Menu
Forrige artikel

Vintersolhverv i jernalderen

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3433

 

Årets hjul er endnu engang drejet en hel omgang, og fra det tiltagende mørke begynder vi at vende tilbage til længere og lysere dage. Mørkets magt over lyset synes altid, at have haft en særlig betydning for alle mennesker og samfund rundt omkring på jorden.

Med udgangspunkt i oldtidens tro, kult og ritualer vil jernalderlandsbyen i Vingsted danne rammen om en stemningsfuld vintersolhvervsfest for børn og voksne.

Jernalderfolket byder ind til fortællinger omkring ildstedet i Stormandsgården, lækre smagsprøver og en stemningsfuld ceremoni ved søen.

Solhverv stammer fra oldnordisk og betyder "solvending". Vintersolhverv er det tidspunkt på året, hvor dagene er kortest og nætterne er længst. Rundt om bålet fortælles de gamle myter om Ragnarok, hvor verden går under og fødes på ny.

Vølven fører an ned til søen, hvor guderne anråbes, så det nye år bliver rigt og frugtbart.

Arrangementet lørdag d. 22. december varer fra kl. 15.00 til kl. 18.00. Det anbefales at man deltager fra start til slut, og får hele forløbet med. Billetter købes via vejlemuseerne.dk/vintersolhvervsfest. Prisen er 40 kr for børn og 80 kr for voksne.

Se mere her

Jernalderfolket byder ind til fortællinger omkring ildstedet i Stormandsgården, lækre smagsprøver og en stemningsfuld ceremoni ved søen, når der traditionen tro holdes vintersolhvervsfest i Jernaldermuiljøet i Vingsted lørdag d. 22. december. Foto: Vejlemuseerne.

[Historie-online.dk, den 12. december 2018]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Vi freder oftest elitens boliger i Nordsjælland
TV-tips, uge 32, 2022
Udstilling om H.P. Hanssen