Menu
Forrige artikel

Kunst og nye broderiformer

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 462

 

På Museet Sønderskov bliver efteråret fuldt af broderier:

Fredag den 9. august kl. 15 åbner to udstillinger sammen med en bogpræsentation. Udstillingerne lukker 22.12.2024

”Kampen om broderierne i Danmark 1850-1950” og præsentation af bog med samme titel

”Kunst og nye broderiformer”

 

Udstillingen ”Kampen om broderierne i Danmark 1850-1950” knytter an til bogen af samme navn, skrevet af tekstilforsker Esther Grølsted, Nationalmuseet, og mag.art. i europæisk etnologi Kirsten Rykind-Eriksen. Bogen udgives af Museum Tusculanums Forlag.

Fra 1850’erne og 100 år frem blev der udkæmpet en kamp med nål og tråd ført af kunstindustriens tilhængere mod et voksende marked, der hver 14. dag udgav dame- og modeblade efter tyske modeller med mønstre til allehånde motiver. Kvinder inden for de grundtvigske og kunstneriske kreds arbejdede for, at broderier blev et middel, hvormed oplysning og dannelse kunne formidles gennem håndens arbejde med at brodere motiver og mønstre med rod i antikkens ornamenter og dyr. Disse var karakterdannende, hævdede bl.a. Ingeborg Appel, datter af Askov Højskoles første forstanderpar, Charlotte og Ludvig Schrøder.

Da Museet Sønderskov har ”Dannelse og uddannelse – højskolebevægelsen” som et af dets satsningsområder, er det oplagt for museet at afholde udstillingen. Inden for de sidste 10 år har museet modtaget store broderi- og undervisningssamlinger fra kendte højskolekvinder som Charlotte Rud og Gudrun Andresen, begge aktive inden for Selskabet Højskolernes Håndarbejde. Kirsten Rykind-Eriksen har registreret og forsket i samlingerne, hvilket arbejde indgår i bog og udstilling. Det handlede også om at finde en særlig dansk broderistil for at hævde det danske over for tysk indflydelse. Herunder kom de sønderjyske kniplinger til at spille en aktuel rolle som model for det særligt danske.

De udstillede broderier, motiv- og mønstertegninger dækker hele spektret af hvide og kulørte broderier lige fra de meget anerkendte kunstner- og almuebroderier over Håndarbejdets Fremme og Højskolernes Håndarbejde til broderier fra dame- og modeblade. Udover broderier fra Sønderskovs egne samlinger, er der indlån fra Esther Grølsteds studiesamling, fra andre museer og private samt kniplinger fra Anna Kjems’ samling i Sydslesvig.

Broderiskulptur

”Kunst og nye broderiformer”

Er en udstilling, hvor syv kunstbrodøser har designet helt nye former for broderier, som er langt fra at være sofapuder, duge og lignende, men spændende projekter. Processerne til de færdige kunstværker udgør en del af denne udstilling. Lektor og tekstildesigner, Jane Ingerslev, er kunstnerisk konsulent og udstillingsarrangør på ”Kunst og nye broderiformer”.

Kuntbrodøserne er: Bettina Andersen, Charlotte Ellegaard Rasmussen, Eva Cecilie Skak Lassen, Kathrine Gudmundsson, Laila Glienke, Ragnhild Hjalmarsdóttir Højgaard og Rikke Ruf. Hver især afholder de i løbet af efteråret en workshop på Museet Sønderskov. Se museets kalender på internettet.

[Historie-online.dk, den 7. august 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Forvandlinger – fortællinger om affald
Kongernes Jelling: Danefæudstilling
Kropumulig Kroputrolig