernhårde ladies" lydmuren og forvandlede dansk håndbold for altid.

 

Nazi-Tysklands sidste dage (2:3)

DR2, 21. november, kl. 18:20

Tysk dokumentarserie fra 2020. (Berlin 1945) Skridt for skridt rykker de allierede styrker frem. Den 30. april 1945 erobrer Sovjetunionen Berlin og hejser den røde fane over den sønderskudte rigsdagsbygning, mens Adolf Hitler begår selvmord. Få dage senere kapitulerer Tyskland den 8. maj. Nationalsocialismen er endelig besejret. Ikke kun et nederlag, men også en befrielse for mange.

[Historie-online.dk, den 14. november 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 26, 2023
TV-tips, uge 06, 2024
TV-tips, uge 41, 2023