Menu
Forrige artikel

Ud af kaos

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2325

 

Ny særudstilling på Moesgaard sætter spotlight på en mørk periode i Europas historie med krig, magtkampe og flygtningestrømme, men også med drømme, håb og guld i store mængder. Særudstillingen åbner 12. november.

Mellem Romerigets Fald og vikingetid

Moesgaards nye, store særudstilling med titlen Ud af kaos blænder op for en af Europas mest spændende og komplicerede perioder, hvor det store Romerrige kollapsede i vest, nye krigeraristokratier og riger opstod og grundstenene blev lagt til det Europa, vi kender i dag. 

Den nye særudstilling handler om perioden fra ca. 300-600 e.Kr, dvs. tiden mellem det vestlige Romerriges fald og vikingetiden. En tid, som også kaldes folkevandringstiden på grund af store krige, flygtningestrømme og forskydninger.

Få ny viden om verdenshistorien

Særudstillingens tema lægger sig ind i rækken af særudstillinger på Moesgaard, hvor ambitionen er at give museets gæster viden om de store verdenshistoriske sammenhænge.

Den kommende udstilling giver indblik i det kaos, som Europa blev født ud af.

”Det er en af de største kriser i Europas historie, som vi tager op i udstillingen. Det meste af kontinentet var i voldsomt opbrud, og ud af det voksede et væld af forskellige folkeslag og identiteter, som vi stadig kan genkende i nutidens Europa. Vi håber derfor, at udstillingen vil kunne give et dybt historisk perspektiv på nogle af de forskelle og spændinger, der stadig præger vores tid. Den er også et perspektiv på, hvor lange historiske konsekvenser store kriser kan have. Noget der jo desværre er meget aktuelt,” siger Mads Kähler Holst, direktør for Moesgaard Museum. 

Hunnere, gotere, romere og skandinavere

Udstillingen Ud af kaos tager sit udgangspunkt i år 376 e.Kr., hvor hunniske rytterkrigere fordrev goterne, som måtte flygte ind i Romerriget over floden Donau.

Publikum kastes direkte ind i folkevandringstidens mørke, der var fyldt med kaos, drømme og håb, og hvor guldet flød i stride strømme fra Romerriget til de omkringliggende folkeslag, som gør alt for at vise, at de kan måle sig med hinanden i pragtfuld udrustning. Hvor de frygtede hunnere, rytterkrigerfolket fra øst, med deres pres på goterne satte skub i de magtkampe, som folk i Norden også deltog i og ikke mindst oplevede efterdønningerne af. Det var også i denne tid danerne trådte ind på den historiske scene, og forsvarsvolden Danevirke blev opført formodentlig som et værn mod de kaotiske tilstande mod syd.

Selvom hunnerne og goterne var vigtige spillere i kampen om magten, var der langt flere aktører i spil. Der var ikke én årsag men mange til, at det vestlige Romerrige måtte opgives. Af kaos blev der født en ny orden, hvor et stort imperium blev til flere kongeriger, der med tiden blev til en del af de nationer, som vi kender i dag.

Se Moesgaards hjemmeside

[Historie-online.dk, den 9. november 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Roskilde i skyggen af krig
Mønt og Magt – Kongemord, helgener og falske mønter i middelalderen
Skærbæktæpper