Menu
Forrige artikel

Egtvedpigen, stor særudstilling

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3387

 

I februar 2021 er det præcis 100 år siden, Egtvedpigen blev fundet en iskold vinterdag i resterne af en stor bronzealdergravhøj på Egtved Holt. Vejlemuseerne fejrer jubilæumsåret med en stor, ny særudstilling på Kulturmuseet og masser af aktiviteter i Egtved.

Jubilæumsudstillingen på Kulturmuseet i Vejle udfolder den fantastiske historie om bronzealderens samfund og fortællingen om, hvordan Egtvedpigen blev fundet for 100 år siden. Udstillingen åbner 26. marts 2021 og får titlen 'Pigen fra Egtved - Bronzealderikon i 100 år'.

Egtvedpigen er noget at det tætteste, vi kan komme på bronzealderens mennesker. Det føles næsten, som om den unge kvinde taler til os fra den fjerne sommerdag i året 1370 f.Kr., hvor hun drog sit sidste åndedrag.

Publikum kan glæde sig til en spændende udstilling med en række dramatiske øjebliksbilleder fra både 1370 f.Kr. og 1921. Øjebliksbillederne danner rammen for fortællingen om Egtvedpigen, hendes samtid og den fascinerende udgravning for hundrede år siden. Udstillingen bliver en sansemættet oplevelse med plads til at gå på opdagelse for både børn og voksne.

Egtvedpigen er udstillet på Nationalmuseet i København. Jubilæumsudstillingen på Kulturmuseet i Vejle udfolder den fantastiske historie om bronzealderens samfund og fortællingen om hvordan hun blev fundet for 100 år siden. Foto: Roberto Fortuna, Nationalmuseet

Tæt på den unge bronzealderkvinde

Egtvedpigen blev udgravet med moderne videnskabelige metoder, og gennem de første 100 års forskning er der indsamlet en enorm viden om hende. Museumsinspektør Katrine Balsgaard Juul, der står bag udstillingen, fortæller:

"Vi kender bronzealderens landskab, som den unge kvinde bevægede sig rundt i, og vi bliver ved med at undres over hendes dækkende men æggende snoreskørt. Egtvedpigens historie er spændende, og det sidste kapitel er langt fra skrevet. Nye brikker bliver hele tiden føjet til puslespillet og bringer os lidt tættere på den unge bronzealderkvinde. I virkeligheden kunne vi godt tænke os at lære den unge kvinde at kende. Hun er som os og alligevel så forskellig. Derfor er hun stadig relevant og vedkommende 3390 år efter hendes alt for tidlige død."

Egtvedpigen er et unikt ikon for dansk bronzealder og en helt central nøglefigur i fortællingen om Danmarks oldtid. Egtvedpigen tilhører en lille og enestående gruppe af mennesker fra bronzealderen, der er bevaret gennem mere end 3000 år i de majestætiske gravhøjes mørke. De blev gravlagt i egekistegrave iklædt deres dragt, sammen med deres personlige ejendele, og er et utroligt øjebliksbillede fra en svunden tid.

Forankring i Egtved

Egtvedpigen er en del af vores fælles historie, og vi vil gerne have så mange som muligt med til at fejre 100-års jubilæet for fundet.

VejleMuseerne samarbejder med foreningen Egtvedpigens Venner og Egtved Museumsforening omkring foredrag og jubilæumsarrangementer. Egtvedpigen er hjertet af den nuværende Egtved by, og derfor er vi glade for et tæt samarbejde med lokalområdet. Børn fra Egtved Skole og dagtilbuddet Solsikken/Tusindfryd i Egtved er med til at skabe særudstillingen og en helt ny sang om Egtvedpigen.

I dag er et besøg ved Egtvedpigens gravhøj som at tage på en tidsrejse til bronzealderen. Udsigten fra den rekonstruerede gravhøj er uforstyrret af moderne spor i landskabet, og man kan næsten forestille sig, hvordan det har set ud på Egtvedpigens tid.

"Som moderne mennesker har vi en tendens til at glemme den enorme tidsdybde, der skjuler sig i jorden under vores fødder. Det hjælper Egtvedpigen os med at huske," slutter Katrine Balsgaard Juul.

Egtvedpigens høj på en sommerdag

I løbet af 2021 arrangerer VejleMuseerne en stribe spændende arrangementer i samspil med vores samarbejdspartnere. I løbet af jubilæumsåret kan du blandt andet opleve:

Jubilæumsfejring ved Egtvedpigens gravhøj og åbning af ny udstilling på Egtved Museum 21. februar 2021.
Borgerudgravning af en overpløjet gravhøj i Egtved efter høst. Her kan du deltage i udgravningen sammen med arkæologerne.
En gratis foredragsrække gennem hele året. Det første foredrag bliver i januar 2021 med Flemming Kaul. Foredragene bliver livestreamet, så publikummer i hele landet kan være med.
Fokus på Egtvedpigens drik.
Egtvedpigens sang og tilhørende dans for alle børn og barnlige sjæle.
Gratis undervisningsmateriale til skoleklasser.
Arrangementsrækken opdateres løbende. Den aktuelle oversigt og mere information kan findes på vejlemuseerne.dk/pigen-fra-egtved
 

Se hjemmeside

[Historie-online.dk, den 24. november 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Hjørring på de skrå brædder
Hårets historie
BIG DOCK på M/S Museet for Søfart